Ruuhkavuosissa mennään usein univajeella ja uupuneina, koska AINA on jotain, joka vähentää unen määrää, vaikka tarve vain lisääntyisikin. Raskausaikana valvottavat epämukava olo, erinäiset kiputilat ja vaivat, ja toisinaan jopa ne muut lapset, varsinkin jos raskaus ei ole ensimmäinen ja lapsia on saatu pienillä ikäeroilla. Ja raskausajan päättyessä se unen häiriintyminen vasta alkaakin! Vauva nukkuu öisin vähän ja katkonaisesti, toisilla enemmän ja paremmin, yleensä vähemmän ja huonommin. Ja päivällä pitää hoitaa sekä vauva, että koti ja muut lapset. Ehkä jopa töitä siinä sivussa.

Eikä se välttämättä helpota hirveästi kun lapsi kasvaakaan. Tutkimusten mukaan keskeytyneet yöunet jatkuvat jopa kuusi vuotta ensimmäisen lapsen syntymästä, ja jotkut päättävät vielä kasvattaa perhettään useammalla lapsella, ja silloin mennään vähillä unilla jopa vielä vuosia pidempään. Ja se unenpuute vaikuttaa suoraan suoriutumiseen, niin kotona kuin töissäkin. Univaje tekee meistä ärtyneempiä, ja myös hitaampia ihan tavallisten rutiinihommien suorittamisessa. Pitkään jatkuneen univajeen myötä lähtee tarkkuus. Tulee tehtyä pieniä virheitä, ja pahimmissa tapauksissa isompiakin, jos vaikka työssä pitää operoida raskaita koneita.

Hyvää yötä.

Kuva Tamar Waskey. Ylin kuva Brandi Redd.

Miten sitten parantaa unta? Yksi tärkeä tekijä on unen rytmittäminen. Säännöllinen unirytmi on kaiken A ja O, kun puhutaan levänneen olon saavuttamisesta, ja unirytmiin voi vaikuttaa. Selvitä kuinka monta tuntia unta sinä tarvitset, jotta tunnet olosi levänneeksi, ja ajoita nukkumaanmeno niin että saat tarpeeksi unta ennen kuin on tarpeen herätä. Säilytä unirytmi pääosin samanlaisena myös lomilla ja viikonloppuisin, koska suuria (tuntien) muutoksia on aina hankala korjata takaisin oikeisiin suuntiin.

Kun lapsi, tai lapset, on vihdoin saatu nukkumaan, ja hiljaisuus laskeutuu taloon, tuntuu usein, että nyt pitää suorittaa ne tekemättömät kotityöt. Tai, että nyt on oikea aika ottaa sitä omaa aikaa ja tuijottaa Netflixiä ja selata Facebookia. Mutta ei kannata. Vaikka sängyn ulkopuolella odottaisi miljoona tekemätöntä askaretta, jätä ne sinne ja nuku. Aina on mahdollista, että aamuyöllä unen katkaisee jokin jälkeläisten polttava tarve, tai vaikka lemmikin yllättävä räjähtävä ripuli, joten kannattaa ottaa se hyvin tärkeä edes muutaman tunnin keskeytymätön uni silloin kun on mahdollista. Se kun on avain virkeään oloon aamuisin.

Miten sitten pitää kiinni siitä nukkumisajasta? Aina kun tuntuu tulevan jotain, joka lykkää nukkumaanmenoa. Herätyskello on käytössä melkein jokaisessa kodissa, mutta miten olisi nukkumaanmenokello? Voi auttaa, että laittaa herätyskellon soimaan aina 15-30 minuuttia ennen ideaalista nukkumaanmenoaikaa, ja sitoutuisi siihen, että silloin lopetetaan uusien aktiviteettien etsiminen ja aletaan rauhoittua nukkumaan.

P.S. Älylaitteiden sinivalo myös aktivoi aivoja hereilläoloon, joten lasketaan ne muille kuin yöpöydille jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa. Vaikka silloin kuin nukkumishälytys pärähtää soimaan? (Ja on sammutettu.)

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia