Kyllä. Luit aivan otsikon aivan oikein. Suomessa kaivosvero on 0.6%. Sen noususta ei puhuttu kun alvi nousi. Huomataan tässä kohtaa, että Kongossa kaivosvero on 10%. Ja tämä saa minut aivan täydellisen raivon valtaan. Tutustu taustoihin tästä lisää. 

Suomi otti vuoden alussa käyttöön louhittuihin kaivosmineraaleihin kohdistuvan veron. Veroa maksetaan Suomessa louhituista kaivosmineraaleista 0,6 prosenttia niiden sisältämän metallin verotusarvosta. Tässä olemme jälleen Euroopan mallioppilas, kaivostoiminnan verotus on Suomessa Euroopan alhaisin. Veromme on jopa alhaisempi kuin Kongossa, jossa se on 10%. Lue mitä sanon tästä Lapin Kansassa

Ei ihme, että Suomesta on kovaa vauhtia tulossa kaivostoiminnan uusi Kongo. Tukes myöntää aluevarauksia kaivostoiminnalle Suomessa joka viikko. Me annamme luonnovaramme pois ilmaiseksi. Saamme palkaksi jätteet ja saasteet.

Kaivosteollisuus tuottaa noin 75% Suomen kokonaisjätemäärästä. Toistaiseksi ei ole juurikaan olemassa toimivia vaihtoehtoja miljoonia tonneja käsittävien kaivosten sivukivikasojen tai rikastusjätteiden kierrätykseen. Tilastokeskuksen mukaan Vuonna 2021 kaivostoiminnasta jätteitä tuli reilut 93 miljoonaa tonnia. Vaarallisen jätteen määrä on myös kasvanut. Sitä syntyi 2021 25 miljoonaa tonnia. Vuoden 2020 tilastoon nähden sen kasvu oli 40%.

Suomen puhtaat vedet ovat maailmanluokan resurssi ja erittäin suuri osa maailman puhtaasta vedestä on juuri Suomessa. Kaivokset vaarantavat puhtaat vetemme.

Samaan aikaan kun maailman viljelysmaa hupenee väestönkasvun edessä, katseet siirtyvät kaikkeen ruoan tuotantoon, jossa tarvitaan puhdasta vettä.

Vesipula on  jo Euroopassa. Kuivuuden ja veden riittämättömyyden takia niin lähellä kuin Saksassa ja Ranskassa on jo nyt pakko sopeuttaa vedenkulutusta. Katseet kääntyvät sinne, missä vettä on.

Kotimaisia raaka-aineita käyttävänä ravintolayrittäjänä kauhistun tätä sokeaa kehitystä. Matkailu on yhä kasvava vientituottemme ja merkittävä myös kotimaan matkailijan kannalta. Nyt kun tämä kaivoskiimassa lyhytnäköisesti pilataan, puhdas luontomme on mennyttä vuosikymmeniksi.

Siksi haluan lähteä Euroopan parlamenttiin puolustamaan Suomen vesiä ja sun kotirantaa

Kiitos. Tutusti taustoihini, en puhu lämpimikseni. https://www.sarihelin.fi/sari

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Me annamme luonnonvarat pois ilmaiseksi ja verotamme siitä 0.6”

 • Koittakaa nyt tajuta sanoo:

  Huomaatteko? Ei keskustelua, ei kommenttia keltään aiheesta. Ettekö ymmärrä?

  Oletteko todella niin idiootteja, että ette tajua mitään?

  Kerrotaanko yksinkertaisesti?

  Omistat tontin, jossa on kaivettavissa kultaa, timantteja ja öljyä. Niitä on helvetin paöjon. Päästät naapurin Peran ja Pirkon ne kaivamaan ylös, he myy ne eteenpäin ja sinä siivoat sotkut alusta loppuun ja saat pari euroa.

  Pera ja Pirkko myy kaiken, muuttavat Malediiveille ja matkustavat omalla koneella ympäriinsä. Rahaa on

  Sinä jäät tänne.