Tuntuuko sinustakin, että syksyllä uupumus kasvaa, ja yöunien lepo ei ole ollenkaan tarpeeksi? Väsymyksen lisääntymistä voidaan selittää pimeän ajan alkamisella ja sen vaikutuksella mielialaan, tai sillä, että kesän lomien jälkeen arki vaan tuntuu rasittavammalta, mutta nämä vaikuttavat kaikkiin ihmisiin, eivätkä pelkästään äiteihin, kun taas tutkimuksen mukaan juuri äitien yöunien määrä vähenee syksyn saapuessa, vaikka tarve vain lisääntyisikin.

Esimerkiksi terveysappi Achievementin kyselyn mukaan ero äitien ja lapsettomien naisten unen määrässä syksyisin on selkeä, vaikka kesäkuukausina samat äidit ja ei-äidit nukkuivat keskimäärin yhtä paljon. Syyskuun ja marraskuun välisenä aikana äidit nukkuvat 10 minuuttia vähemmän kuin lapsettomat naiset, joka ei yhdessä yössä ehkä tunnu paljolta, mutta ajan kanssa kasaantuu.

Kuva Matthew Henry. Ylin kuva Toa Heftiba.

Saman kyselyn mukaan isien unenmäärä lisääntyi syyskuukausina, ja tämä nyt tunnu yhtään reilulta. Eikä isien uni myöskään keskeydy läheskään yhtä paljon. Äidit viettivät öistään 8.2 prosenttia hereillä, kun isät valvoivat vain 6.8 prosenttia öistään. Itseasiassa isien uni keskeytyi, jopa harvemmin kuin lapsettomien miesten, joiden hereilläoloprosentti oli 8.3.

Näyttäisi siltä, että äitien unen laatu vähenee samalla kun kaiken maailman aktiviteetit koulujen ja harrastusten alkamisten myötä lisääntyvät. Äitien uni siis vähenee samaa tahtia puiden lehtien kanssa, kun isät porskuttavat menemään entistä paremmilla yöunilla. Tasan ei käy unenlahjatkaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia