”Joka ikinen aamu herään hyvin nukkuneena ja rauhallisena. Keitän kupin kahvia, ja hörpin sen rauhassa. Talossani asuu 3 teiniä, joilla aamuherätykset toimii omilta osiltaan hyvin, ja hyvin kehnosti.

Tilanne on ajautunut siihen että minä herätän jokaisen vuorollaan kouluihinsa. Ja oma rauhallisuus katoaa sen siliän tien. Toistuvasti ramppaan jokaisen huoneessa peittoja repimässä, ja stressaamassa että heräävät. Tilanne on mennyt siihen että olen jo valmiiksi ärtynyt kun kello lähenee heidän herätyksiä. Volume nousee, tiuskin ja ramppaan savukkeella. Omat aamut muuttuvat kiukkuiseksi, ja lauon jo suustani teineille törkeyksiä turhautuneena. He nukkuvat kuitenkin yössä 8-10 tuntia. On kokeiltu yhdessätuumin vaikka ja mitä. Ei. Toimi. Lähden töihin kuin pyörremyrsky.

Myynkö teinit, vai annanko heidän nukkua joka aamu pommiin? Vaikka sekin on koettu, ja koulunkäynti kärsii.”

Nimim. Aamuhelvetti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “”Teinit pilaavat aamuni””

 • UPN sanoo:

  Meillä tilanne hoitui sillä että ilmoitin teineille että heidän on aika opetella vastaamaan omista teoistaan. Ilmoitin myös koulun meidän järjestelyn ja pyysin opettajia puuttumaa heti myöhästelyyn.
  En herätä. En edes nouse ennen kuin teinit ovat lähteneet kouluun.
  Ei tule tappelua. Aamut on ihania. 😁

 • O_o sanoo:

  Kun minä olin nuori niin ei kukaan herättänyt. Itse sai vastuunsa opetella. Ja taatusti saa omatkin sen oppia.

 • Maukkalikka sanoo:

  Heissan,

  Muistan kun minulla oli pienempiä sisaruksia, joita minä kaitsin teini-ikäisinä, kun vanhemmat tekivät vuorotöitä. Minä myös tein tuota aivan samaa + tein aamupalat valmiiksi, jotka jäivät syömättä kun teineillä oli loppuen lopuksi liian kova kiire koulubussiin. Herättämisshow alkoi 2 tuntia ennen virallista bussiin menoaikaa. Aika usein kiskoin veljeni sängystä nilkoista suihkuun, koska hän ei muuten olisi ollut koko viikkona käynyt suihkussa. Tässä pitää huomioida, että olin myös itse koulussa, jonne piti ehtiä.

  Lopulta paloin loppuun ja tein silleen, että illalla viimeisenä, kävin ottamassa teinien kännykät, tietokoneista ja telkkareista vein johdot jotka otin omaan reppuuni ja molempien kotiavaimet. Jos teineillä olisi ollut padit, olisin ottanut ne myös mukaani.
  Tämän he kokivat 3 erillisenä aamuna, neljättä ei koskaan tarvinnut enää tehdä. Oppivat itse heräämään ja toimimaan. Tottakai siitä tuli hirveä sota ja huuto kun palasin kotiin ilta kuudelta, mutta sanoin, että homma jatkuu jos ei asiat muutu. Uhka pitää joskus oikeasti toteuttaa, jotta se menee jakeluun, että seuraksia on olemassa. Omalla kohdallani olen lähes kaikki uhkaukset toteuttanut, joten he eivät myöskään haastaneet niin paljon minua kuin äitiään, joka ei koskaan toteuttanut mitään sanomaansa. Äiti oli herkempi ja myöntyväisempi kuin minä, m utta onneksi äitini oli minun kanssa samaa mieltä asioista.

  • Maukkalikka sanoo:

   Ai niin, piti vielä mainita yksi hyvä kikka, joka tehosi veljeeni loppuen lopuksi paremmin kuin tuo edellinen. Hän oli 15 vuotias, kun minä tai äiti vuorotellen puimme nukkuvan pojan valmiiksi koulua varten. Nyt siis puhtaan ihan tavallisesta nuoresta, emme erityisnuoresta tai vastaavasta. Silloin vielä videokännykät olivat harvinaisia, mutta veljelläni sellainen oli. Päätin ottaa videon, kuinka minä puen 15 vuotiaan veljeni aamuisin ja miten valitsen hänen vaatteensa jne.. lähetin videon hänen kavereilleen..
   Sen jälkeen se pukemispalvelu loppui =)

 • äippä sanoo:

  Miten itse reagoit, jos joku on jo valmiiksi pottuuntunut sinuun, eikä usko sinun voivan muuttaa toimintatapaasi? Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan. Mielestäni sinä ylläpidät tuota negatiivista kierrettä.
  Ostin omilleni aikoinaan kirkasvaloherätyskellot. Se kuulemma helpottaa heräämistä, ja käyttävät edelleen nyt kun asuvat omillaan.

 • Vivian sanoo:

  Meillä sujuu näin. Kaikilla kello pärisee klo 7. Minä lähden autolla töihin 7.40 jos haluaa kyytiin on oltava autossa ajoissa. Kun kyyti lähtee saa kävellä tai pyöräillä kouluun.
  Yllättävän motivoivaa..

 • Mamix6 sanoo:

  Meillä toimi se aika hyvin kun kerroin pojille päivällä kun ovat hereillä että tiedättekö miltä minusta tuntuu kun joka aamu lähden äkeänä töihin just saman takia. Herätykset ovat helpottuneet sen jälkeen kummasti, enää yhtä täytyy käydä herättelemässä,muut nousee itse.

 • Kasvatus on joskus hermoja raastavaa sanoo:

  Juu ei ole helppo tilanne ei. Minulla on 10 ja 12 vuotiaat ja suunnittelen että on aika siirtyä siihen että he heräävät itse herätyskelloon herättämisen sijaan.

  Teinit ovat jo isoja ja heidän pitäisi kantaa vastuu omasta heräämisestään. Minulle tulisi mieleen A hankkia kunnon herätyskellot jos puhelinten hälytykset ei nyt toimi. Herätyskellot toiselle puolelle huonetta että sängystä pitää oikeasti nousta ylös. Se herättää. Sitten puhuttelu että miten tulee toimia. Ja seuraus jos ei toimi. Esim puhelin pois, viikkorahat pois, menot pois. Jotain mikä tuntuu koska kouluun ja myöhemmin töihin on pakko mennä ajallaan. Elämässä ei muuten tule pärjäämään. Ja opettajien kanssa voi puhua. Tai muun henkilökunnan kanssa kuka asiaa parhaiten voisi vähän hoitaa koulussa. Että asiaa tarkkaillaan että sielä ollaan ajallaan.

  Porkkanat toimii aina myös hyvin. Kun vaikka kuukausi menty ajoissa kouluun olisi vaikka reissu jonnekkin kivaan paikkaan.

  Olen itsekkin siinä tilanteessa että vähän stressaan aamuherätyksiä. Mutta se ei ole enää meidän työ kun lapset voi hoitaa sen itse. Vastuuta vaan niille ja kekseliäisyys kehiin. Herätyskelloja vaikka keittiöön olkkariin ja kylppäriin huutamaan 😂 Eiköhän sieltä sängystä nousta jossain vaiheessa. Linjaus vaan että tämä tehdään se ei ole vaihtoehto.

  Jos näistä olisi vähän edes apua. Muita on toki aina ihan erilaista neuvoa kuin tehdä itse. Mutta sanon että tee tällaisia ratkaisuja ja ala hoitamaan aamuina vain itsesi. Nauti rauhassa kahvista. Meikkaa. Pue. Ja lähde töihin. Käännä selkä lapsille ja näytä että äiti ei enää hoida. Se tekee niille varmasti vain hyvää. Voimia!

 • Murkkupojan äiti sanoo:

  Rasittavaa ja raivostuttavaa, huoh. Olet saanut monenlaisia vinkkejä, joista joku ehkä toimii lapsillesi, joku ei.
  Aamuherätys ei mielestäni ole paapomista. Meillä ratkaisu löytyi siitä, että aamulla käydään herättämässä kerran ja myöhästymisestä saa sanktion = meillä toimii pelitön päivä.
  Jos valitset jonkun uuden tavan toimia, älä luovuta heti, vaan jatka uutta toimintatapaa vaikka kolme viikkoa. Vasta ajan kanssa näkee mikä on tulos.

 • Äiti88 sanoo:

  Oon kotiäiti. Ensin mies hereille klo 5-6 siitä jatkan vauvan kans unia klo 7. Tissittelen takas uniin ja teini hereille 7:30-7:40 en anna liikaa aikaa koska aamusta ehtii pöllii tupakkaa,tikkuja.. Ja jos ei mee suoraan kouluun niin lintsaa muutenkin. Ei oo eka kerta kun puhelin tippuu aamusta taskusta ja sitä pitää ärrän eestä 2tuntia ettiä ennen ku pääsee kouluun. Sit loput kouluun lähtijät hereille. Nuoremmat vaan pitää ääntä ja vauva herää. Teinin aamuherätykseen auttaa kun kerran herätän ja isken valot päälle. Puhelin oottaa keittiössä. Jos oottaa. Se aina välillä eksynyt iskän taskuun ”epähuomiossa” aamupalaahan tuo ei enää ehdi syödä jos se puhelin osuu käteen ennen leipää.. Eli ihan taktiikkaa saada teini pihalle jonka jälkeen kevyt agnstiton perhe-elämä kestää just siihen kun takki lentää lattialle ja teini luolassaan.

 • Myy sanoo:

  Kovat piippuun:

  Teinit eivät saa puhelimiaan yöksi omiin huoneisiin vaan ne jätetään keittiöön. Herätyskellona toimii ehta herätyskello eikä siis äiti tai puhelin.
  Tämän uuden puhelinsäännön voi naamioida vaikka parempien yöunien nimiin tai mitä nyt keksitkään. Mutta älä missään nimessä mainitse että toivot tämän tuovan heidät nopeasti ja omatoimisesti herätyksestä aamutoimille. Mutta sen se kuitenkin saa aikaan: puhelin keittiössä on riittävä houkutin saapumaan paikalle.

 • Ykkykky sanoo:

  Meillä nuorempi ei meinannu millään herätä.. Lopulta tehtiin niin että mieheke kantoi hänet sängystä aamupala pöytään. Nykyään herää itte ja ajoissa. Kyllä nyt sysäisin vastuun heräämisestä teineille itselleen. Oma moga jos koulu kärsii oppiipa että on vastuussa myös itse siitä.

 • Tepa67 sanoo:

  Hei! Jokaiselle oma herätys päälle. Mielummin vähän kauemmas sängystä, niin on pakko nousta sammuttamaan. Älä herätä teinejä, itse pitää oppia heräämään, jos myöhästyy niin voi voi. Terveisin 3 teinin äiti.

 • Äiti sanoo:

  Meillä sängyssä venyvät arkiaamuisin 4- ja 8-vuotias. Aamut ovat herättelyä, aamupalalle pyytämistä, vaatteiden pukemisen hoputtamista, aamupesulle komentamista jne. Koululaisen puhelimessa on familylink ja käyttöaikaa puhelimelle ei sille päivää tule, mikäli ei nouse ja tee amutoimiaan. Jostain syystä sekään ei tarpeeksi motivoi. Tajusin tämän artikkelin myötä, että tilanne tullee jatkumaan teini-ikään saakka. 😬🤦🏻‍♀️

 • Suo siellä, vetelä täällä sanoo:

  Käyn työssä toisella paikkakunnalla, joten joudun useimpina aamuina lähtemään ennen teinin herätystä. Tilanne on siis vähän sama, mitä aiempi kommentoija ehdotti (lähde lenkille ja anna teinin hoitaa herääminen itse). Teini herää siis itsenäisesti tai toisinaan sisarusten herättämänä, ja on milloin ajoissa, milloin myöhässä. Pääsääntöisesti ehtii kyllä kouluun eikä myöhästymismerkintöjä ole sadellut hälyttävästi. Ongelmana on ollut se, että aamupala ja hampaiden pesu jää teiniltä kiireessä tekemättä. Jännityksellä odottelen aina hammastarkastuksia…

 • eevia sanoo:

  avokkini on samanlainen, kun haluan itse mukavan aamun niin nukun vieras sängyssä sillä hän laittaa apuväline kaupasta ostetun herätyskellonsa päälle. 120dB hälyytys ja kaksi tärisevää mokkulaa patjan alla.
  Kyllä herää ja herään minäkin toisessa huoneessa mutta en joudu kertaakaan käskyttämään nousemaan sillä tämähän huutaa niin kauan kun tärisevien sensoreiden päällä makaa.

  Suosittelen sinulle tätä investointia mielenrauhasi nimeen 🙂

 • Äiti*4 sanoo:

  Meillä lapset 14-24v. Kaksi jo omillaan.
  Koska molemmat vanhemmat ovat aina käyneet töissä niin lapset ovat eka luokasta lähtien heränneet itse ja hoitaneet aamutoimet.
  Minun ehdotus on että vanhempi juo rauhassa kahvinsa. Lähtee lenkille ja tulee kotiin kun teinit koulussa.
  Illalla kerrot että palvelu loppuu. Ja lopetat sen kertaheitolla.
  Teinit kyllä heräävät jos ei herää niin muutaman kerran myöhästyy ja oppii että itse pitää itsensä kouluun hoitaa.
  Turha stressata asiasta. Muuta omaa käyttäytymistä ja lakkaa paapomasta.