Joojoo.

Mmmh.

Mm.

Älä ragee.

Siinäpä vastauksia, kun teiniltä kysyy, että onkos kotitehtävät tehty!

Tuntuu, että kyseleminen ja painostaminen pelkästään pahentaa asiaa – ja ilmeisesti kyseessä ei ole ainoastaan tuntemus!

Tutkijat ovat nimittäin saaneet selville, että se, miten teinille puhuu, ratkaisee totteleeko hän ohjeita vai ei.

Cardiffin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 1 000 nuoren innokkuutta tehdä kotitehtäviä tai muita velvollisuuksia.

14-15-vuotiaat teinit kuulivat ohjeita, kuten ”lue tämä kirja tänään”, ”hoida hommasi hyvin” ja ”lähde kouluun”. Nämä ohjeet annettiin joko neutraaliin, kannustavaan tai käskevään sävyyn. sitten teineiltä kysyttiin, miten he toimisivat, jos sama ohje tulisi samaan sävyyn omalta äidiltä.

Tulos ei sinänsä yllätä. Käskevään sävyyn annetut ohjeet eivät toimineet, mutta kannustavaan sävyyn annetut toimivat.

Tutkijat uskovat, että selitys löytyy siitä, että teinit kaipaavat itsenäisyyttä ja valtaa päättää omista asioistaan. Jos ohjeet annetaan käskymuodossa, teini vastustaa niitä.

Kannustava sävy saa teinit yrittämään enemmän koulussa. Lisäksi se lisää sitä tunnetta, että vanhemmat välittävät, ja jopa teinin onnellisuutta.

Tämä on hyvä tieto, sillä kaikki keinot teinin taivuttelemiseksi tulevat tarpeeseen. Toisaalta, kun on itse stressaantunut ja turhautunut siihen, että teini lusmuilee ja vetelehtii, ei ehkä hirveästi ehdi äänensävyä miettiä, ennen kuin käskytys purkautuu ulos suusta, joskus melko kovallakin volyymilla…

Kannattaa kuitenkin yrittää pitää mielessä, että tsemppaava sävy voi tuoda tuloksia paremmin kuin rageaminen!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Eikö teini tottele? Kokeile TÄTÄ niksiä!”

 • Innni sanoo:

  Noita samoja äännähdyksiä ja älä ragee -kommentteja voi käyttää myös silloin kun teini on jotain vailla.

  – Anna rahaa
  – Joojoo.

  – Hei mä tarviin rahaa.
  – Mmmh.

  – Haloo, annatsä mulle nyt rahaa?
  – Mm.

  – Ootsä kuuro vain miks et anna mulle rahaa kun pyydän?
  – Älä ragee.

  Ja edelleenkään ei anna sille teinille rahaa. Tai mitä tahansa. Kyyti johonkin, apua jossain, jne. Antakaa maistaa omaa lääkettään.

 • Nimetön sanoo:

  Siksi teinien kuuluu olla kamalan näköisiä ja ärsyttäviä että vanhemmat tajuu laskea lapsen irtaantumaan vanhemmista. Se on luonnon laki.🤸🤷

 • Iina sanoo:

  Mitä tehdä jos äiti ragee ja huutaa vaan että ”miks et tullu yhdeltätoista kotiin??” ja tulin vaan 12!!

 • Hanski sanoo:

  Toimii muuten kotona vanhempiin kumppaneihinkin. Itseä ainakin risoo jos toinen koko ajan käskyttää. En varmasti tottele 😁

 • Pomo sanoo:

  Toimii muuten myös aikuisiin alaisiin töissä 😄