Selkä mutkalla, huulet töröllä ja rinta edessä, sehän se on virallinen poseerausasento sosiaalisessa mediassa. Myös nuorilla teineillä. Pitäiskö tähän puuttua, vai antaa olla? Onko kuvista varsinaista vaaraa?

Julkkiskokki Jamie Oliver on kieltänyt teinityttöjään lataamasta sosiaaliseen mediaan selfieitä. Hänen mukaansa lasten hänelle näyttämistä kuvista ”osa on niin järkyttäviä että en halua nähdä niitä”.

Oliver uskoo, että tykkäykset kuvissa ”kouluttavat kuin sokeri”, ja hänen mielestään monet teini-ikäisten kuvat ovat ”melko pornoa”. Oliver myös hämmästelee sitä, että kuinka vanhemmat sallivat lasten laittaa sellaisia kuvia näkyville.

Niin kutsutut herutuskuvat olivat muodikkaita ainakin vielä jonkin aikaa sitten jos eivät edelleen, ja niillä ilmeisesti saa paljon tykkäyksiä. Mutta ovatko ne varsinaisesti haitallisia tai vaarallisia? Pitäisikö lapsia kieltää postaamasta sellaisia kuvia?

Pedofiilit tai lapsia ja nuoria seksualisoivat eivät tarvitse kuviin mitään erityistä seksuaalista poseerausta. Tavalliset kuvatkin voivat riittää yllykkeeksi, joten asennoilla ei luultavasti sinänsä ole väliä.

Lapset ja nuoret taas eivät välttämättä pidä asentoja samalla tavalla seksuaalisina kuin aikuiset: kyseessä on tapa poseerata, jota pidetään nättinä tai tyypillisenä. Jokainen kuitenkin haluaa näyttää muiden silmissä kivalta ja saada hyväksyntää. Jos aikuinen saa moraalipaniikin siitä, että lapsi poseeraa ”pornahtavasti” kuvassa, seuraa todennäköisesti vain hämmennystä ja paha mieli lapselle. Lähinnä voisi ehkä muistuttaa siitä, että kuvissa pidetään vaatteet päällä ja ollaan muutenkin ihmisiksi.

Aikuisten silmissä seksikäs poseeraus on silti ongelma. Meidän näkökulmastamme asennot ja poseeraukset ovat seksuaalisia, ja siksi emme halua lastemme tekevän niitä julkisesti, koska emme halua, että kuka tahansa niitä katsoo. Olkoonkin, että lapsen mielestä poseeraus olisi täysin viaton.

Moralisoida ja panikoida ei kannata, mutta lapsia tulee muistuttaa siitä, että sosiaaliseen mediaan postatut kuvat ovat siellä pysyvästi. Silloinkin kun itse poistamme kuvan, emme voi kontrolloida mihin se on jo päätynyt. Emme myöskään useinkaan voi tietää, miten kuva vastaanotetaan ja mihin vastaanottaja sitä käyttää. Vaikka nykyään julkaistaan niin paljon kuvia, että todennäköisesti oman lapsen kuvat hukkuvat massaan, on silti mahdollista, että joku jossain käyttää niitä väärin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia