Lapsi ei tee muuta kuin pelaa
”Kaikilla kavereillakin on…” Onko tuttua kenellekään? Aivan käsittämättömän psykedeelistä, että KAIKKIEN ekaluokkalaisten vanhemmat sallivat herrantertuilleen K12 ja parhaimmillaan K16-pelit puhelimeen! Olenko ainoa natsimutsi, joka piti mukulaa suljetussa perunasäkissä ja varusti vanhalla kännykällä koulunaloitukseen?!
Puhelimen ydintarkoituksena oli saada kiinni vanhemmat tai lapsi itse, ihan riippuen tilanteesta ja tarpeesta. Mutta viihdekäyttöä ei oltu ajateltu näin mahtipontisessa määrin, kuin se nyt on silmille hypännyt vain pari kuukautta koulutaipaleen alettua.
Kaverit ovat kuulemma pelanneet jo vuosia. Kaverit osaavat ladata pelit myös minun lapselleni. Kaverit pelaavat aina aamuisin koulunpihalla, kun kukaan ei valvo. Ja välituntisin ne pelaavat vessaan piiloutuneina. Ja iltapäiväkerhossa ne pelaavat ihan koko ajan. Ja kaikki kaverit kuulemma saavat pelata myös aina kotona! Valitettavasti näiden kaverien vanhempien yhteystiedot ovat vielä pimennossa, sillä muuten olisin tehnyt pientä empiiristä tutkimusta aiheesta.
Kovistelukortilla sain lapseni myös myöntämään, että ”jotain tyhmiä” videoita kaverit myös katselevat. En nyt vielä haluaisi kuvitella sen olevan pahimmanlaatuista kääpiöpornoa, mutta tiedostan kyllä youtuben tarjonnasta löytyvän aika lailla kaiken tyylistä, ei niin kasvatuksellista ja tervehenkistä antia.
Kun saatan lapsen koulun pihalle, niin kukaan ei kirmaa, kilju tai heilauta iloisesti kättään tervehdykseen kun kaverit saapuvat. Kukaan ei nosta katsettaan puhelimen ruudusta tai edes ynähdä vaikka paras kaveri ilmaantuu viereen. Siellä ne nököttävät aidan reunalla ja penkeillä, hartiat lysyssä ja tiukkaan tuijottaen taianomaista kapulaansa. Yksin kouluun saapuvat vaeltavat suojateiden ylitse katse puhelimeen lukittuneena ja huomiokyky ympäristölle täysin nollassa.
En nyt yhtään lähde nostamaan ah niin ylisöpöä ja överitäydellistä kullannupuskaani jalustalle, mutta sen kyllä tiedän, että vaikka vääntöä asioista oli kesälläkin, niin koulun aloitus on nostanut taistelut uudelle levelille. Puhelimen käytöstä neuvotellaan kohdissa, joista ennen ei tarvinnut edes uneksia. Miksi puhelin ei saa olla ruokapöydässä? Sängyssä? Saunassa? Puhelin tuntuu addiktoineen aiemmin niin liikkuvaisen ja pihalla viihtyneen poikani täysin. Hippa ja kirkonrotta ovat kuulemma ihan tyhmiä, miksei saa vaan pelata? Koska kaikki kaveritkin. Ja ihan koko ajan. Kuulemma.
Nimim. Ihan pakko pelata?
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Tämä onkin jo vanhempi juttu, mutta ei suinkaan ole muuttunut tähän päivään mennessäkään. Olen niin surullinen, miten oma lapseni kaipaisi leikkikaveria rakentelemaan legoilla ja leikkimään piilosta. Kaikki kaverit vain pelaavat ja eivät tule meille edes kylään, koska meillä on äärettömän vähän mitään laitteita. Enkä ole sen vuoksi niitä hankkimassa. Nykyään ei ole mielikuvitusta keksiä tekemistä, jos ei istuta ruudun ääressä. Ja eikös kylään pitäisi mennä sen kaverin takia eikä niiden vempeleiden! Olen myös kuullut ihan kavereiden suusta, ettei useammalla ole edes leluja. Kyse on pienistä lapsista 😔
Jos ei pätevää syytä ole lopettaa lapsen pelaamista niin, miksi se pitäisi lopettaa. Kun Rajoitatte jotain tai sanotte että pitää lopettaa, antakaa hyvä peruste ja sopikaa milloin taas saa pelata, esim Lapsi on pelannut 15 minuuttia ja sanot, että pitää tehdä asia x ennen kuin saa taas pelata. Muutenkin lapselle tulee väärä mielikuva varsinkin pienenä, jos vanhemmat aina vaan sanovat, että pitää lopettaa pelaaminen. He ajattelevat, että ”Äiti ja iskä aina suuttuu, kun pelaa” Muutenkin kertokaa syyt miki ei kannata pelata koko ajan ja jos lapsi ei keksi itse tekemistä, niin voitte käydä eri aktiviteeteissä heidän kanssa. Ja jos tähän ei aikaa ole kannattaa miettiä syytä, miksi lapsi onkin joskus joutunut peli syövereihin ja jopa addiktoitunut. Esimerkiksi itse olin pari vuotta sitten erittäin addiktoitunut, mutta eivät kaveritkaan muuta tehneet ja vanhemmatkaan eivät koko ajan käyny aktiviteeteissä, joten tässä kohtaa ymmärrän ihan täysin mistä se johtui, mutta nytten en pelaa juuri ollenkaan, koska kaveritkin tekevät jotain muuta kuin pelaavat.
Pistäkää rajat lapsillenne ja lakatkaa olemasta huonoja. Sairasta miten yhteiskunta uunottaa pelaamaan ja ihmiset ei tajua mitä lapsen pahoinpitelyä
Oli pakko tsekata kommenttien vuosiluku, tuntuivat niin vanhanaikaisilta. Nykyään saa sovelluksia, joilla voi kontrolloida tenavien luurien käyttöä. Itselläni on ollut maksullinen Screen time käytössä toista vuotta ja ilolla maksan siitä. Toki senkin kanssa pitää olla valppaana, tenavat yrittävät tietysti kiertää sen kaikin mahdollisin tavoin. Joku kontrollointisovellus pitäisi mielestäni olla vakiona kaikissa älylaitteissa, toivottavasti vielä joskus tulevaisuudessa onkin.
Silti meillä edelleen kuuluu: ”Mutku kaikki kaveritkin!”
Pitäiskö nyt äitien ja isien mennä itseensä. Kuinka paljon teillä on kännykkä kädessä lasten seurassa?
Eikö koulussa voisi sopia, ettei kännykkää avata koulupäivän aikana?
Eikö aamulla voi sopia miten päivä sujuu(ihan kuin ennen kännykkäaikaa)?
Pitää puhelin kotona ja siitä sitten soittaa puolin ja toisin.
Eikö yleensäkin lasten kanssa pitäisi sopia, että pelit on läksyjen jälkeen illalla?
Kuka teillä määrää kotona?
Nämä pitäisi tulla koulun kautta.
Toinen natsimutsi ilmoittautuu! Pelejä luvattiin 1 kappale ladattavaksi ja pari viikkoa meni, kun yhdestä oli tullut 7. Ekaluokkalainen myös väitti reteesti akkunsa kuluvan koulupäivän aikana ihan itsekseen. No kerran paljasti sitten tunnilla pelanneensa, kun puhelin oli sammunut kaverin luona n. tunti koulun loppumisen jälkeen. Sen jälkeen lähti pelit, kyseinen puhelin, johon niitä sai ladattua ja nykyään puhelin ei kulje edes kouluun. Jos ei tule suoraan koulusta kotiin, niin jatkossa isiotus taluttaa kouluun ja kotiin kädestä pitäen. Näin pärjätään ilman puhelintakin. Ja kyllä OLEN tiukka tässä asiassa. En siedä yhtään jatkuvaa kännykän näpläämistä tuon ikäisillä. Amen! xD
Meidän alakoulussa kännykät menevät reppuun koulun portilla ja ne saa ottaa esille seuraavan kerran koulun päätyttyä koulun portilla. Välitunnit myös kännykätöntä aikaa. Ah. Siellä ne perunasäkkilapset sit kirmaa ja leikkii kirkkistä!