Jatkuvaan puhelimen tuijottamiseen syyllistyy moni vanhempi. Mutta mitä tehdä, kun lapsi on somekoukussa, kysyy nimimerkki Aina somessa?

”Itsehän tähän opetin. Näprään kännykkää koko ajan, ja niin tekevät nyt lapsetkin. Voiko asialle tehdä mitään?

Ensimmäiseksi aamulla lastenhuoneesta kuuluu YouTube-lähtöinen rallatus ja kimitys. Lapsen naama olisi kiinni puhelimen ruudussa koko aamiaisen ja koulumatkan, jos antaisin. Koulussa ei sentään saa käyttää puhelinta, mutta kotiin päästyä ruudusta tuijotetaan kaikki lastenohjelmat, tubettajien videot ja kavereiden uusimmat Musical.lyt. Ilman väliintuloa lapsi katsoisi niitä ihan koko ajan.

Muistan kyllä, millaisella innolla omassa lapsuudessa katsottiin videoita ja pelattiin Nintendoa. Osa tietysti luki, ahmi kirjan toisensa perään. Näistäkin harrastuksista vanhemmat valittivat, mutta ihan kunnollisia meistä tuli. Lapsen jatkuva puhelimentuijotus ei silti voi olla hyvä juttu.

Ihan ärsyttää se paikallaan kököttäminen ja puhelimen killitys. Ryhtikin menee eikä liikkumattomuus ole hyväksi ollenkaan. Alan kuulostaa nalkuttajalta, mutta samat asiat ärsyttävät omassakin käytöksessä. Aikuisena osaan sentään säädellä puhelimen käyttöä, lapsi ei.

Mutta mitä tässä pitäisi tehdä? Puhelimen näpräys nukkumaanmenoajan jälkeen loppui (kai), kun laitoin ehdoksi sen, että puhelimen saa viedä omaan huoneeseen yöksi vain siinä tapauksessa että sänkyynmenon jälkeen kännyyn ei kosketa.

Puhelimetonta aikaa on myös läksyjen teko, harrastusajat, yhteiset ruokailut, ja se kun tehdään jotain muuta kuten pelataan tai luetaan. Silti tuntuu että ruutuaikaa kertyy aivan liikaa.

Toisaalta puhelimen poisottaminen on aika julmaa, kaikki kaverit kun ovat online koko ajan. Ja me vanhemmatkin melkein koko ajan…

Netistä löytyvät neuvot ovat kaikki samoja: aseta puhelimenkäytölle rajat ja valvo niitä, viettäkää aikaa yhdessä, menkää luontoon, järjestä harrastuksia, näytä itse esimerkkiä ja niin edelleen. Mutta oikeasti vanhempi on aika voimaton koukuttamaan suunniteltujen sovellusten ja netin loppumattoman viihdetarjonnan edessä. Lapsen saa tekemään muuta ja kiinnostumaankin siitä, mutta pian puhelin kutsuu taas. Taitaa olla hävitty tämä taistelu jo.”

Nimim. Aina somessa?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Lapsi somekoukussa – mitä tehdä?”

  • Nipoisä sanoo:

    Screen time myös meillä. 1.5h/pv max 12v ja 15v:llä

  • Kyllästynyt tappelemaan sanoo:

    Meillä otettiin vastikään käyttöön sovellus nimeltä Screen Time. On toistaiseksi ainakin toiminut moitteettomasti. Kannattaa tutustua!