Löytyykö teiltäkin sellainen? Zombimainen hahmo, joka nousee lauantaina hyvä jos yhden aikaan, mutisee yksitavuisia vastauksia ja painuu takaisin sotkuiseen, suorastaan löyhkäävään huoneeseensa ainoastaan liimautuakseen pienen tai isomman ruudun ääreen?

Ja samaan aikaan kun yksi laahustaa ympäriinsä kuin elävä kuollut, sinä siivoat, kokkaat, hoidat pienempiä lapsia, valmistaudut jouluun ja niin edelleen? Käykö hermoille?

Kun kuuntelee teinien vanhempien puheita tai lukee keskustelupalstoja, tuntuu usein siltä, että teinit eivät muuta teekään kuin ärsyttävät vanhempiaan.

Esimerkiksi näin:

– Teinit nukkuvat puoleen päivään.

– Teinit hengaavat kavereiden kanssa eivätkä perheen.

– Teinit ovat pitkään suihkussa.

– Teinit haisevat.

– Teinit eivät tee asioita oma-aloitteisesti.

– Teinit valvovat.

– Teinit syövät paljon.

Mutta miksi tämä oikeastaan ärsyttää?

Teini-ikä on vähän niinkuin uhmaikä. Sekä lapsen että vanhemman kuuluu kasvaa silloin erilleen toisistaan. Kenties osa ärsyyntymisestä on luonnon suunnitelmaa. Kun toiseen menee hermot, irtipäästäminen on helpompaa.

Toinen syy onkin sitten sellainen, joka vaatii hieman peiliin katsomista.


Kuva Christian Bowen, ylin kuva Maria Teneva.

Mietipä teinin elämää. Monilla teineillä on iso huoli omasta ja maailman tulevaisuudesta. Lisäksi sosiaaliset paineet ovat teini-iässä todella kovat. Oma kroppa ja mieli muuttuu kovaa vauhtia, ja muutoksissa voi olla vaikea pysyä mukana.

Usein teineillä on paljon koulutyötä, eikä samanlaista kykyä johtaa omaa tekemistään kuin meillä aikuisilla on. Lisäksi teinillä voi olla vaativa, aikaa vievä harrastus. Moni teini soittaa tai urheilee sellaisella tasolla, josta suurin osa aikuisista ei edes kuvittele haaveilevansa.

Käsi sydämellä, kuinka hyvin sinä jaksaisit elämää, jossa joudut koko ajan opettelemaan uutta, koko ajan taistelemaan asemastasi ja suosiostasi, jatkuvasti miettimään tekojesi sosiaalista vaikutusta, treenaamaan kuin huippu-urheilija, pelkäämään maailman tilanteen takia sekä olemaan huolissasi tulevaisuudestasi – ja kaikki tämä ilman omaa päätäntävaltaa, omaa rahaa ja omaa rauhaa? Aika raskaalta kuulostaa, vai mitä? Eikä tosiaankaan laiskottelulta.

Ehkä me aikuiset omien rasitteidemme keskellä emme muista, että teininä oleminen on aika rankkaa. Ehkä mekin haluaisimme nukkua puoleen päivään ja jättää kotityöt tekemättä? Ettei joskus ärsyyntyminen teiniin kumpuaisi ihan vaan ymmärtämättömyydestä ja jopa kateudesta?

Lisäksi teini saattaa osoittaa omassa elämässämme ne turhat suorittamisen kohdat. Miksi oikeastaan on niin välttämätöntä nousta vapaapäivänä aikaisin ja alkaa suorittaa? Naputtaako sisällä joku ääni, että kunnon ihminen nousee aamuvarhain ja tekee koko ajan jotain?

Ehkä olisi hyvä antaa teinille vähän armoa. Ja itselleenkin siinä sivussa…

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Miksi laiska teini ärsyttää?”