Ehkäisypillereitä käyttävillä teineillä on todennäköisimmin masennusoireita kuin niillä ikätovereillaan, jotka eivät käytä pillereitä, todettiin tutkimuksessa.

Tutkimus tehtiin Brigham and Women’s Hospitalissa Yhdysvalloissa ja tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -julkaisussa.

Tutkimukseen osallistui 1 000 16-25-vuotiasta hollantilaisnaista. Heille tehtiin kysely, joissa heidän tuli vastata kysymyksiin henkisestä hyvinvoinnistaan. Kysymyksissä kysyttiin esimerkiksi, että ovatko he olleet itkuisia, tunteneet olonsa arvottomiksi, halunneet vahingoittaa itseään ja onko heillä ollut itsetuhoisia ajatuksia.

Nämä ovat tyypillisesti masennukseen liittyviä oireita. Oireiden perusteella tutkimukseen osallistujille laskettiin pisteluku, joka kertoi masennusoireiden määrästä ja vakavuudesta.

Tutkimuksessa selvisi, että ne 16-vuotiaat tytöt, jotka söivät ehkäisypillereitä, saivat 21% korkeamman pisteluvun kuin ne, jotka eivät syöneet. Tyypillisiä oireita olivat liiallinen nukkuminen, itkuisuus ja syömiseen liittyvät ongelmat.

valkoinen kukka istutuksessa

Masennukselle tyypillinen oireilu on mahdollista myös silloin, kun henkilö ei ole varsinaisesti masentunut. Oireet vaikuttavat joka tapauksessa elämänlaatuun, vaikka kyseessä ei olisikaan varsinainen masennus.

Teini-ikäiset tytöt ovat samanikäisiä poikia suuremmassa riskissä masentua. Voi olla, että ehkäisypillereiden käyttäminen lisää tätä riskiä entisestään.

Tutkimuksessa osoitettiin kuitenkin vain se, että pilleritä syövillä teinitytöillä oli enemmän masennusoireilua. Se ei välttämättä johdu ehkäisypillereiden käytöstä.

Tutkimuksen tulos kannattaa kuitenkin ottaa huomioon silloin, jos on hankkimassa hormonaalista ehkäisyä teini-ikäiselleen tai teini-ikäisenä. Sekä siinä tapauksessa, että nuori tarvitsee hormonaalista ehkäisyä sairauden hoitoon.

Vastuullinen ehkäisyn käyttö on tietenkin tärkeää, mutta hormonaaliset ehkäisymenetelmät eivät ole ainoita vaihtoehtoja edes nuorille. Nuoren kannattaa vaatia lääkärillä riittävästi tietoa eri vaihtoehdoista, jotta voi löytää itselleen kaikin puolin sopivimman ehkäisymenetelmän.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia