”Miksi neuvolassa ei puhuttu siitä, että pienen lapsen syntymän lisäksi parisuhdetta tulee rasittamaan hormonit?!

Eikä pelkästään ne omat luontaiset, vaan myös keinotekoiset, jotka erilaisten ehkäisymenetelmien myötä sekoittavat fysiikan ja ennen kaikkea pään.

Aikaisemmin saattoi sopia pilleri xxx, mutta raskauden jälkeen neuvolasta tuputetaan kierukka yyy. Vaikka valitsisi sen aikaisemman pillerin, joka SILLOIN sopi, niin eihän se välttämättä enää uudistuneessa elämäntilanteessa varsinkaan raskauden ja synnytyksen jälkihöyryissä sovikaan.

Mitä tapahtuu? Aikaisemmin seesteinen, mukava ja rento vaimo/ tyttöystävä/ naisystävä/ hunajapuppeli pahimmillaan muuttuu hirviöksi, tai ainakin parisuhde tulee kohtaamaan vaikeita aikoja, jotka johtuvat suurissa määrin hormoneista. Miksi kukaan ei varoittanut tästä?

Miksei kukaan sanonut siinä kohdassa kun allekirjoitin eropaperit, että kokeile vielä vaihtaa ehkäisyä tai johonkin toiseen hormonipitoisuuteen?

Kun ei se ero johtunutkaan siitä, että puoliso olisi ollut mäntimpi kuin ennen lapsia. Eikä siitä, että lapset valvottaa. Saati siitä ettenkö olisi saanut omaa aikaa.

Vaan siitä, että hormonit olivat aivan sekaisin!! Se oma mielen tasapaino ja onnellisuus löytyi parin viikon viiveellä siitä, kun viisas gynekologi kehotti kokeilemaan toisenlaista kierukkaa. Mutta silloin oli jo myöhäistä.

Eropapereihin pitäisi ylälaitaan laittaa ennakkokysely, joka mm. sisältää kysymyksen: ”oletko varma että nykyinen hormonaalinen ehkäisysi sopii sinulle?”

Nimim. Kallis kuparikierukka

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Hyvä nainen! Vaadi palvelua ehkäisyasioissa, ja selvitä lääkärisi kanssa eri vaihtoehdot jos koet, että hormoniehkäisy ei sovi sinulle tai et halua sitä käyttää. Monin paikoin hormonaalista ehkäisyä tarjotaan ensisijaisena tai jopa ainoana järkevänä vaihtoehtona, mutta sinulla on oikeus kuulla myös muista ehkäisymenetelmistä.

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

– Kuparikierukka

Kuparikierukka on pitkäkestoinen, hormoniton ehkäisymenetelmä. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat kovemmat kuukautiskivut ja lisääntynyt kuukautisvuoto. Kaikille sivuvaikutuksia ei kuitenkaan tule, ja markkinoilla on myös uusi, entistä pienempi kuparikierukka (Gynefix), jossa sivuvaikutusten sanotaan olevan vähäisemmät.

– Kondomi/ naisen kondomi

Kondomi on ainoa ehkäisy, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Naisen kondomi on suurempi kuin tavallinen kondomi, ja myös kalliimpi. Joidenkin mielestä sen käyttö on epämukavaa, mutta toisaalta sen käyttö on naisen omassa kontrollissa, kun taas tavallisen kondomin mies voi ottaa vaivihkaa pois.

Kondomilla ei ole sivuvaikutuksia muille kuin allergisille.

– Pessaari

Pessaari asetetaan emättimeen estämään siittiöiden pääsyn kohtuun. Pessaarin kanssa pitää aina käyttää siittiöitä tuhoavan spermisidin kanssa. Käyttäjä voi kokea pessaarin hankalaksi ja spermisidi voi aiheuttaa allergiaoireita. Pessaari on Suomessa vähäisellä käytöllä, mutta esimerkiksi Ruotsissa suosittu ehkäisymuoto.

– Rytmimenetelmä

Rytmimenetelmä perustuu ns. varmojen päivien laskemiseen. Apuna voi käyttää sovellusta tai ehkäisytietokonetta. Rytmimenetelmän sopivuus riippuu paljon ihmisestä ja tämän elämäntilanteesta. Rytmimenetelmää kannattaa käyttää vain silloin, kun on mahdollisuus ja osaamista tulkita oman kehon viestejä, eikä raskaus olisi katastrofi.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 26 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

26 vastausta artikkeliin “Hormoniehkäisy aiheutti avioeroni”

 • Ei pillereitä sanoo:

  Esikoisen imetyksen loputtua aloitin samat ehkäisypillerit kuin aiemminkin. Olimme suunnitelleet että menemme naimisiin vuoden päästä. Talven aikana tuntui vain siltä että vihaan miestäni päivä päivältä enemmän. Ihmettelin että miten voin inhota tuota ihmistä niin paljon ja naimisiin pitäisi mennä. Sitten keväällä aloin huomaamaan että oloni oli parempi aina kun oli taukoa pillerilaattojen välissä. Ilmoitin miehelleni että haluan kokeilla olla ilman pillereitä, en jaksa enää. Ja kas kummaa, oma olo muuttui radikaalisti, tuntui kuin olisin rakastunut mieheeni uudelleen. Onneksi en eronnut silloin vaikka mielessä monta kertaa kävi. Nyt ollaan oltu yhdessä 18v.

 • EntinenHirmu12 sanoo:

  Ehkäisypillerit aiheuttivat minulle väkivaltaisuutta, täysin hallitsemattomia raivokohtauksia ja tunteja kestäviä itku- sekä ahdistuskohtauksia, tolkutonta väsymystä, alituista vittuuntuneisuutta, itsemurha-ajatuksia ja itseni vahingoittamista, muutamia mainitakseni. Minun mielestäni heti jos naispuolinen ihminen käyttäytyy sekopäisesti tai väkivaltaisesti ensimmäinen kysymys tulisi olla käyttääkö hän hormooniehkäisyä. Onneksi tajusin lopettaa ne ja elämäni on nykyään rauhallista ja ihmissuhteetkin pysyviä.

 • Yhäiti79 sanoo:

  Samoja kokemuksia, plus lisäksi seksihalut loppuivat kokonaan. Hormonikierukka ja imetys olivat niin hyvä ehkäisymenetelmä että avioliitto päätyi eroon. Kierukan poiston jälkeen, sinkkuna ollessa seksihalut palasivat moninkertaisena, ja harmittelin että olin jälkitarkastuksessa koskaan suostunut mokomaan ehkäisymenetelmään.

 • Teija sanoo:

  ”Miksi neuvolassa ei puhuttu siitä, että pienen lapsen syntymän lisäksi parisuhdetta tulee rasittamaan hormonit?!”

  Voi luoja ihmiset ja tietämättömyys

  • Reija sanoo:

   Hormonaalinen ehkäisy, raskaus, epäonnistuneet raskaudet, hormonihoidot lasta yrittäessä, jälkihormonit, äitiyshormonit, imetyshormonit, masennushormonit, väsymyshormonit, VAIHDEVUODET. siinä muutama mieleentuleva mahdollisuus ottaa ero kun vaimo onkin yhäkkiå ihan hormonien vietävänä.

 • En halua olla ärtynyt sanoo:

  Tiedän mistä puhut! Kierukka on tuonut elämääni hyvää ja huonoa. Huonoa on juurikin tuo lyhyt pinna ja ketutus, joka räjähtää vitutukseksi ja vittuiluksi hyvin nopeasti. Hyvää on se, että seksuaaliset tarpeet ovat kasvaneet ja nautin seksistä enemmän, koska oikeasti panettaa. Mutta tuo vitutus, tunnen itseni silloin hirviöksi ja mietin ettei kaltaisellani paskalla ole oikeutta olla äiti tai puoliso. Ja ennen en tosiaankaan ole räjähdellyt tuolla tavalla. Pelkään välillä itsekin itseäni. Hormonit todella sekoittavat pään, sääli ettei sitä yleensä ymmärretä vaan luullaan, että tuo nyt vaan on hankala ihminen. Ja todella erikoista ettei neuvolassa kysytty koskaan miten ehkäisy sopii sinulle.

 • Olisinpa mies sanoo:

  Mun migreenit menee ihan järkyttäviksi jos ottaa jotain hormoneja, pahimmillaan viikkokausia sängyssä oksentaen ja lopulta tiputukseen kun kuivuu niin pahasti. Nyt odotellaan saanko sterilisaation, uhkailivat että ei kun vatsan aluetta aiemmin leikattu muutamaan kertaan (ei toki alavatsaa). Jos raskaudun edessä on abortti, koska kroppani ei tule raskautta kestämään. Kipukroonikkona ei todellakaan haluaisi käydä aborttia läpi.

 • Kokemusta on sanoo:

  Mä taistelin 2 vuotta hormonikierukan kanssa uskoen ja toivoen parempaa. Vuodot kestivät kerrallaan vähintään 2 viikkoa ja hyvässä lykyssä viikon tauko ja taas vuodettiin seuraavat 2 viikkoa. Seksi oli jäätävää hirveiden kipujen takia, vaikka halut muutoin pysyivät itselläni ennallaan. Mies sen sijaan kyllästyi siihen, että aina vuosin joko verta, tai sitten mulla oli hirveät kivut seksin jälkeen. Mieli meni aivan sekaisin ja aloin olla itsekin ihan vieraantunut itsestäni sen väsymyksen, kipujen ja raivokohtausten saattelemana. Välit kiristyivät miehen kanssa ja en ihmettele, koska henkisesti aloin olla täysi ihmishirviö. Onneksi aloin miettimään, että voiko käytökseni johtua niistä hormoneista. Vaihdoin hormonikierukan Gynefix -kuparikierukkaan ja se oli paras päätös ikinä! Ei enää niitä tuskallisia kipuja, seksiä tekee mieli, enkä tule siitä kipeäksi. Kuukautiset kestää 6-7 päivää ja se on luksusta sen jatkuvan vuotorumban jälkeen. Kuukautiskipuja on saman verran kuin ennen kierukkaelämää, ei enempää eikä vähempää.

  Sikäli en tuomitse hormonaalista ehkäisyä, että joillakin ihmisillä se toki toimii, eikä aiheuta ongelmia. Minulla ei toiminut, mutta hyvällä ystävälläni ei ole hormonikierukan takia ollut mitään ongelmia.

  Suututtaa silti hormonaalisen ehkäisyn tyrkyttäminen, itselleni ei ehdotettu edes hormonittomia vaihtoehtoja, vaikka ravasin useita kertoja tuskissani gynellä. Kaivoin siis itse tietoa asiasta ja lopulta varasin ajan Turusta yksityiseltä lääkäriasemalta ja saatiin homma kuntoon. Kallista oli, mutta halvempaa, kuin se että olisin menettänyt parisuhteemme ja rakkaan ihmisen elämästäni.

 • Hormoneihin kyllästynyt sanoo:

  Hormonivalmisteiden negatiivisista puolista vaietaan lääkäreiden ja terveydenhoitajien puolesta, moniko nuori nainen on tälläkin hetkellä masentunut tai jopa itsetuhoinen esim e-pillereiden takia? Olin yksi näistä itsetuhoisista nuorista vuosia ja vaikka otin masennuksen ja mielialaongelmat puheeksi useita kertoja hoitavien tahojen kanssa sain lähinnä vitsailua aiheesta ja uuden pillerireseptin käteen, kun lopetin niiden käytön mieleni vähitellen tasaantui enkä ole ollut itaetuhoinen vuosiin. Mieheni haki sterilisaation joka oli helppo ja nopea toimenpide emmekä ole katuneet päätöstämme hormoneista kieltäytymisen suhteen päivääkään! Onko lääkäreille tärkeintä saada noita paskalääkkeitä ihmisten käyttöön siksi että saavat jotain bonuksia lääkefirmoilta vai mistä johtuu tämä sairaalloinen hormonien tuputtaminen??? Ja onko kukaan ottanut selvää mikä tilanne on Suomen vesistöissä, jo joitain vuosia sitten uutisoitiin esim kalojen vaihtavan sukupuoltaan naisten virtsassa vesiin päätyvien hormonijäämien vuoksi, miksi näistä asioista vaietaan???

  • Reija sanoo:

   Ei kyl vaieta, eriasia haluaako kuunnella

  • Nimetön sanoo:

   Hain muutama vuosi sitten lääkäriltä lähetteen sterilisaatioon. Vielä gynekologin vastaanotolla lääkäri tuputti sterilisaation sijaan kierukkaa ja pillereitä. Sanoin että en voi niitä muiden sairauksieni takia käyttää. Toki tämä tieto oli kirjattu esikyselyyn, jota ko. lääkäri ei ollut edes lukenut. Jännä juttu sinällään, että (mies)lääkäri ei ottanut puheeksi kondomin käyttöä.

   Mutta yhtä kaikki, se hormonaalinen ehkäisy tuntuu edelleen olevan se ykkösjuttu, kun ehkäisyä haetaan. ”hauska” fakta myöskin on se, että miesten e-pillereiden testaus lopetettiin kun selvisi että niillä on samankaltaisia sivuoireita kuin naisten vastaavissa. Naisille e-pillereitä ja hormonaalista ehkäisyä kuitenkin määrätään, eikä kukaan nosta niiden terveysuhkista, kuten veritulppariskistä juuri mitään numeroa, kun taas muutama epäily koronarokotteeseen yhdistetystä veritulpasta sai hyllyttämään koko rokotteen.

 • Omenapuuro sanoo:

  Mulla on ollu onnea saaha itelleni aivan ihana gynekologi. Hän kuuntelee ja kertoo oman mielipitteensä, mutta ei ole koskaan antanut ymmärtää, että mun olis parempi tehä tietyllä tavalla vain koska hän sannoo niin.

  Ja me ollaan kokkeiltu vaikka ja mitä. Ekan ja tokan raskauden jäläkeen kroppa muuttu ja ennen sopineet jutut ei ennää käynykään.

  Kierukasta kysy tasan kerran ja kerroin, että ei ikinä. Sen pituinen se.

  Oli kamalaa käydä yks vuosi eri gynellä, joka ei meinannu millään ymmärtää, että en halua kierukkaa. Paljon mukavampaa käydä ihmisellä, joka kuuntelee.

 • Hulta sanoo:

  Minulla hormoniehkäisyn käyttö loppui vuoden jälkeen, kun lääkärit eivät millään uskoneet että olin ehkäisyn takia koko ajan kiukkuinen, seksi ei kiinnostanut tippaakaan ja verenpaine huiteli taivaissa. Pilleriä vaihdettiin kerran, samat haitat. Lääkärit edelleen sitä mieltä että haittavaikutukset eivät voi johtua e-pillereistä. Lopulta totesin, että pitäkää perkele tunkkinne. Ennemmin käytän kortsua loppuikäni kuin kärsin niin karmeasta fiiliksestä päivääkään.

 • Maman sanoo:

  Mulle ei oikein pillerit sopineet ja jatkuvassa käytössä kondomikin hankala. Kahdentoista vaikean raskauden jälkeen tiesin etten enää halua tulla raskaaksi. Hakeuduin sterilisaatioon. Runsaiden kuukautisten vuoksi lääkäri suositteli kohdun lämpöhoitoa samassa yhteydessä. Nyt minulla ei ole pelkoa raskaudesta eikä lainkaan kuukautisvuotoa. Ei ole ikävä kumpaakaan. Ikää silloin 37 v, nyt kohta 42. Tämä ei tietenkään käy kenellekään joka ajattelee että ehkä sitten kuitenkin joskus vielä vauva.

 • Riitta sanoo:

  Älkääs nyt… Mulle hormonikierukks aiheutti sellaisen vitutuksen, että sen voimalla lähti lopultakin mökin pihasta orapihlaja-aita. Tylsällä käsisahalla.

  Kyllä ihmisen pitää sen verran itseään tuntea, ettei eroa ota tämmöisen asian takia

 • Sanna sanoo:

  Ei oo varmaan ainut ero jonka syy on hormonivalmisteet! Ite opin jo nuorena aikas monen väärän miehen jälkeen että valitten väärin kun käytän noita ehkäsyhormoneja.. nykysen kanssa ollut 10 vuotta ja 4 lasta jokaisen jälkeen kokeillut aina jotain vaihtoehtoa mitä ne neuvolan jälkitarkastuksessa keksi antaa.. minipilleristä muistan et sai mies ja lapset olla tosi kaukana pitkään.. mies oli onnelinen kun lopetin.. ei meille oikein kondomikaan sovi (viides tulossa) Onneksi me ollaan molemmat tietosia että mitä hormonit mulle vaikuttaa.. harmi vaan kun ei saada apua jos haluttais että lapsen teko loppuu. kumpikaan ei ois valmis ottamaan mitään leikkausta muuta kuin jos terveys niin vaatisi

 • Terttuli sanoo:

  Joudun synnytysten jälkeen villiintyneen endometrioosin vuoksi syömään minipillereitä ja voi hel****i. Ihan kauheita raivareita ja ärsyynnyn joka asiasta. Petipuuhat ei kiinnosta alkuunkaan vaan haluaisin vaan nukkua. Haluaisin eroon koko kohdusta, mutta enpäs saakkaan sterilaatiota, kun ensisijainen hoitomuoto on nämä hormonit. Kierukka ei sovi, ehkäisyrengas ei sovi, suurin osa pillereistä ei sovi, mutta eipä vaan 40+, kahden lapsen (hedelmöityshoidoilla) äiti saa sterilaatiota.

  • Hulta sanoo:

   Sinulla on täysi oikeus saada sterilisointi. Jos lääkäri alkaa känätä jotain, ota yhteys ylilääkäriin tai tarvittaessa potilasasiamieheen.

  • Vierailija sanoo:

   Sterilisaatio ja kohdun poisto on kaksi eri asiaa 😅

 • Rouva -77 sanoo:

  Saman saa aikaan pillereillä. 10-15 vuotta uinunut parisuhde heräsi lasten syntymän jälkeen uuteen kukoistukseen kun en enää käyttänyt hormonaalista ehkäisyä.

 • Jer sanoo:

  Minulla hormonikierukka aiheutti lisääntyneet halut makuuhuoneessa ja paremman mielen eli ei kannata yleistää. Hormoniepätasapaino usein aiheuttaa mielialaan vaikutuksia ja siksi sille pitääkin olla herkkänä. Itselläni nyt vaan on niin, että kehossani on liikaa estrogeenia/liian vähän progesteronia ja matalahormoninen kierukka tasoitti tilanteen! Oon saanut elämäni takaisin 🙂

  • Yessir sanoo:

   Sama täällä! Mulle ei mitkään pillerit ikinä sopineet ja ehkäisyrengas kaikkein huonoiten. Siksi pitkään hangottelin kierukan ottamista vastaan. Onneksi otin ja nimenomaan hormonikierukan. Olen tasapainoisempi kuin ennen ja myös halukkaampi. Masennusoireetkin, joita myös ehkäisyttömään aikaan oli, ovat poissa. Siihen en tiedä liittyykö, mut eipä ainakaan aiheuta. Iso peukku siis hormonikierukalle 👍

   • Namunelli sanoo:

    Niin kauan oli mullakin ok. ennen kuin painui vatsaonteloon. Siihen liittyvät poistoyritykset ja lopulta kirurginen leikkaus, ei kiva.

   • Saara-Mari sanoo:

    Ihan tismalleen sama kokemus täällä. Harmittaa etten aiemmin uskaltanut ottaa hormonikierukkaa!

   • Saara-Mari sanoo:

    Kommentti ei Namunellille, vaan muille.