Huono Äiti sai kysymyksen.

”Mitä pirua teen näille miehen vanhemmille?

Mieheni vanhemmat, lasteni isovanhemmat, ovat toistuvasti kieltäytyneet käyttämästä lastenistuinta autossa kuljettaessaan heitä. Heidän asenteensa on välinpitämätön ja he vähättelevät lasten turvallisuuden merkitystä vedoten matkan lyhyyteen ja omaan ajokokemukseen.

Tämä on minusta täysin vastuutonta ja osoittaa, että he eivät ymmärrä lasten turvallisuuden vakavuutta. Onko heidän mukavuutensa ja aikataulunsa tärkeämpiä kuin lasten henki ja terveys?

Onnettomuudet voivat sattua missä tahansa, milloin tahansa ja kenelle tahansa. Lapset ovat erityisen alttiita vakaville vammoille ja kuolemalle liikenneonnettomuuksissa, koska heidän kehonsa eivät ole vielä täysin kehittyneet. Lastenistuin on tehokas tapa suojella heitä pahimmilta seurauksilta.

Lain mukaan kaikki alle 12-vuotiaat ja alle 150 cm pitkät lapset on kuljetettava autossa asianmukaisesti kiinnitetyssä lastenistuimessa. Tämä laki on olemassa syystä: se pelastaa ihmishenkiä.

On turha vedota omaan ajokokemukseen. Jokainen onnettomuus on erilainen, ja kokemus ei takaa turvallisuutta. Isovanhempien tulisi kunnioittaa lakia ja asettaa lasten turvallisuus etusijalle.

Heillä on myös ärkeä rooli lasten turvallisuuden varmistamisessa, ja heidän tulee toimia esimerkkinä. Tämä on meillä jatkuva riidan aihe mieheni kanssa, jonka mielestä voisin ottaa rennommin ???!!!!

Nimim. Ei tarpeeksi rento äiti

PS. Tiesitkö, että EUssa päätetään myös siitä, tuleeko Suomi täyteen kaivoksia, jotka vaarantavat meidän järvemme ja vesistömme?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Miehen vanhemmat eivät käytä lasten turvaistuimia”

 • Nimetön sanoo:

  Et ole niuho vaan oikeassa. Lakisääteisesti on oltava turvaistuin, eikä se ole rentoilukysymys. Jos jotain sattuisi ja lapsi kuolisi tai vammautuisi sen takia, sen kanssa olisi todella vaikea elää. Erityisesti vanhempien. Kun kyyti pysäytetään tai jotain käy, kysymyksiin siitä, miksi vanhempi antoi tietoisena lapsensa vastuuttoman kuskin lainvastaiseen kyytiin, voi miettiä vastailebansa poliisille ja lastensuojelulle. Siinäpä rento ajatusleikki puolisollekin.

  Meillä on käyty sama keskustelu. Lopputulos oli yhtämielinen näkemys, että mummo ei lasta autoon saa ilman turvaistuinta. Kun se oli kiinnitetty mummon autoon, ohjeistettu yksinkertainen käyttö ja vannotettu, ettei ilman sitä ajeta metriäkään, niin siitä huolimatta pikkuvanha taapero kertoi hämmästyneenä mummolakäynnin jälkeen, että hän sanoi mummille ettei aja etupenkillä vaan vain omassa istuimessa. Mummi oli yrittänyt puhua sitten lapsen ympäri etupenkille ilman istuinta. Lopputulos oli, että muksu ei sen jälkeen mennyt mummolaan ilman vanhempia ollenkaan. Jos ei voi luottaa lakisääteisissäkään turvallisuuskysymyksessä, niin sitten ei luoteta lasta mummolle enää.

 • mummuvaan sanoo:

  Omituista vaivata virkavaltaa asialla, jonka voisit itse estää ja jonka estäminen on velvollisuutesi.

 • Laita rajat sanoo:

  Lapset eivät mene autoon, jossa ei ole turvaistuimia. Minä ratkaisin sen niin. Isovanhempien mielestä vauvaa olisi voinut kuljettaa sylissä. . Jos käskeminen ei auta, soita poliisi.

 • Nimetön sanoo:

  Ai että tämä ”selvisi ne lapset ennenkin pelkässä kopassa”. Tilastojen valossa vanhoina hyvinä aikoina ihmisiä kuolikin enemmän liikenne onnettomuuksissa ja sitä myötä myös vammautui, autoja oli vähemmän ja nykyään ne kulkevatkin kovaa. Älä anna kyytiin .

  • Susanna sanoo:

   Niin. Vuodesta 1969 vuoteen 2014 (45v) Suomessa lasten tapaturmaiset kuolemat ovat pudonneet 95%. Tästä on joku tilastotieto. Mukana myös liikenneonnettomuudet ym.
   Niin että selvisihän ne lapset ennenkin… Vai selvisivätkö?
   Älä anna kyytiin ilman istuimia.

 • Susanna sanoo:

  Minä en antaisi lapsia tuollaisten kuskien autoon. Se on myös lasten turvallisuuskasvatusta. Mutta ennen kaikkea turvallisuus on etusijalle.

 • Nimetön sanoo:

  Hyvin yksinkertaista, isovanhemmat ei kuskaa lapsia autolla yhtään mihinkään mikäli eivät suostu istuimia käyttämään. Ei kai siitä sen enempää tarvi keskustella. Ihan älytön ajatus, että antaa lapset vaaralliseen kyytiin ja soittaa sitten poliisit perään.

 • Lauriina sanoo:

  Anoppi aikoinaan oli kovasti hakemassa mun esikoista mukaansa, kun halusi leuhkia tuttavalleen lapsenlapsella. Hän sanoi, että hän ei mitään kaukaloa huoli, koska se on niin hankala, kyllä vauvat on ennenkin selvinneet autossa pehmustetussa pyykkikorissa pidemmät matkat, sylissä (jopa ajaessa) lyhyet matkat.

  En päästänyt lastani ollenkaan mummon matkaa enkä tuon jälkeen edes ottanut vastaan ajatusta, että lapsi lähtisi anopin kanssa autolla mihinkään.

  Selän takana on kyllä kuullut kaikenlaista, kun Marttakin pettyi kun ei nähnytkään vauvaaa, juurikin tätä anopin loistavaa ajotaitoa ja kuinka hänenkään lapsilla ei ollut mitään kaukaloa ja silti elävät. Mikä hullu olenkaan, kun en anoppiini luota! Lakikin on kuulemma suositus.

  Ei valiettavasti ollut ollenkaan ainoa asia jonka anoppi tiesi turhaksi rahastukseksi ja nykypäivän kotkotukseksi. Tapahtumasta yli 10 vuotta ja vieläkään lapset (niitä on nykyään kaksi) eivät ole metriäkään istuneet mummon kyydissä.

  Tästä(kin) anoppi laittoi syyn mun niskoille, vaikka mun mies oli asiasta samaa mieltä kuin minä, ja sen myös äidilleen ilmaisi.

 • marjatta sanoo:

  Oletko ostanut isovanhempien autoon turvaistuimen? Se on kyllä teidän vanhempien tehtävä. Isovanhempia ei voi velvoittaa sellaiseen. Ei tässä poliiseja tarvita. Kuljetatte aina lapset itse.

 • Mummi minäkin sanoo:

  En antaisi lapsia enää kyytiin, jos eivät ole asianmukaisesti istuimissa.
  Isommille lapsille hyväksyisin koroke/turvavyö yhdistelmän mutta pienemmälle on oltava kunnon istuin.
  Miettisin tarkkaan voivatko he muutenkaan hoitaa lapsia. Jos turvallisuus ei ole tärkeää yhdessä niin onko se toisessakaan asiassa?

 • Nimetön sanoo:

  Siis tämähän on ihan poliisiasia. Tekisin rikosilmoituksen, ehkä sitten tajuaisivat?

 • Muumimamma sanoo:

  Herranjestas, onko sellasiakin jotka ei laita lapsia istuimeen…🙈🙈

  Olen mummo ja en huolisi lapsenlapsia kyytiin ilman turvaistuimia
  On vastuutonta antaa lapsia sellaiseen kyytiin mikä ei ole turvallista.

 • Autoileva mummi sanoo:

  Laki koskee isovanhempiakin. Eli voihan siitä kuljetuksesta ilmoittaa poliisille. Ehkä sakko muistuttaa että laki on kaikille sama. Se että on maailman paras kuski se ei auta jos vastasntulija, kylkeen ajaja ei ole paraskuski. Ei ole myöskään pakko antaa lapsia kyytiin jos ei lasten turvallisuutta oteta huomioon.

 • Pilkunviilajaaja sanoo:

  Korjaus: Laissa ei ole ikärajaa, vain pituusraja, ja se on 135 senttiä. 150 cm ja 12 v. on Liikenneturvan suositus.

  Lakia rikkovat isovanhemmat eivät sitten kuljeta lapsia autossa. Piste. Sinä vanhempana päätät.

  • salander sanoo:

   Juu, laki tosiaan sanoo 135 cm ja suositus on tuo 150 cm. Luultavasti tulee lähivuosina nousemaan tuohon 150 cm:n kylläkin.

 • Milli sanoo:

  En antaisi lapsia isovanhempien kyytiin enää.
  Toinen vaihtoehto on soittaa poliisit perään.

 • Emilymarie sanoo:

  No siinä tapauksessa älä anna lapsiasi moisten houkkien kyytiin. Ilmoita isovanhemmille selväsanaisesti, että lapset eivät heidän kanssaan autoile ja piste. Ei lasten hengen ja terveyden kanssa voi lähteä leikkimään.