Toisen vanhemman välinpitämättömyys

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
”Minulla on 8 v ja 6 v pojat, nuoremmalla on maaliskuussa todettu ADHD. Heille sattuu ja tapahtuu, ja pojistahan tiedetään, että painit ja nujakoinnit kuuluu asiaan. Ex-miehellä on ollut uusi kumppani melkein heti suhteemme erosta asti ja kesällä he muuttivat yhteen. Jotenkin on tuntunut, että sen jälkeen asiat ovat alkaneet menemään huonompaan, ainakin kun kyseessä on lapsista huolehtiminen.
Tässä eräänä päivänä 8 v soittaa isältään, että isä ei vastaa puhelimeen. Kysyin, että onko ne kotona ja onko uusi kumppani siellä heidän kanssaan. – Ei ole kotona, sanoi poika, – Ne on yhdessä salilla. Minulla meni ajatukset ihan ensin ristiin ja kun toivuin kuulemastani niin olin jo hyppäämässä autoon hakeakseni lapset. Mutta sitten isä yrittikin soittaa takaisin pojalle. Jäin oikein miettimään että miten toinen pystyy jättämään näin pienet kahdestaan kotiin? Lapset, joista toinen on erityislapsi. Ja onko se joka toinen viikko sama homma kun lapset on isällään? Onko uusi parisuhde niin tärkeä, että pitää lähtee 1-1,5 h salireissulle yhdessä? Heillä on kuitenkin joka toinen viikko aikaa käydä yhdessä.
Aion keskustella ensin poikani kanssa ja sen jälkeen exäni kanssa, kun on joku ulkopuolinen myös paikalla. Tästä eteenpäin pelkään viikkoja jolloin lapset ovat isällään. Että miten paljon tällaista tapahtuu myös tulevaisuudessa.”
Nimim. Jepa
Artikkelikuva Kelly Sikkema

Psst. Huono Äiti ruoat nyt kaupoissa!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 30 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Meillä 8-vuotias nepsy. Hän saa jäädä itsekseen kotiin 1-2 tunniksi, jos pitää käydä kaupassa tai hakemassa pienempi päiväkodista. Ollaan käyty läpi, miten toimia kotona. Lapsi soittaa videopuhelun, jos asiaa. Hyvin on mennyt tähän asti.
Todella lapsikohtaista. Oma lapseni 5v saakka asioinut yksin kaupassa, ollut lyhyitä aikoja yksin. 2lk kulki kouluun julkisilla, jopa pitkälle toiseen kaupunginosaan julkisilla leireille. Nyt 9v ja 4.5v jäävät kahdestaan kotiin kun käy kaupassa, myös isällään. Tänään kävin uuden puolisoni kanssa 1-1.5h lounaalla ja esikoinen oli yksin kotona. Ei hän siitä mitään tuumannut. Pyytää säännöllisesti omaa aikaa ja kodin tyhjäksi. Ottaa kartan esiin kun pitää päästä johonkin.
Lapset ja ihmiset on niin erilaisia! Monet tuon ikäiset eivät tarvitse jatkuvaa valvontaa vaan vanhemman taustalle.
Ei voi mennä ihan niinkään, että lasten ollessa toisella vanhemmallaan he joutuvat turvautumaan sillä hetkellä etänä olevan vanhemman apuun ilman, että hänellekin on kerrottu etukäteen lasten olevan kahdestaan.
Itse olen exän kanssa keskustellut läpi nämä kuinka ja koska lapset voivat olla yksin kotona. Tosi tärkeää on se, miltä se lapsista tuntuu ja tottakai myös molempien vanhempien arvio siitä, onko lapsi kypsä.
Meidän perheen kolmea adhd-lasta ei voi jättää ilman aikuista, vaikka vanhin on teini. Lähikaupassa voi vanhempi piipahtaa, mutta aina on varmempaa ottaa yksi tai kaksi lasta mukaan. Tai ainakin se sen hetken levottomin.
Monessa tekstissä tuodaan esiin tämä erityislapsen asettama erityishaaste, siitä itse en osaa sanoa mitään, vaikka toistaiseksi ainokaiseni haasteellinen onkin. Mutta toinen merkittävä asia on toi, että on myös muuten niin lapsesta riippuvaa, miten voi menetellä. Itse olin juuri sen 8 tai 9, kun porukat lähtivät illalla Tangomarkkinoille ja jättivät vuoden vanhan veljeni minun huollettavakseni. Itse selvisin ja velikin nykyään maisteri, mutta en minä ihan siitä nykykäytäntöä silti ajattelisi korvaamaan tämän hetkistä lastensuojelussa sovittua. Vastuu on kuitenkin aina sillä vanhemmalla, kunnes lapsi on oikeasti siinä iässä, ettei ole enää lain tarkoittamalla tavalla sitä. Aikuisen sekkn pitää ymmärtää.
Tääl 4 lapsisen perheen äiti. Lapsista 3/4 erityislapsi jolla mm.ADHD tarkkaamattomuus, johon liittyy vahvasti impulsiivisuus ja aggressiivisuus. Hän on nyt 16v. Yksin voi jäädä nykyään pariksin tunniksi, mutta sisarustensa kanssa keskenään ei vieläkään voi jättää.
Meillä jäi aikanaan 4 ja 6 vuotiaat yksin katsomaan pikkukakkosta, kun kävin alakerran lähikaupassa. Nykyään nuorimmainen on ekalla ja kieltäytyi ip-kerhosta. Tulee yksin bussilla kotiin ja nauttii omasta ajasta kotona.
Ihan lapsikohtaista tämä tietenkin on ja itse olen aina lempeästi kannustanut lapsia pärjäämään ja olemaan hetken keskenään.
Erityislapsesta en tiedä, ja siinä on vanhemman arvioitava riskit- vastuuta antamalla siihen vastuuseen kasvetaan..
Minulla on 3 lasta, joista esikoisella diagnosoitu ADHD ja keskimmäisellä saattaa olla ADD (tutkimukset kesken). Olen voinut jättää heitä yksin kotiin. Esim. 2 vanhinta, kun ovat olleet tuon ikäisiä. Riippuu aina lapsesta, milloin voi jättää yksin. Silloin, kun lapset uskaltavat jäädä yksin ja he tietävät, miten toimia eri tilanteissa, heidät voi jo jättää yksin.
Olemme eronneet ja itse olen yksin lasten kanssa joka toinen viikko ja kyllä käyn silloinkin urheilemassa. Ei sitä voi joka toinen viikko olla tekemättä mitään. Lapset tietävät, että voivat aina soittaa isälleen, jos eivät saa mua kiinni. Tai exän avopuolisolle. Exällä on avaimet mun luo ja minulla hänen luokseen varmuuden vuoksi.
Mielestäni aloittajan lapset osasivat toimia oikein, jos soittivat äidilleen, kun isä ei vastannut. Eli hätää ei myöskään siinä mielessä ollut.
Usemmissa kommenteissa kerrotaan ns normaalilapsien selviytymisestä yksin kotona eli ymmärrys etityislapsien ominaisuuksista unohdetaan.Suurin osa heistä ei todellakaan selviä yksin,välttämättä koskaan.Meillä vieraileva adhd poika sen verran impulsiivinen ettei tulisi mielernkään jättää poikia keskenään vaikka ikä sen sallisi.En ota riskiä missään tapauksessa ja ymmärrän aloittajan huolen täysin!
Kirjoitit, että eniten huolehdit siitä, että mitä jos 8 v.:lle sattuu jotain, eikä 6v. osaa auttaa. Kirjoitit myös, että 8v. on koulun jälkeen yksin kotona. Kuka häntä silloin auttaa, jos sattuu jotain? Eli osittain menee turhan hysterian puolelle.
Päästätkö itse lapsia kahdestaan esim. ulkoilemaan? Leikkivätkö sisällä ilman näköyhteyttä? Käytkö vaikka viemässä yksin roskat, kun lapset on sinulla? Jos oikein huono tuuri käy, niin jotain voi sattua jo näissä hetkissä. Ei tuon ikäisiä voi enää vahtia 24/7. Uimavalvonta ym. erityiset hetket on jo ihan eri asia.
Lapset kasvaa ja pikku hiljaa on pakko uskaltaa päästää irti, vaikka sinua pelottaa ja vaikka on nepsylapsi.
Varmistaisin, että lapsilla on myös isän uuden puolison numero ja selvät sävelet siitä, kenelle soitetaan, jos heistä kumpikaan ei vastaa. Nytkin isä soitti heti takaisin, eli oli tavoitettavissa.
Sulla ei vissiin ole kokemusta ADHD lapsesta. Itse en voinut jättää 14v ja 10v aikoinaan kotiin kaksin. Koska se olisi päätynyt riitelyyn ja siihen että ADHD lapsi/teini mottaa nuorempaansa
Kauan sitten naapurin lapsia oli meillä välillä iltamyöhään, kun vanhemmat oli salilla.
No, lopputulemana lapset on hoidettu ja naapuri on hoikka ja hyvännäköinen. Minä en ole.
Ei olisi tullut mieleenikään jättää lapsia yksin, eikä tuupata niitä naapurin hoidettavaksi.
Voi hyvää päivää, on siinäkin taas tekosyy lihomiselle 😂
Kommenttisi on varsin ilkeä. Tuliko sinulle nyt hyvä mieli kun pääsit sanomaan pahasti?
Ja tiedoksi: En ole lihava. Olen kulahtanut, ryppyinen ja iloton.
Idea oli, että toiset käyttävät hyväksi toisten ystävällisyyttä. Omat lapset hoidetaan itse eikä tuupata ties mihin että saa itsekkäästi harrastaa.
6v. Eli eskarilainen on AHDH jota on tikattu jo useaan otteeseen. Ja eniten pelottaa että isompi satuttaa itsensä eikä pienempi pysty auttamaan
Minä kun käytän koiraa esim 5-10min niin heti on lapset hädissään.
En halua olla hankala ex mutta itse olen ehkä liian suojeleva.
8 vuotias on välillä kyllä yksin koulun jälkeen
Meillä eka-, toka- ja kolmasluokkalainen ovat päivittäin kotona keskenään, kun vanhemmat ovat töissä. Meidän koululla ei ole iltistä eikä aamukerhoa, joten jos koulu loppuu klo 12, yksin tai sisarusten kanssa kotona olemista tulee helposti 4-5h. Puhelimet on, ja naapureissa yleensä joku kotona + eläkkeellä olevat isovanhemmat asuvat lyhyen automatkan päässä ja pääsevät paikalle nopeasti tarvittaessa. Lasten kanssa on käyty läpi, kuinka toimia, jos tulee joku hätätilanne. Alkuun tietysti pelotti jättää noita päineen, mutta eipä ole vaihtoehtoja, kun töissä on käytävä. Hyvin ovat oppineet huolehtimaan itsestään ja toisistaan.
Yleisesti ottaen alakouluikäiset kyllä mielestäni voi hyvin jo muutamaksi tunniksi jättää keskenään kotiin, mutta tietysti enemmän riippuu lapsesta kuin iästä.
Meillä 8vuotias on koulun jälkeen joskus yksin pari tuntia ennenkuin isompi sisarus tulee kotiin mutta meillä asuu sukua naapurissa ja hänellä on oma kännykkä.
Tämä vuosi on nyt ensimmäinen kun saa olla kotona yksin.
Tärkeää että on opetettu miten hätä tilanteessa toimitaan ja minne voi mennä jos jää yksin. Ainakin sen tsekkaisin lapselta.
6 vuotiasta en jättäisi yksin ja 7 vuotiaskin riippuu lapsesta.
Meillä 2. Luokka on ollut rajapyykki. Nuorin ei jää edes vanhimman kanssa yksin (5v)
Mielestäni on hyvä keskustella myös lasten kanssa. Miten he kokevat asian? Jos esimerkiksi jompaa kumpaa pelottaa olla yksin kotona niin ei ole ok. Kumpi on erityislapsi? Jos esim 8v kokee että joutuu ottamaan vastuuta 6 vuotiaasta niin ei ole ok. Vastuu kuuluu aikuiselle. Muutoin tuon ikäiset alkavat olla sen verran ”isoja” että hetken ehkä pärjäävätkin. Toki lapsissa on eroja niin kuin tässä on todettukin. Mutta silloinkin pitää olla etukäteen sovittu mitkä ovat säännöt ja mitä tehdään jos tulee hätä. Kenelle soitetaan? Ja jos aikuinen ei vastaa, mikä on varasuunnitelma.
Kyllä 6 ja 8v lapset voi jättää kahdestaan kotiin. Lapset on isän vastuulla kun ovat hänellä. Älä ala hankalaksi exäksi! Se vaikuttaa negatiivisesti lapsiisi äitipuolen kautta. Anna heidän olla. Jos jotain sattuu, se on isän vastuulla ja hän saattaa muuttaa näkemystään lasten keskenään olemisesta.
Riippuen kummalla on lähivanhemmuus, se kantaa loppupeleissä aina vastuun.
Siis jos isä on etä ja jättää lapset keskenään, jotain sattuu, niin isästä tehdään lastensuojeluilmoitus heitteillejätöstä jonka seurauksena lähi pääsee keskustelemaan lastensuojelun kanssa onko kykenevä pitämään lapsistaan huolta. Koska lähivanhemmalla on vastuu huolehtia siitä että etä on vastuullinen.
Miten tää näin voi olla?
Missä näin sanotaan? Siis ihan mielenkiinnosta kysyn kun kuulostaa aika erikoiselta. Kuitenkin lapsia annetaan myös etävanhemmille jotka eivät ole täysin kykeneviä hoitamaan ja perustellaan sitä lapsen etuna että on molemmat vanhemmat.
Kokemuksesta voin kertoa, että näin on, niin hullulta kuin se kuulostaakin. Etävanhemman toimien vuoksi lapsesta tehtiin ilmoitus, lopputulos oli se, että meillä käytiin lastensuojelusta useampi kerta ja kyseenalaistettiin kyky huolehtia lapsesta. Etävanhemman luona ei käynyt kukaan, eikä tainnut puhelimitsekaan kukaan olla yhteydessä.
Vuoden alusta on tullut voimaan uusi laki jonka mukaan lapselle voidaan kirjata vuoroviikko asuminen. Tällöin kumpikaan ei ole lähi- tai etävanhempi. Näin meillä on nyt tehty kun lapset vaihtavat kotia vuoroviikoin. He ovat ”kirjoilla” minun luona sekin lukee papereissa. Luulisinpa että kun vuoroasuminen on papereissa asti niin silloin molemmat vanhemmat ovat vastuussa siitä omasta viikostaan.
Kyllä noin yleisesti ottaen kouluikäiset lapset voi jättää yksin, mutta lapsikohtaisia eroja on. Mielestäni olisi syytä keskustella asiasta vain aikuisten kesken alkuun, lapsi vastaa niinkuin luulee kysyjän haluavan kuulla
En jättäisi yksin.
Itselläni on adhd tyttö ikää 7v ja uskallan jättää hetkeksi jos käyn salilla max 1h jos on kaveri meillä.. Mut asutaan salin vieressä et ei menis kauaa olla kotona.. Uskon että oot ihan huippu äiti ja tiiän sun pelkosi koska nepsyjen äidit on leijonaemoja ❤️ kyllä ne lapset oppii vaikka adhd on vaikka kantapään kautta.. O
Olen jättänyt tuon ikäiset lapseni jo keskenään kotiin kun olen lähtenyt lenkille tai salille. Hyvin pärjäävät ja puhelimella kyllä saavat kiinni tarvittaessa. Tietenkin lapsikohtaista, mihin ovat tottuneet, minkälaisiksi puuhat menevät, jos ei kukaan vahdi.
Olisiko tässä vähän ongelmana se, että kyseessä on ex ja tämän uusi puoliso? Kokeile itsekin lähteä salille, kauppaan tms ja katso kuinka lapsilla sillä aikaa menee. Jos vaikuttaa ettei suju, sitten keskustelua asiasta exän kanssa.
🙁