”Sinulle tuntemani uusioperheen vanhempi. Toivon sinulle/teille kaikkea hyvää. Niitä kivoja juttuja, joita romanttisissa suhteissa tehdään. Parisuhdeaikaa. Omaa aikaa. Aikaa muodostaa uusi perhe. Hyvää elämää. Toivon sinulle myös vahvaa suhdetta lapseesi. Ja haluan kertoa, että lapsesi on minullekin tärkeä ja rakas. Siksi haluaisin, että luet tämän.

Toivon, ettet unohda lastasi, joka sinua nyt tarvitsee entistä enemmän. Lapsi on pieni vain hetken aikaa. Sen ohikiitävän hetken, kunnes koittaa murros- ja teini-ikä ja irtaantuminen vanhemmista alkaa. Nyt on pohjan rakentamisen aika, johon nojaa se, haluaako lapsesi lähentyä sinua irtaantumisen jälkeen uudelleen. Se halaus, jonka jätät kiireisenä antamatta, olisi vienyt vain hetken. Se yhteinen ulkoilu tai lukuhetki on tärkeä, teidän väliselle suhteelle kuin myös lapsen kasvulle ja kehitykselle. Pelikone tai kännykkä ei auta luomaan ihmissuhteita.

Side välillänne vahvistuu tai heikkenee. Sen kasvattaminen ja ylläpito on aikuisen vastuulla. Älä päästä sitä katkeamaan, sillä kerran katkennut side ei koskaan paikkaannu yhtä vahvaksi. Sen korjaaminen, edes välttäväksi, tulee olemaan haastavaa, pitkäkestoista ja kipeää. Eikä välttämättä onnistu. Se lupaus, jota et pidä, jää lapsen mieleen ainiaaksi. Pimitetyt asiat tulevat aina päivänvaloon. Älä valehtele. Luottamus on iso juttu. Ja lapsi on päättänyt luottaa. Sinä valitset, oletko luottamuksen arvoinen.

Kuva Emma Frances Logan. Ylin kuva Michał Parzuchowski.

Ole lojaali lastasi kohtaan. Ne tilanteet, joissa lapsi huomaa jäävänsä toiseksi ja olevansa vähempiarvoinen uusiin perheenjäseniin verrattuna, kutistavat sydämen rusinaksi. Älä anna uusien perheenjäsenten kääntää veistä haavassa, kiusata tai vähätellä lastasi. Älä tee niin itsekään. Älä jätä ulkopuolelle. Ole tasapuolinen.

Kasvata lapsesi itsetuntoa. Kehu, kiitä, huomaa hyvä. Ole turvallinen aikuinen. Älä hylkää. Älä edes hetkeksi. Mieti minkälaisia rangaistuksia jaat ja miten kommunikoit lapsen kanssa ja kuullen. Haluaisitko itse kuulla, ettet ole haluttu ja toivottu, eikä sinulle ole aikaa? Raivoaminen on pelottavaa. Anna lapsen olla avoin ja puhua asioista. Ethän halua opettaa, että piilottelu ja salailu on hyvä juttu? Jos lapsen täytyy salata ja piilotella asioita, herää myös kysymys: Miksi? Älä anna lapsen muuttua arjessa näkymättömäksi, vähemmän tärkeäksi, kuin muut.

lapsi äidin sylissä

Kuva Janko Ferlic.

Tue lastasi. Välitä. Kuuntele. Auta, kun apua tarvitaan. Tokihan lapsella on muitakin ihmisiä ympärillään. He auttavat, jos sinä et sitä tee. Silloin älä tee siitä numeroa. Ole onnellinen, että lapsellasi on tukiverkkoja. Opettele tuntemaan lapsesi ja anna muidenkin tuntea. Älä dissaa tai estä harrastuksia tai mielenkiinnon kohteita. Ole kiinnostunut lapsen asioista. Anna lapsesi muodostaa uusia ihmissuhteita. Myös siihen toisen vanhemman uuteen kumppaniin.

Jos tuntuu, että et itse jaksa, hae apua. Älä kuitenkaan sälytä aikuisen vastuita tai tehtäviä lapselle. Katso, että lapsella on aina turvallinen aikuinen läsnä. Jos meinaat menettää malttisi, poistu tilasta ja soita paikalle joku muu aikuinen, joka voi ottaa tilanteesta kopin. Lapsellasi on kaksi vanhempaa ja kaksi sukua. Auta lasta säilyttämään nämä ihmissuhteet. Älä vieraannuta lasta kenestäkään näistä. Pidä lapsesi puolia, jos joku muu yrittää näin toimia. Tee yhteistyötä lapsen toisen vanhemman kanssa. Älä käytä lasta lyömäaseena. Ero kumppanista ei ole ero lapsesta.”

Nimim. Haluaisin vain kertoa

Tämä kirjoitus on lähtetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset. 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “”Uusperheen vanhempi, älä unohda lastasi””

 • Hanki elämä sanoo:

  Sinä tuntematon lue tuo teksti itsellesi. Esimerkiksi näin:
  Älä dissaa sitä äitiä. Älä kuvittele tuntevasi tilanteita ja ihmisiä joita et tunne. Älä projisoi omia mahdollisia kateuden tunteitasi tuntemattomiin. Älä mustamaalaa, äläkä parjaa.
  Hanki oma elämä.

 • Mitäääh sanoo:

  Kenelle tämä nyt on kirjoitettu, oikealle äidille vai jollekin vanhemman kumppanille? Ei kyllä avautunut nyt ollenkaan.
  Tekisi sopisi hyvin paljon paremmin sille vanhemmalle joka ei asu lastensa kanssa, ettei unohtaisi omaa lastaan.

 • Ei ole äiti sanoo:

  Ei se mikään uusoerhe tai uusperheen ” äiti” voi olla sellainen jonka kanssa ei ole vielä kunnolla suhdetta rakennettukaan. Haloo! Siihen viittasit tuossa. Harva lapsi asuu edes siellä isän luona vaan äitinsä luona. Ihme pingviinejä te naiset aina omassa toisten poikasia.