Lasten kanssa on ihan turha lähteä suorittamaan elämyksiä ja kokemuksia. Kukaan ei nauti pakkomenoista, ei vanhempi eikä lapsi. Mutta on joitain asioita, jotka kannattaa kokea lasten kanssa silloin, kun nämä ovat vielä melko pieniä.

Mumsnet-sivuston lukijat listasivat asioita, mitä heidän mielestään lasten kanssa pitää tehdä ennen kuin nämä kasvavat liian isoiksi. Tekemiset tietysti riippuvat siitä, mikä perheenjäseniä kiinnostaa. Mutta joskus kannattaa hiukan vastahakoinenkin lapsi taivutella kokeilemaan ja tekemään joitakin asioita.

Ehkä saat tästä listasta ideoita, mitä haluat kokea lastesi kanssa vielä kun he ovat pieniä:

– Vie lapsi historialliseen linnaan käymään. Tämän voi toteuttaa ihan kotimaassa, käykää esimerkiksi Turun tai Hämeen linnassa. Keski-Euroopasta löytyy myös paljon upeita linnoja.

– Menkää huvipuistoon – lapsi kuin lapsi yleensä rakastaa huvipuistoja. Tai vesipuistoja!

– Konsertti tai iso urheilutapahtuma on huikea elämys lapselle joka fanittaa artistia tai joukkuetta.

– Menkää ulos katsomaan tähtiä. Illat pimenevät jo, ja tähdenlennot vasta taianomaisia ovatkin. Perseidien parven meteoreja esiintyy jo, 24.8. saakka, ja meteoreja näkyy erityisen runsaasti 10.-13.8. Plussaa siitä, että meteoriparven nimi saattaa vähän naurattaa lapsia!

– Osta lapselle snorkkeli ja anna hänen tutkia vedenalaista elämää. Tämäkin kiinnostaa lapsia ihan kotivesissäkin, mutta varsinkin etelänlomalla tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi.

– Vie lapset metsään tai muualle luontoon ja anna heidän telmiä vapaasti sekä ihmetellä luontoa.


Kuva Jessica Oliveira, ylin kuva Rawpixel.

– Matka suurkaupunkiin voi olla todella avartava kokemus. Jo Tukholma on selvästi suurempi verrattuna vaikka Helsinkiin.

– Käykää katsomassa taikashowta. Taika on, noh, taianomaista meille aikuisillekin vaikka tiedämmekin että taikuutta ei oikeasti ole olemassa. Vai onko…?

– Kulkekaa vaellusreitillä. Suomessa on kävelyreittejä todella runsaasti, ja niitä riittää niin helpoista hyvin haastaviin. Paikkakuntasi tai retkikohteesi nettisivuilta löytyy kartat ja ohjeet.

– Yöpykää teltassa. Omalla pihalla, kaverin pihalla, mökillä, kansallispuistossa tai saaressa. Mukavuudenhaluisten ja kovin pienten lasten kanssa retkeilevien kannattaa suunnata vaikka vain leirintäalueelle, jossa on sekä suihkut, sisävessat että juokseva vesi. Tärkeintä on ulkona nukkumisen elämys, ei se kuinka erähenkisiä onnistutaan olemaan.

– Jos mahdollista, vie lapsi ulkomaiden upeisiin teemapuistoihin, kuten Disneylandiin.

– Tavalliset asiat ovat tärkeitä nekin. Ehkä kuitenkin jaksat lähteä leikkipuistoon tänään? Tai edes hiekkalaatikolle kaivelemaan? Pian lapset ovat jo niin isoja, että eivät enää halua sinne.

– Matkusta lasten kanssa. Ihan minne tahansa, kohteen ei tarvitse olla kallis ja hieno paikka ulkomailla. Suomessa pääsee autotonkin helposti ja edullisesti matkustamaan vaikka busseilla. Päiväretki riittää, tärkeintä on että lapset saavat nähdä uusia paikkoja ja heidän maailmansa avartuu.


Kuva Aaron Burden.

Lisäisimme toimituksessa listaan vielä seuraavat asiat:

– Vie lapsi vesille. Omaa venettä ei tarvitse olla. Vuokratkaa kajakki, menkää yhteysveneellä saareen tai vaikka ruotsinlaivalle. Vesillä oleminen on jännittävää!

– Leipokaa yhdessä, vaikka valmistaikinoilla ja harvakseltaan jos et ole jauhopeukalo. Mutta taikinan muuttuminen leivonnaiseksi (ja taikinan syöminen!) on lapsista kiehtovaa.

– Käykää kotieläintilalla tai jossain, missä näkee eläimiä. Lapset yleensä aina pitävät eläimistä ja lisäksi retki voi olla opettavainen – myös vanhemmille!

– Menkää piknikille. Sen ei tarvitse olla mikään suureellinen juttu. Pari karjalanpiirakkaa paistopisteestä, pillimehut, marjoja…syöminen ulkona on elämys jo sinällään.

– Vie lapset tiedekeskukseen, tehkää kokeita kotona tai katsokaa vaikka Youtubesta videoita niistä. Luonnontieteelliset ilmiöt hämmästyttävät ja ilahduttavat aikuisia ja lapsia yhtä lailla.

Tärkeintä on, että teette asioita, joista lapset nauttivat, eikä niitä joita ajattelette että kuuluu tehdä.

Mitä sinä lisäisit listaan? Mikä on sellainen asia, mikä kannattaa kokea lasten kanssa? Onko jokin tietty asia osoittautunut valtavaksi hitiksi teidän perheessä? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Tee nämä asiat lasten kanssa kun he vielä ovat lapsia!”

 • Kaikenlaista kivaa sanoo:

  Metsäretkiä, telttaretkiä, kalastusta… Kotona eväsretki olkkariin tai lapsen huoneeseen hänen suunnittelemanaan. Kerran hypättiin eväinemme junaan ja seikkailtiin kaupungissa päivä. Ihan ykskaks saatu idea. Ei elämysten tarvitse olla kalliita ja suuntautua jonnekin kauas ulkomaille.

 • Hs sanoo:

  Laavu/nuotiomakkarat ja pullat sirkus/teatteri oman lapsuuden isoja juttuja. Näistä ollaan nautittu!

 • Et tee ikinä tarpeeksi sanoo:

  Tehty on aikoinaan kaikki ja enemmänkin eloisan ja puheliaan (ei adhd tms.) lapsen kanssa. Teimme jatkuvasti jotain spesiaalia arjen puitteissa. Silti kuulin olevani kelvoton huoltaja (kiitos lastenpsykiatria nöyryyttävine käytäntöineen ja homogeeniseen elitismiin pyrkinyt ala-aste) joiden mukaan lapsi olisi pitänyt ottaa huostaan.
  Ei otettu. Lastensuojelu pelasti satunnaisten putkinäköisten ihmisten mielivallalta.

 • Lapsenmielinen sanoo:

  Leijan lennättäminen, kaarnalaivojen tekeminen itse, pajupillin teko. Ötököiden etsiminen/valokuvaus/kotona sitten etsitään tietoa, minkä on löytänyt ja voi kirjoittaa ylös lajin/päivämäärän, (myös linnut, kukat).
  Pullopostia, kukkien/kasvien istutus.
  Valokuvaus, maalaaminen ulkona. Pyöräretki koko perheen kanssa.
  Vesi-ilmapallot, syökää iltapala ulkona/terassilla/parvekkeella. Fikkarihippaa/-hiipimistä iltojen pimetessä.. vielä jos näkisi kiiltomatoja. Marjojen/hedelmien/vihannesten poiminta ja syöminen.

 • Singing on the rain sanoo:

  Kesän vesisateessa uikkarit päälle ja pihalle vesilätäköihin hyppimään 😍

 • kalastaja äiti sanoo:

  Käy lapsesi kanssa kalastamassa. Kaivakaa matoja ja istukaa ongella. Olkaa hiljaa,ettei kalat karkaa. Ja välillä vähän hiljaisella äänellä vaihdatte kuulumisia. Siinä hiljaa istuskellessa ja odottaessa milloin kala tarttuu koukkuun, on maaginen tunnelma. Ja kun koho viimein heiluu (veteen tulee renkaita) tai pulahtaa veden alle, niin siinä sitä vasta jännitystä onkin! Onkivavassa nykii ja kun nostatte rannalle ihan oikean kalan, niin lapsen riemu on ylimmillään! Vielä jos valmistatte kalan ruuaksi, niin avot! Onkia saa jokainen suomalainen yleisissä järvissä ja joissa ilman kalastuslupaa. Eikä onki paljoa maksa. Parasta on, jos teette lapsen kanssa yhdessä ongen puun oksasta. Kiinnitätte siihen kaupasta ostetun siima- koho setin.