Mökille, mummolaan, risteilylle, huvipuistoon, uimaan, piknikille, telttaretkelle, kylpylään, eläintarhaan ja ainakin kahdeksi viikoksi ulkomaille! Lapsille on järjestettävä kesälomaksi mieletöntä ohjelmaa tai heiltä menee koko kesä pilalle. Koulun alettuakin kysellään, että mitäs te teitte kesälomalla, ja jos ei ole tehty mitään niin lasta hävettää ja häntä varmaan kiusataankin!

Tällä tavalla moni vanhempi saattaa ajatella. Että lapsille on todella tärkeää päästä ulkomaille ja huvipuistoihin. Mutta mitä mieltä ovat lapset?

Brittitutkimuksessa kysyttiin 1 500 lapselta, mikä on heille mieluisinta kesätekemistä. Nämä 5 – 11-vuotiaat lapset vastasivat, että parasta on vapaa leikkiminen ulkona. He pitivät eniten yksinkertaisista jutuista, kuten kluttaamisesta kahluualtaissa, ulkona leikkimisestä, puissa kiipeilystä ja sen sellaisesta. Suureellinen, organisoitu ohjelma ei ollut lainkaan niin suosittua.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että lapsia ei pitäisi viedä elämyskohteisiin tai matkoille. Monet lapset toki nauttivat niistä, mutta eivät ehkä niin paljon kuin vanhemmat olettavat. Mutta miten päästä yli siitä tunteesta, että lapsille on järjestettävä upeaa ohjelmaa, jotta heidän kesänsä olisi mahdollisimman kiva?


Kuva Rawpixel, ylin kuva Jessica Oliveira.

Erityisen ei tarvitse olla erityistä

Lapset nauttivat yhdessä tekemisestä ja yhdessäolosta. Se on lapsille erityistä ja tärkeää, ei niinkään erityiset paikat tai tekemiset.

Älä hämäänny somesta

Tuttavaperheiden elämä näyttää ehkä upealta somessa, mutta ihan samoja haasteita heilläkin on kuin kaikilla muillakin. Lasten kanssa reissaamiseen sisältyy aina jotain säätöä, hermojen menetystä ja autoon oksentamista tai muuta mukavaa. Mutta sitä ei somessa näy!

Älä pelkää tylsyyttä

Ei mitään tekemistä -mankuminen on vanhemmille tuttua, ja siitä tulee sellainen olo että pitäisi tsempata. Pitäisi tarjota lapsille kehittäviä virikkeitä ihan koko ajan! Mutta oikeasti tylsistyminen on tärkeää. Se kehittää lasten luovuutta auttaa heitä nauttimaan asioista enemmän.

Siedä syyllisyyttä

Ehkä et ole ollut lastesi kanssa niin paljon kuin olisit halunnut. Ehkä olit poissaoleva tai ärtyisä. Se on ihan normaalia, mutta syyllinen olohan siitä tulee. Sitä ei kuitenkaan tarvitse hyvitellä huikeilla retkillä tai elämyksillä. Arkinen tekeminen ja läsnäolo riittää!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Kai teidän lapsilla on huikea kesäloma?!”

 • Aada sanoo:

  Itselläni ainakin pää hajoaa, jos lomallakin kyhjöttää vain kotona. Olen nyt yli vuoden istunut tässä talossa tehden etätöitä ja en vaan jaksais enää. Edellinen kesä koluttiin kaikki pieneläinpuistot, rannat ja muut retkikohteet noin tunnin ajomatkan säteellä. (Koska täytyy tehdä päiväretkiä, kun hotelliin ei uskalla mennä). Mökilläkin toki tuli oltua. Nyt tämä kesä taitaa mennä samalla lailla.

  Minä se olen, joka kaipaan jotain vaihtelua ja virikkeitä, (varmaan enemmän kuin lapset), ja rupean olemaan kireä kuin viulukieli näistä kaikista rajoituksista ja jatkuvasta pelosta. Ahdistaa. Kyllä tämä korona on osittain pilannut lasteni lapsuuden, heidän eliniästä kun tätä on suhteellisesti jatkunut jo todella suuri osa. Ja myös pilannut minulta lasteni lapsuuden. Kyllä.

 • Manna sanoo:

  Mun lasten isä ei ota kuin 2 vk lomaa koulujen kesäloma-ajalle, saisi kyllä 4-5vk. Mitään joustoa ei tule sieltäpäin, jos exä saa tietää että mulla on jotain erityiskiirettä niin lapset ovat takuuvarmasti mulla. Hän vetoaa huoltajuussopimukseen jotta mulla ei taatusti olisi yhtään lomapäivää itsekseni. Se ei ole niin tarkkaa jos lapset ovat hänen lomallaan mulla. No, kaksi kolmesta lapsesta eivät enää halua viettääkään isänsä kanssa aikaa ja kuopuskin aika nihkeästi.

  Mulla ei ole uusperhettä, mutta miesystävä ja hänellä yksi lapsi. Lomat menee niinkuin menee, tehdään jotain koko porukalla ja vaihtelevilla kokoonpanoilla. 1,5v seurusteluaikana ollaan vietetty yksi viikonloppu kaksin.

  Lapset tulevat tietysti ensimmäisenä aina, ja mielelläni vietän heidän kanssa aikaa. Omani ovat jo teini-iässä eli toki pääsen kotoa ulos ihan sujuvasti yksinkin. Joskus olisi kuitenkin tärkeää olla ihan omaa aikaa. Vain toinen vanhempi joka on ollut puoli vuotta putkeen ilman yhtään yksin vietettyä aikaa, tietää miltä se tuntuu. Väsyttävältä, valitettavasti.

 • Luovimista sanoo:

  Viimeistään kun koulut alkaa, alkaa myös vertailu muihin perheisiin. Alueesta riippuen tulos voi sitten olla mitä tahansa. Jos asut normituloisena ”rikkaiden” alueella, olette siellä köyhintä porukkaa, ja viikko ulkomailla on vähän verrattuna kavereihin, huokaus. Ei auta kuin yrittää selvitä nämä vuodet. Lukioiässä alkaa jo yleisesti järjen valo loistaa ja arvoja löytyä elämään, siis muitakin arvoja kuin raha. Plus että täysi-ikäisyyttä lähestyville voi todeta, että pian he voivat matkustaa milloin ja minne haluavat, kunhan hankkivat siihen itse rahat :).

 • Ookesänlapsimäoon sanoo:

  Ei ole pakko mitään, mutta jos vanhemmat haluaa Legolandiin kun ei itse lapsena päässyt niin onhan se kiva jos lapsetkin haluaa tulla mukaan. 😂 Muuten meillä onkin ihan lomailua kotona ja sukulaisten mökeillä.
  Jokainen tyylillään eikä toisten reissuista kannata pahoittaa mieltään, jokainen lomailee tyylillään. Itse kun on niin paljon kotona, on ihana päästä lomalla oikeasti pois kotinurkista.

 • Mummu sanoo:

  Ei tarvi mennä lomalla pää kolmatena jalkana.Lapset tykkää ihan olla vaan joskus.Kannattaa kysyä mukuloilta mitä ne haluaa,meidän penskat tykkäs mennä asuntovaunulla ja tutustua uusiin kavereihin.30v jo menty näin ja ovat saaneet elinikäisiä ystäviä ympäri Suomen.Miksi stressata lomasta ja olla väsynyt kun palaa töihin ja kouluun.Nyt mukana lasten lapset.🐞🐝🦋