Kaikissa suhteissa on ongelmia. Kaikissa suhteissa on haasteita. Kaikissa suhteissa on erimielisyyksiä. Se kaikki on ihan ok ja normaalia.

Mutta kaikki suhteet eivät ole ok ja normaaleja. Mutta mistä sen tietää, onko omassa suhteessa jotakin pielessä vai ei? Toisin kuin voisi kuvitella, myrkyllistä suhdetta ei ole helppo tunnistaa. Vallitseviin oloihin tottuu ja ne hyväksyy. Huonoon suhteeseen jää, koska ei oikeastaan tiedä, että ei asioiden kuulu näin olla. Ne tuntuvat normaaleilta, vaikka eivät sitä ole.

Jos sinulla on epämääräisesti huono olo ja ikävä tunne suhteestasi, voi olla että se on niin sanotusti myrkyllinen suhde. Tarkkaile näitä merkkejä:

Passiivis-aggressiivinen käytös

Kumppanisi antaa ymmärtää, että jotain on pielessä, mutta hän ei kerro mitä. Et voi korjata tilannetta, mutta tunnelma on painostava ja kumppanisi vihainen, raivoissaan tai pettynyt. Passiivis-aggressiiviset ihmiset saattavat harjoittaa myös kaasuvalottamista, eli väittää toista hulluksi kun tämä tuo esiin suhteen ongelmia tai pettymystään toisen tekemisiin.

Meno kuin vuoristoradassa

Jos suhteessa on jatkuvasti tosi upeita hetkiä ja tosi huonoja hetkiä, jotain on ehkä vialla. Hyvät ja huonommat ajat vuorottelevat kaikissa suhteissa, mutta jatkuva draama ja ennustamattomuus ovat huonoja merkkejä. Ole erityisen huolissasi jos et pysty lainkaan ennakoimaan milloin tai tiedä miksi puolisosi menettää hermonsa tai vaipuu synkkyyteen.

Eläinkokeissa on osoitettu että ennakoimattomuus ja se, että tuskaa ei pysty välttämään, aiheuttaa voimakasta stressiä.

”Vitsailu”

Teillä on ongelma, jos puolisosi sanoo sinusta ikäviä kommentteja ja väittää niitä vitseiksi. Suhteessa voi viljellä roisiakin huumoria jos se on kummastakin mukavaa, mutta vain toisen mielestä hauskat, vitseiksi puetut ilkeydet eivät kuulu terveeseen suhteeseen. Mistä sitten tiedät eron? Hyvästä vitsistä tulee hyvä olo ja huonosta vitsistä tulee huono olo – ja ei, vika ei ole sinun huumorintajussasi vaikka toinen voi yrittää niin väittää.

Varuillaan olo

Mietitkö, miten kumppanisi suhtautuu siihen, että saat joltain kavereistasi viestin? Tai siihen, että menet töiden jälkeen työkaverien kanssa käymään terassilla? Jos sinulla ei ole suhde kaverisi tai työkaverisi kanssa, ei tällaisista asioista tarvitse tuntea syyllisyyttä eikä toisella ole oikeutta suuttua niistä. Jos joudut koko ajan miettimään, miten toinen ehkä suhtautuu, pelkäämään hänen reaktioitaan, salailemaan ja kenties valehtelemaan, ei suhteenne ole terveellä pohjalla.

Kumppanillasi on oikeus olla mustasukkainen, mutta hänen pitäisi pystyä luottamaan sinuun ja molempien pitäisi pystyä keskustelemaan asioista avoimesti.

Onko minulla lupa tähän?

Varsinkin jos teillä on pieniä lapsia tai muuten sellainen elämäntilanne joka vaatii aikatauluttamista ja suunnittelua, on hyvä juttu kysyä kumppanilta sopivatko suunnitelmasi hänelle. Se on toisen huomioonottamista ja joustamista. Mutta jos joudut kysymään lupaa ihan tavallisiin asioihin, jotka eivät vaikuta toisen suunnitelmiin tai vaikeuta niitä, jotain on vialla. Siinä on eroa, joudutko kysymään, että sopiiko että tapaan kavereitani lauantai-iltana vai sopiiko, että tapaan kavereitani.

Uupumus

Toisen mielialojen ja käyttäytymisen ennakointi on raskasta ja uuvuttavaa. Vuosien ja kuukausien kuluessa siihen väsyy. Uupumista aiheuttaa sekin, että myrkyllisen suhteen jatkuessa hyviä hetkiä on harvemmin ja harvemmin.

Eristäytyneisyys

Kun uuvut, et jaksa enää nähdä ihmisiä, suunnitella tapaamisia ja osallistua niihin. Kumppanisi voi jopa kieltää sinua tapaamasta ystäviäsi tai sukulaisiasi. Ehkä hän tekee menoistasi niin ison numeron, että sinusta on helpompaa ja vähemmän raskasta jäädä kotiin.

Jos nämä merkit tuntuvat tutuilta, suhteessanne ei ole kaikki kunnossa. Jos ongelmat johtuvat siitä, että toistatte huonoja käyttäytymismalleja tiedostamattanne, terapiasta voi olla apua. Suhteen ongelmiin voi hakea apua myös yksin, jos puoliso ei halua tulla terapiaan ja haluat vielä yrittää. Jos taas puolisosi tieten tahtoen kontrolloi ja alistaa sinua, ero on todennäköisesti parempi ratkaisu.

Huono suhde ei ole ainostaan ikävä juttu vaan myös terveydelle vaarallinen. Suhteen aiheuttama stressi ja kuormitus on ihan yhtä vahingollista kuin mikä tahansa kuormitus. Mahdollisesti jopa vahingollisempaa, kun sen aiheuttaa se, että rakas ihminen kohtelee sinua kaltoin. Huonon suhteen aiheuttamaa stressiä ei pidä väheksyä. Se voi olla niin voimakasta, että sydänkohtausriski kasvaa. Mieti, minkälaista elämää haluat elää, ja minkälaista kuormitusta vielä jaksat?

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Onko suhteesi myrkyllinen? Näistä merkeistä tiedät”

  • Randombypasser sanoo:

    Jep, tunnistan edesmenneen suhteeni tuolta, alaotsikko Uupumus ehkä vastaa isoilta osin kysymykseeni miksi ja alaotsikko Eristäytyneisyys vastaa isoilta osin kysymyksiini mitä ja miten.

    Mutta tuon olen jo eron jäljiltä muutenkin hahmottanut, en tosin vielä ymmärtänyt, hyväksynyt ja sisäistänyt, se vie vielä tpaljon aikaa. Kesti viikkoja hahmottaa se miksi eristäydyin ja vetäydyin, ja kohdennuin enemmän suorittamiseen, lähinnä töihin. Oikeastaan oli vain työ ja suhde, koti, ei mitään muuta. Loppua kohden työ sai enemmän kuin suhde ja koti.

    Tuon ymmärtäminen vei asiaa eteenpäin ja lopulta hahmotin, että syynä oli tietysti tapani reagoida ja toisen tapa olla etäinen, joskin takertuva, riippuva, miten vain. Mutta vieläkään en pysty hyväksymään, että toisessa osapuolessa olisi merkittäviä puutteita jotka saivat minut reagoimaan huonoilla tavoilla ja lopulta sairastumaan. Se tulee viemään todella paljon aikaa, mutta sitä minulla nyt on, muuta ei olekaan.