Vanhempina tavoitteemme on kasvattaa lapsia, jotka ovat valmiita kukoistamaan tulevaisuudessa. Jos vain heidän valitsemansa tie olisi tasainen vailla yllätyksiä ja meidän tehtävämme olisi vain huolehtia viikkorahan maksamisesta ja ruoan tuomisesta pöytään. Mutta ei. Usein tie on mutkikas, täynnä kuoppia ja yllätyksiä. Vanhempina meidän haasteenamme onkin auttaa lapsia oppimaan virheistään ja siirtymään eteenpäin. Kaikki tämä pitäisi vielä tehdä aikuismaisesti ja omaa elämänkokemusta hyödyntäen. On muutamia asioita, joita vanhempana sinun kannattaa tehdä, jos haluat että lapsesi oppii virheistään ja muutama, joita ei todellakaan kannata tehdä.

Neljä tapaa saada opetukset kaaliin

– Ole kiitollinen, kun tiedät. Elämä olisi paljon helpompaa, jos voisimme vain pitää laput silmillä, emmekä tietäisi mistään lapsiemme ei niin kivoista tekemisistä. Mutta se, että tiedät tarkoittaa sitä, että olet suojelevassa asemassa lapsesi silmissä ja voit auttaa. Jos lapsesi kertoi sinulle jostain, oli se kuinka järkyttävää tahansa tarkoittaa se sitä, että teillä on yhä suojayhteys. Sitä kannattaa vaalia.

– Pysy rauhallisena. Pelko, ärtymys ja suuttumus siirtyvät välittömästi myös lapseesi. Vaikka lapsi ei olisi paniikki moodissa, vanhempi voi helposti käytöksellään ja olemuksellaan työntää heidät siihen. Me kaikki tiedämme, että silloin oppimisesta ja keskustelemisesta ei tule yhtään mitään. Ota siis pari syvää henkäystä, ennenkuin alat selvittelemään asiaa.

– Ilmaise luottamuksesi lasten kykyyn ratkaista ongelma. Positiivinen vahvistus on tutkitusti paras keino opetukselle. Tiedosta lastesi vahvuudet ja pyri ottamaan ne mukaan ongelmanratkaisussa. Muistuta lasta aiemmista vastaavista tilanteista, joissa hän on toiminut oikein. Tällä motivoit lasta toimimaan itsenäisemmin ja ratkaisemaan ongelman parhaimmalla mahdollisella lopputuloksella.

– Osoita ehdotonta rakkautta. Tällä ei missään nimessä tarkoiteta ehdotonta hyväksyntää. Lapsesi tulisi kuitenkin tuntea, että tapatui mitä tahansa vanhemmat silti rakastavat ja välittävät. Moraalisesti väärää ja esimerkiksi vaarallista käyttäytymistä ei tule hyväksyä, mutta lapsen tulisi tuntea, että anteeksiantoon ja asioiden korjaamiseen on aina mahdollisuus. Seuraus on osoitus rakkaudesta, ei rangaistus. Jos lapsesta tuntuu siltä, että vanhempien rakkauteen voi vaikeuttaa heidän tekemänsä virheet, saattavat he yrittää peitellä tekemisiään tai jättää asioita kertomatta.

Kolme asiaa, joita tulisi välttää

– Älä saarnaa. Tavoitteenasi on auttaa lasta saamaan koppi tilanteesta itsenäisesti. Saarnaamista hyvin harva jaksaa kuunnella ja lapselle saarnaaminen on yhtä tyhjän kanssa varsinkin jos he ovat poissa toltaan.

– Älä syyllistä. Lapsella on todennäköisesti jo valmiiksi pahamieli. Heidän tulee esimerkiksi ehdottomasti tietää, kuinka huolestunut olet, mutta syyllistäminen aiheuttaa yleensä vaan riitaa tai niin pahaa mieltä, että keskustelun voi suoraan siirtää seuraavalle päivälle. Pahimmassa tapauksessa syyllistäminen ylikuormittaa lasta niin, että vanhempiin tukeutumisen sijasta he karttavat heitä.

– Älä koskaan sano. ”Mähän sanoin”. Kaikki meistä on varmaan samaa mieltä siitä, että toi on vaan ärsyttävästi sanottu.

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia