On olemassa tiettyjä parisuhdesääntöjä ja -normeja, joita pidämme kiveen hakattuina ja  pakollisina. Kuulemme niistä puhuttavan niin usein, että ne ovat juurtuneet käsitykseemme parisuhteiden perusedellytyksistä. Nämä ”säännöt” eivät kuitenkaan päde jokaiseen parisuhteeseen ja niihin tulee suhtautua kriittisesti. ”Yksi koko sopii kaikille” ohjeistukset ovat ainakin parisuhteiden osalta vähän kehnoja, mutta jos jokin toimii sinun ja kumppanisi kanssa niin hienoa.  Tässä kuitenkin 5 parisuhdesääntöä, jotka voit jättää huomiotta.

Sinun täytyy harrastaa seksiä x kertaa viikossa.

Tästä säännöstä ei kannata ottaa paineita, sillä se ei yksinkertaisesti ole totta. Seksin harrastamisen kumppanin kanssa tulisi olla intiimi ja nautinnollinen hetki. Keino rentoutua ja nauttia toistenne seurasta. Seksikin voi helposti muuttua arjen askareeksi muiden ohella, jos sen harrastamiselle on asetettu jokin tietty tavoitemäärä viikossa, joka on pakko täyttää. Seksihalut vaihtelevat ajansaatossa. Välillä seksin harrastaminen voi olla ykkös prioriteetti, ja välillä taas ei vaan huvita. Ylimääräistä painetta ja taikanumeroa seksinharrastamiselle ei kannata asettaa, koska usein se aiheuttaa vain mielipahaa. Kommunikoikaa kumppaninne kanssa ja pohtikaa mikä toimii teidän tilanteessa parhaiten.

Älä mene nukkumaan vihaisena.

Tämä sääntö ei sovi kaikille, vaikka moni pyrkii elämäänkin sen mukaan. Nukkumaan meneminen vihaisena on ärsyttävää ja usein tuntuu helpommalta ja kivemmalta päästä ratkaisuun ennen nukkumaan menoa, jotta huomenna voisi herätä uuteen päivään rauhassa ja asian selvittelemistä ei enää tarvitsisi jatkaa. Itsensä pakottaminen pysymään hereillä ja riidan puiminen vielä yön myöhäisinä tunteina ei usein kuitenkaan edistä riidan ratkaisemista ja usein jopa tekee siitä vaikeampaa. M0nesti nukkumaan meneminen vihaisena voi olla se parempi vaihtoehto, koska seuraavana päivänä riidan käsittelyä voi jatkaa levänneenä ja rauhallisemmissa tunnelmissa. Usein kommunikaatiokin on seuraavana päivänä laadukkaampaa, kuin edellisena yönä kello 02:00.

Kotityöt tulisi jakaa puoliksi.

Kotitöiden puoliksi jakaminen ei aina ole tasa-arvoista. Parisuhteen toisella osapuolella saattaa olla elämässä tavanomaista stressaavampi ajanjakso. Töissä voi esimerkiksi olla stressaavaa tai poikkeuksellinen kiire. Tällöin on luonnollista, että kotityötkään eivät välttämättä jakaudu täydellisesti tasan. Kaiken pitäminen 50/50 voi johtaa pisteiden laskuun ja pitkällä aikavälillä aiheuttaa mielipahaa suhteessa.

Jos rakastat jotakuta, laitat heidän tarpeensa etusijalle.

Hyvässä suhteessa kumppanin tarpeet tiedostetaan ja ne pyritään täyttämään. Kumppanin tarpeiden asettaminen etusijalle ja omien tarpeiden laiminlyöminen ei kuitenkaan usein johda mihinkään hyvään pitkällä aikavälillä. On tietysti aikoja, jolloin kumppanin tarpeet on syytä nostaa etusijalle. Kuten kaikessa muussakin, myös tässä on tärkeää muistaa, että rajansa kaikella.

Sinun ja kumppanisi pitää olla kiinnostuneita samoista asioista.

Samat kiinnostuksen kohteet usein mahdollistavat mukavan yhteisen tekemisen, mutta parisuhteessa on myös hyvä olla jotain omaa tekemistä. Yhteiset moraalit ja arvot ovat tärkeitä, mutta erilaiset intressit eivät tarkoita sitä, että lähtökohtaisesti suhde tulee epäonnistumaan. Omien harrastusten ja intressien ylläpitäminen voi lisätä tervettä itsenäisyyttä suhteessa ja ehkäistä parisuhteeseen kuplaantumista.

 

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Parisuhde kuin vanhat kalsarit? Unohda vertailu”

 • Nimetön sanoo:

  Miksi pitäisi olla mitään sääntöjä? Parisuhteessa tärkeintä on vapaus. Ei suhteen rajoista tarvitse keskustella koska on itsestäänselvyys että ketään ei voi omistaa eikä ketään voi rajoittaa. Eläkää hetkessä koska rakkaus on tunne eikä valinta. Perinteinen parisuhdemalli sääntöineen uskollisuudesta tarvitsee perusteellista tuuletusta.

  • mummeli sanoo:

   Jos ei tarvitse jommankumman mielestä ainakaan itse olla uskollinen niin kanattaa toisen sanoa että tuossa on ovi, mene eläkä tule takaisin.

 • Mumppa sanoo:

  Just näin,ei kaiken tarvitse olla niin kirjaimellista aina.