Jos olet joskus ollut tekemisissä narsistisen ihmisen kanssa niin englannin kielen termi ”hoovering” tai suomeksi imurointi on varmasti tullut sinulle tutuksi. Imurointi on yksi narsistisen ihmisen keinoista manipuloida läheisiään jäämään ja houkutella jo lähteneitä ihmisiä takaisin elämäänsä. Kuvittele tämä. Olette hetki sitten eronneet exäsi kanssa ja yrität jatkaa elämässä eteenpäin. Eräänä päivänä saat kuitenkin viestin ja sydämesi hyppää kurkkuun, kun huomaat viestin tulleen exältäsi. Viestin sisällöllä ei ole niinkään väliä, sillä se voi olla jotain ihan arkista. Vaikka ystävällinen tarjous palauttaa joku turha vaatekappale, joka oli jäänyt kaapin pohjalle lojumaan. Kuulostaako tutulta? Jos huomaat pyöriväsi noidankehää esimerkiksi toksisen exäsi kanssa ja yritätte saada suhdetta toimimaan kerta toisensa jälkeen aina kun hän ottaa sinuun uudestaan yhteyttä, olet todennäköisesti imuroinnin uhri.

Miten tunnistaa narsistinen imurointi?

Narsististen ihmisten toimintamallit ovat usein hyvin toistuvia ja ennakoitavia. Jotta manipuloinnilta voidaan välttyä, on tärkeää ymmärtää ja tunnistaa näiden ihmisten käyttämät taktiikat.

Monesti narsistinen ihminen pyrkii ottamaan yhteyttä ja vakuuttamaan, että hän on muuttunut ja asiat ovat toisin kuin ennen. Tällainen henkilö tietää ja tunnistaa kyllä, mitkä asiat romuttivat suhteen viime kerralla ja ajoivat sinut pois heidän elämästään. Narsisti yrittää houkutella sillä ajatuksella, että nämä ongelmat olisivat korjattu ja että teillä voisi olla uusi mahdollisuus yhteiseen elämään ilman niitä. Muista kuitenkin, että teot ovat paras anteeksipyyntö.

Jos exäsi kohtelee sinua niin kuin aina toivoit ja vielä vähän paremmin on tämän takana todennäköisesti jotain muutakin. Ylenpalttinen huomion antaminen, lahjat ja yhteisen tulevaisuuden maalaaminen tuntuu varmasti ihanalta, mutta usein tämä jakso ei kestä kovin kauaa. Narsisti kohtelee sinua hyvin siihen asti, että olet kiintynyt, jonka jälkeen palaa taas samaan vanhaan. Todellinen yhteys rakentuu hitaasti pienistä yhteisistä ihanista hetkistä, ei yksittäisistä suurista rakkauden osoituksista.

Muita narsistin yleisiä manipulointi taktiikoita ovat valheiden levittäminen, jatkuvien lupauksien antaminen ja itsensä vahingoittamisella uhkaaminen.

Miten reagoida narsistiseen manipulointiin?

Tiedosta ja tunnista narsistin taktiikat ja tavat toimia. Tällöin narsisti ei voi käytöksellään manipuloida sinua, vaikka etäisyyden ottaminen olisikin vaikeaa, jos narsisti esimerkiksi työskentelee samalla työpaikalla kanssasi. Paras ja tehokkain keino onkin ottaa etäisyyttä ja katkaista kaikki yhteydet tällaiseen henkilöön. Aseta itsellesi selkeät rajat ja muista, että näitä tilanteita varten on myös ammattiapua saatavilla. Myös ystävien ja perheen kanssa keskustelu voi auttaa tuomaan paljon kaivattua näkökulmaa tilanteeseen.

 

 

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Älä anna narsistin imuroida itseäsi aina takaisin!”

 • Toivoa on sanoo:

  Narsistien uhri toipuu ja pystyy uuteen elämään, kun kykenee jättämään narsistin taakseen eikä enää tunne tarvetta pohtia tämän tekemisiä. Osa toipumisprosessia on kertoa kaikille koetuista vääryyksistä, mutta tilanteeseen ei kannata pysyvästi jumittua.

 • Pelasta itsesi sanoo:

  Miksi alunperinkään lankeamme narsistin ansaan? Miksemme huomaa, että hän feikkaa?

  Ehkä emme halua huomata.
  Kellojen pitäisi soida päässämme, mutta ne eivät soi, koska haluamme uskoa, että unelmapuoliso on totta. Liittynee rakkauden ensihuumaan, endorfiineihin ja hormonitoimintaan, jotka johtavat meidät harhaan.

  Kannattaa muistaa, että jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, näin myös yleensä on.

  Narsistien uhrit keskittyvät yleensä narsistien toiminnan pohtimiseen. Siitä ei ole apua. Kannattaa etsiä itsestään se vipu, josta narsisti pääsee kääntämään ja lukita se.

  • Nimetön sanoo:

   Tämä! Mitä enemmän tietoa siitä mitkä ovat punaisia lippuja niin sen parempi.

   Yksi isoin punainen lippu on parisuhdehistoria. Jos taustalla vuosikymmeniä jatkunut toimintatapa jossa hypätään suhteesta toiseen pettämällä edellistä niin on syytä olla lähtemättä suhteeseen vaikka narsisti kuinka maalailisi sielunkumppanuutta ja muuta hömppää. Tämä kun ei ole totta vaan narsistin rakkauspommitusta.

   Narsistiset miehet haluavat usein vähätellä tämän ilmiön vakavuutta ja yleisyyttä. He suuttuvat jos asiasta joku puhuu ääneen. He eivät kykene muuttumaan vaan jatkavat samaan malliin koko elämänsä. Narsistia ei voi kukaan rakastaa ehjäksi.

 • Nimetön sanoo:

  Narsistiset miehet ovat joskus mestarillisia puhumaan ”rakkaudesta” mutta jättävät jälkeensä rikkoutuneita ihmisiä ja lapsia. He eivät kanna vastuuta teoistaan eivätkä ikinä myönnä tehneensä väärin.

  . He eivät ole kykeneviä muuhun kuin keinotekoiseen rakastumisen tunteeseen ja luulevat tätä aikuiseksi rakkaudeksi.

  Sama kierre jatkuu heillä vuosikymmenestä toiseen ja he eivät muutu. Terapia vaan pahentaa heitä.

  Kun heille joku sanoo tämän ääneen niin he aloittavat uhriutumisen ja lokakampanjan totuuden puhujaa kohtaan. Ikuisia lapsen tasolle henkisesti jääneitä ihmisiä jotka kannattaa pitää kaukana. Ei kontaktia-sääntö toimii

  • Uusi tulevaisuus sanoo:

   Oikeassa olet, ei kontaktia -sääntö kannattaa. Narsisti kannattaa unohtaa ja oppia, ettei enää haksahda samaan.
   Kaikki tiedämme, mihin narsistit pystyvät, joten ei sitä kannata jauhaa, vaikka olisi katkera. Oma elämä alkuun ja eteenpäin.