Huono Äiti sai avautumisen:

”Älkää hyvät ihmiset järjestäkö lastenne synttärikutsuja, ei kaverisynttäreitä eikä sukulaissynttäreitä, lauantaina päivisin. Olkaa niin ajattelevia ja epäitsekkäitä.
Lauantai on tarkoitettu täysin aikatauluttomaan lepäilyyn kotona tai sitten jonkun pikku viikonloppu reissun tekemiselle.
Ei saa varastaa eikä pilata ihmisten viikonloppuja järjestämällä keskelle viikonloppua oman piltin synttäreitä!
Arki ilta on ok, samoin sunnuntai ilta tai sunnuntai myöhä iltapäivä on ok.” Nimimerkki Haluan Lepoa

Meistä moni pystyy varmasti samaistumaan viestiin. Viikonloput halutaan pyhittää lepäämiselle ja rennosti ottamiselle. Jo ilman ärsyttäviä lasten kaverisynttäreitä viikonloput tuntuvat sujahtavan valitettavan nopeasti ja usein tuntuu siltä, ettei missään välissä ehtinyt edes hengähtämään. Alla Huonon äidin hyvät vinkit siihen, miten viikonlopun saisi tuntumaan vähän pidemmältä.

 

Tee suunnitelmia ja välttele ruutuja

Viikonlopusta saa eniten irti, kun on etukäteen suunnitellut edes jotain tekemistä. Tiukka aikatauluttaminen ei ole tarpeen, mutta sovi vaikka kahvitreffit ystäväsi kanssa tai kehittele joku muu itsellesi mieluinen aktiviteetti. Ettei vaan käy niin, kuten usein käy, että tajuat sunnuntaina viettäneesi lähes koko viikonlopun telkkarin tai puhelimen ääressä enkä ole saanut mitään järkevää aikaiseksi.

Varsinkin viimevuosina lockdowneista ja muista maailman menoista johtuen moni on voinut löytää itsensä ruutujen äärestä. Hyödyllisiähän nämä laitteet olevat, mutta vältä roikkumasta niiden parissa koko päivää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että somen parissa paljon aikaa viettävien ajantaju voi vääristyä ja johtaa lopulta ajatukseen: ”Miten aika vierähti niin nopeasti”. Koskee myös Huonon omia kanavia.

Laita työt pois ja pysy hetkessä

Moni varsinkin etätöitä tekevä tai ylipäätään koneella töitä tekevä saattaa helposti katsella sähköposteja tai ajatella työasioita vapaa-ajallakin. Etäisyyden lisääminen töiden välille on tärkeää lepäämisen ja näin ollen oman hyvinvoinnin kannalta. Töistä huolehtiminen tuhlaa arvokkaat viikonloppu hetket, jolloin sinulla olisi mahdollisuus nauttia omasta sekä läheistesi seurasta.

Niinpä tulemme viimeiseen, mutta ei vähäisimpään neuvoon, joka kuuluu pysy hetkessä. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta jos pysyt hetkessä arvokkaiden vapaapäiviesi aikana tulee sinulla olemaan mukavampi ja merkityksellisemmältä tuntuva viikonloppu. Jos mielesi alkaa vaeltamaan aiemmin viikolla lähettämääsi sähköpostiin tai tulevaan työprojektiin koeta harhauttaa mieltäsi menemällä vaikka ihan tavalliselle kävelylle.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 16 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

16 vastausta artikkeliin “Älä varasta viikonloppuani sun lastenkutsuilla”

 • Iisa sanoo:

  Entäs sitten kun arkena on vihdoin päässyt töistä mutta pitää lapsi synttäreille viedä. Ehkä kismittävästi kotona ehtisi tunnin verran pyörähtää. Viikonloppuihin kuuluu vapaalle vaihtamisen tunnelma ja siihen lastenkutsut sopivat.

  Noo, en nyt viikonloppuakaan ala suosimaan, vaan minulle päivä kuin päivä passaa.

 • mummuvaan sanoo:

  Mainitsemasi kaltaisiin juhliin osallistuminen lienee vapaaehtoista. Eli lepää rauhassa.

 • Nina sanoo:

  Synttärien järkkäämisen voi tilata vaikka uimahallista tai urheiluseuralta tms. Jokin pieni ohjelma ammattilaisten vetämänä + tarjoilut. Ei tarvi itse stressata ja vieraat voi ilmoittaa, jollei pääse tulemaan. Näitähän on pienenä joka vuosi, ei kantsi tehdä numeroa.

 • Marza sanoo:

  Kysyttiin vinkkejä viikonlopun pitemmältä tuntemiseen…. Itse olen huomannut, että jos perjantai-iltana jaksaa jotain ohjelmaa keksiä, tuntuu viikonloppu pitemmältä kuin jos olisi vain sohvalle lösähtänyt töiden jälkeen.

 • Jenna sanoo:

  Kukas ne juhlat ehtii järjestää arkena? Itse ainakin tykkään vähän valmistella ja laittaa juhlat kivannäköiseksi, eikä sitä ehtisi arkena jos työt loppuu neljältä, lisäksi vielä jos perheessä on useampi lapsi niin arki täyttyy harrastuksista.

 • Sunnuntai sanoo:

  En edes ole kuulut moista!

  Joillain on itsekkäät ystävät. Asiahan menee niin, että ne jotka juhlat järjestää päättää aikataulun.

  Ei vieraat..

  Itse lepään sunnuntain.. Ajatella viikonlopussa on 2 päivää 😂😂☺️

 • Sticky Note sanoo:

  Höpsistä nyt sitten taas! Homma menee niin, että juhlien järjestäjä päättää ajankohdan ja kutsutut tulevat, jos pääsevät. Ei juhliin ole pakko osallistua, jos ahdistaa.

 • hmm sanoo:

  Melkeinpä itse epäilen tuota Huonon Äidin saamaa avautumista ihan puhtaaksi provoksi. (Eli samat mitä mainittu aiemmin, itsekkyydestä ja omista valinnoista (myös poisjääminen juhlista).)

 • Joka päivä yhtä juhlaa sanoo:

  Älkää onko itsekkäitä ja järjestäkö synttäreitä MINUN vapaapäivänäni? Pientä kaksinaismoralismia ehkä havaittavissa. Arki-iltana osa kavereista ei pääse harrastusten takia osallistumaan synttäreille tai sit pitää jättää harrastus välistä. Tämän kirjoittajan lapsi saa kieltäytyä kutsusta koska äiti ei halua lauantaina mitään aikataulutettua.

  Sellaiset lauantait ovat toki ihania, jolloin ei ole mitään erityistä ohjelmaa, mutta niin ovat sellaiset sunnuntait tai mitkä tahansa muutkin vapaapäivät. Nautitaan niistä silloin kun niitä on tarjolla ja annetaan lasten nauttia kaverisynttäreistä silloin kun synttärisankarille sopii niitä järjestää.

  Mietin taas minkälaisessa maailmassa elämme kun ihmiset nurisevat siitä että synttärit järjestetään väärään aikaan. Ja nimenomaan esitetään asia niin päin, että siinä järjestämässä on vika kun hän menee järjestämään synttärit sellaiseen aikaan jolloin minua ei huvita tulla paikalle 🤔

  • JustMe sanoo:

   AMEN!

   Sama koskee sitä kesäviikonloppujen marmatusta. Sinne ei saa ikinä järjestää mitään, kun ne pitää olla vapaana, JOS tulee jotain mielenkiintoisempaa tekemistä kuin häät, rippijuhlat tai kaverisynttärit tai niin kiva ilma että mökille olisi kiva mennä.

   Sen sijaan että sanottaisiin EI KIITOS, marmatetaan siitä että kutsu tuli väärään aikaan. Ei haluta osallistua mutta ei haluta myöskään jäädä paitsi?

   Minulle ei muuten ole väliä, mutta viikonloppuisin ennen klo 11 tapahtuvat menot on semmoisia, jotka aiheuttaa huokauksen, mutta osallistutaan silti. Meillä ei seuraelämä niin vilkasta ole, että kutsuja tulisi ovista ja ikkunoista ja joka viikonloppu olisi täyteen buukattu.

 • Näin meillä sanoo:

  Enemmän vituttaa, jos ne pitää kyllä kiireisiin arki-iltoihin yrittää sovittaa ja hakea jengoilla oleva lapsi, jota ei saa nukkumaan ja seuraava aamukin arkikiireessä menee kiukutteluun. Eipä tuo nyt kummonen vaiva ole mukula heittää synttäreille ja hakea pois lauantaina, kun on kaikki aika maailmassa.

  • Reija sanoo:

   Eipä tarvinnut itse avautua kun tänne tullut jo kommentteja. Ja huom mikäli järjestää arkiiltana niin erittäin suuri todennäköisyys on että kaikilla on ne täynnä harrastuksia. Lauantaina USEIMMITEN saa rauhassa järjestää aamusta alkaen ja juhlia ilman tuehaa kiirettä

 • Justiina sanoo:

  Sulle lauantai voi olla se lepopäivä, jollekin toiselle sunnuntai, ja vuorotyöläiselle vaikka keskiviikko.
  Sä kirjoitat että ”älkää olko itsekkäitä”, ja perään pyydät tekemään niinkuin sulle on hyvä. Etkö yhtään huomaa kuka tässä on itsekäs?
  Sun lapsen ei myöskään ole pakko osallistua synttäreille, kutsusta voi myös kieltäytyä. Näin kukaan ei varasta sulta mitään.
  Varmaan hämmentävä ajatus ettei koko maailma pyöri saman navan ympärillä.