Opi olemaan samassa veneessä erillisenä
Jos et halua erota, opettele tämä erillisyyden taito
Saatko olla parisuhteessa juuri sellainen kuin oikeasti olet? Hyvin harva itse asiassa on. Me piilotamme todellisia tunteitamme ja jopa tapojamme toimia, koska emme halua tuoda piirteitämme esiin hylkäämisen pelossa. Koska ajattelemme, ettemme kelpaa tai toinen lähtee, mukautamme itseämme joko toisen normiin tai yhteiseen normiin.
Jo ihmisen kehityksen alussa solut erilaistuvat ja sama prosessi jatkuu läpi elämän myös henkisesti. Meillä on yksilöllisyyden tarve, joka ajaa meitä toteuttamaan itseämme ja unelmiamme. Samalla meillä on vahva halu tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi, jopa niin voimakkaasti, että tukahdutamme kokonaisia ominaisuuksia itsestämme miellyttämisen tarpeessa. Ihannetilanteessa parisuhteessa löytyy balanssin näiden voimien välillä. Yleensä ei. Harva voi olla ihan oma itsensä, monen pitää peitellä luonnettaan ja esittää.
Sinun itsesi sekä myös parisuhteesi etu olisi säilyttää erillisyys. Kun olet parisuhteessakin oma erillinen itsesi se auttaa parantamaan yleistä elämänlaatua sekä parisuhteita. Vapauden tunne suhteessa paranee kun säilytät oman erillisyytesi. Voit olla avoimempi ja oma itsesi parisuhteissa. Mikä tärkeintä, olet malli jälkikasvullesi. Myös he tulevat saamaan paremmat eväät terveeseen parisuhteeseen tulevaisuudessa. Mikä parasta, erillisenä voi olla yhteydessä tunteisiinsa, ajatuksiinsa ja arvoihinsa sekä kumppaniinsa.
Miten erillistymistä voi opetella tai toteuttaa?
Ruuhkavuosissa se on monelle todella vaativa tehtävä. Yritä näitä: Tunne itsesi, vahvuutesi, heikkoutesi. Tunnusta virheesi, älä kiellä ominaisuuksiasi tai tukahduta tunteitasi. Tutustu posiitiivisiin ja negatiivisiin ominaisuuksiisi. Pysy rauhallisena. Myös riidellessä.
Pidä huolta itsestäsi. Tee asioita jotka auttavat rentoutumaan. Liiku, meditoi ja keskustele tunteistasi. Mene metsään erillistymään ja puhumaan itseksesi.
Parisuhteessa huomaat erillistymisen jääneen puolitiehen, jos välttelette konflikteja jatkuvasti. Konfliktit kuuluvat myös elämään. Jos tappelette jatkuvasti, ettekä pysty ratkomaan erimielisyyksiä, vuorotellen molemmat vuodattavat tunteitaan ja ärsyttävät toisiaan. Näin teille syntyy dynamiikka, jossa olette ikäänkuin vastuussa toistenne tunteista. Tässä vaarana on se, että ette jaa todellisia tunteitanne vaan kasvatte erillenne tappelemalla. Näin suhteessanne määrää viha, jota on näennäisesti helpompi kestää kuin omassa itsessä olevaa kipua.
Eriytymisen puute on yksi suurimpia erojen syitä. Ilman eriytymistä parisuhteet väljähtävät. Kanssakäymisestä tulee yksitoikkoista ja osapuolet tuntevat itsensä yksinäisiksi tai kyllästyvät. Osapuolet kyllästyvät koska suhde ei kehity tai muutu. Tämä yleensä johtaa riitoihin ja turhaan kilpailuun suhteessa.
Toinen syy erojen yleistymiseen ovat vanhat traumat. Kumppanit saattavat käytöksellään tuoda vanhoja traumoja esille toisissaan ja stimuloida näistä kokemuksista kumpuavia haitallisia ajatuksia tai käytösmalleja.
Kaikissa tapauksissa tarvitset taitoja ja kapasiteettia olemaan ensin itsesi ja sitten vasta muiden kanssa sinut.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Oletko nojatuolipsykologi vai peräti oikea? Kauheaa viisastelua. Jos puoliso on julkisivua puleeraava niljake, on ihan sama vaikka ramppaisit kaikki metsähallituksen metsät läpi höpöttäen itseksesi, ei tilanne siitä muutu.
Tosi hyvä kirjoitus! Asiaa joka sana.
Naapurissa asui tosi iäkäs pariskunta isossa omakotitalossa kumpikin omassa asunnossaan talon eri päissä. Lapset hoitivat maksuliikenteen ja aurauksen yms. Pari ei ollut puhunut keskenään 20 vuoteen. Eriytyminen oli onnistunut hyvin, liitto kesti toisen kuolemaan asti.