Tämän viestin lähetti huonoäitiläinen Pakko avautua -linkin kautta:

”Pari lasta pienellä ikäerolla, mies joka on paljon töissä ja tukiverkosto kaukana. Ei kovin usein tule edes mieleen että haluaisi jotain itsensä hyväksi tehdä, jotain mistä itse nauttii tai että olis ihan vaan omaa aikaa hetki. Sitä kuuluisaa omaa aikaa.

Joskus kun kuitenkin väistämättä tulee se tarve omalle ajalle, pitää vain toivoa että just silloin mies olisi kotona. Mies joka ei liiemmin mieti että äidin pitäis saada käydä vaikka ystävän kans kahvilla ihan yksin, saatikka kampaajalla tai mitään muutakaan ”turhaa”.

Mitä se oma aika sitten minulle on? Pyykkien viikkausta, pyykkien ripustamista tai jotain muuta joka ”pitää” tehdä muualla kuin lasten luona olohuoneessa. Joskus se mies kävelee sen huutavan vauvan kans seuraksi ripustamaan pyykkejä. Just kun itse on lajittelemassa pyykkejä narulle värien ja kokojen mukaan, yrittämässä nauttia edes pyykkien laitosta. Se siitä omasta ajasta, pakko kiirehtiä että voi ottaa vauvan syliin rauhoiteltavaksi ja mies saa tehdä jotain tärkeää, esimerkiksi katsoa youtube-videoita.

Jos sitä omaa aikaa tosiaan haluaa niin pitää olla joku tosi pätevä syy, esim että lapset tarvitsevat puhtaita vaatteita ja on pakko pyykätä. Eli jos siitä omasta ajasta pitää nauttia niin pitää vaan hitto soikoon oppia rakastamaan kotitöitä.

Yhtenä päivänä pienempi oli nukkumassa vaunuissa ja taaperoa superisä lähti autolla nukuttamaan, sohvalla hetken lepäilyn sijasta minun on pakko imuroida ja pestä lattiat, taaperohan tänään kaatoi maidot lattialle ja pissasi matolle. Eli jos haluaa kävellä kotona ilman, että sukat tarttuu lattiaan pakko on jonkun siivota ja harvemmin se joku on joku muu kuin äiti. Pakko on nauttia siitä että saa hikihatussa imuroida ja pestä lattiat itkuhälytin kaulassa roikkuen. Jos on todella nopea niin saattaa keretä sohvalla makaamaan 45 sekunniksi ennen kuin superisä soittaa ja käskee ruoan laittoon. Kiitos luoja siitä 45 sekunnista, sillä pitää varmaan jaksaa seuraavat 2 viikkoa.

Vauvan ollessa suora kaiutin äidin olotilasta ja tunteista, sitä alkaa pikku hiljaa ymmärtämään sanontaa että kun äiti on onnellinen koko perhe on onnellinen. Tiedän, ei tämä kestä ikuisuutta vaikka just nyt yks päiväkin tuntuu ikuisuudelta.

Tämäkin teksti syntyy vauvan ollessa sylissä samalla kun taaperoa nukutetaan ja isä on kaverin luona kahvilla.

Toivottavasti ensi yönä lapset nukkuu edes osan yöstä samaan aikaan, että äiti saa levätä ja valmistautua seuraavaan päivään, nauttimaan kotitöistä ja kaikesta muusta.”

Nimim. Yks huonoista äideistä

Millaisia ajatuksia tästä herää?

Muistutuksena:

Tukea vanhemmille tarjoavat seuraavat tahot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Maria-akatemia

Tukea lapsille ja nuorille

Lasten ja nuorten netti

Apua masentuneille

Mieli maasta

Valtakunnalliset auttavat puhelimet

 • Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 arkisin klo 9-07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15-07.
 • Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin 010 190 071 su–to klo 18–01, pe ja la 18–03 ja ruotsinkielinen kirkon palveleva puhelin 010 190 072. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta klo 20–24.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelin 0800 92277, ma klo 10–13 ja 17–20, ti 10–13 ja 17–20, ke 10–13 ja to 14–20.
 • Päihdeneuvonta.fi Päihdeneuvontaa numerosta 0800 900 45. Ilmaiseksi, anonyymisti, vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 36 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

36 vastausta artikkeliin “”Miehen mielestä pyykinpesu on minulle riittävä oma aika””

 • Kaitsu2 sanoo:

  Siinä olet kyllä harvinaisen oikeassa, että kannattaa tykätä siitä mitä pitää tehdä. Kotityöt on hoidettava ja ne kannattaa tehdä hyvillä mielin. Toinen vaihtoehto on tehdä ne pahoilla mielin ja se se on ikävämpää. Ihan toinen juttu on se, jos isä ei ymmärrä rooliaan ja vastuutaan.

 • Jonna sanoo:

  Onko sinulla 3 lasta? Siltä kuulostaa sisko! Ehdotan nyt alkuun että kun mies tulee töistä kotiin, laitat mikroateriat koko perheelle miehen syliin ja lompakot huikkauksen kera omille asioille. Miehesi käyttää sinua hyväkseen koska on oppinut että hän voi pomotella sinua kotona. Suosittelen siis samanlaisen mallin ottoa itsellesi, et sinä tarvitse lupaa mieheltäsi kaikkeen, ja jos tahdot olla tervejärkinen vielä kun lapset ovat teini-iässä, niin toimi nyt.

 • Onnellinen yh. sanoo:

  Kolmas lapsi kotona, isä. Eikai nyt enää eletä 60-lyvulla. Ei se miksikään muutu jos asenne on isällä jo tuossa vaiheessa tuollainen. Tottakai äidillä pitää olla omaa aikaa. Ja sitä on otettava. Jos ei puhumalla ala asiat muuttumaan niin itse lähtisin. Lapsia kasvatetaan ja hoidetaan yhdessä ja koti on yhteinen josta huolehditaan yhdessä. Kyllä isä pärjää lasten kanssa siinä missä äitikin. Kahville, kampaajalle, kaverin kanssa leffaan tai shoppailemaan. Mieslapsi on tasan niinkauan mieslapsi kun se hälle sallitaan. En ymmärrä miksi naiset tähän asetelmaan edelleen suostuvat. Odotellaan että kaikki muuttuu kuin taikaiskusta kun lapset kasvavat. Ja usein ei muutu. Arvosta itseäsi ja omaa aikaasi. Tuo on jo henkistä pahoinpitelyä.

 • Nipsu sanoo:

  Vauva rauhoittui vain minun, äidin, sylissä, sillä meillä auttoi itkuun aina maito. Isän sylissä hetki ja sitten tulikin jo pian nälkä❤️

 • oma aika sanoo:

  Tee kuten oma äitini teki meitä oli viisi ja isä ei osallistunut mihinkään kotityöhön,pakkaa matkakassi ja varaa 2-3vrk loma kylpylään tms.kirjoita ohjeet isälle ja lapsille kerro koska palaat-ja sulje kännykkä! hyvää lomaa ja hyvää omaa aikaa!

 • Kovin tutulta vaikuttaa sanoo:

  Se ei ole koDINhoidontuki vaan KOTIhoidontuki.

  Kotihoidontuen tarkoitus ei suinkaan ole tarkoitus olla rahallinen korvaus KODIN hoitamista. Sillä turvataan jommallekummalle lapsen vanhemmalle mahdollisuus hoitaa lasta kotona äitiysloman päätyttyä.

  Näköjään on varsin yleistä, että ihmiset lukevat kotihoidontuen nimen väärin ja yrittävät pakottaa vanhempaa jonkinlaisen siivoojan rooliin. Samalla halutaan unohtaa tuen varsinainen tarkoitus. Mikäli tällaisia unohduksia tapahtuu lähipiirissäsi, ohjaa tällainen ihminen Kelan nettisivuille tutustumaan tarkemmin tuen tarkoitukseen.

  Kotihoidon tuki
  https://www.kela.fi/kotihoidontuki

  P.S. Aloittajan puoliso on kohdistanut aloittajaan vakavaa henkistä väkivaltaa. Todennäköisesti sitä on kestänyt jo pitkään eikä toimivaa keskusteluyhteyttä ole enää.

  Tämähän ei ole ollenkaan terve parisuhde. Terveessä parisuhteessa ei kummallakaan osapuolella ole tarvetta tai halua ruveta kontrolloimaan toisen osapuolen elämää ja ajankäyttöä. Terveessä parisuhteessa ei myöskään tunneta tarvetta alistaa toista osapuolta omaan tahtoon. Terveessä parisuhteessa keskustellaan ja kuunnellaan toinen toisiaan. Terveessä parisuhteessa eletään toinen toistaan kunnioittaen ja arvostaen. Tällaista en haivainnut aloittajan kertomuksesta.

  Tässä aloittajan puoliso kontrolloi ja alistaa aloittajaa. Puoliso ei kunnioita eikä arvosta aloittajaa sen vertaa, että olisi valmis kuuntelemaan aloittajaa vaan hän sanelee aloittajan elämän yksityiskohdat erittäin nöyryyttävällä tavalla.

  Tällaisissa tapauksissa on ajan hukkaa neuvoa aloittajaa keskustelemaan puolisonsa kanssa tai ottamaan omaa aikaa keskustelematta. Todennäköisesti aloittaja on jo yrittänyt tätä. Todennäköisesti hän myös tuntee puolisonsa niin hyvin, että tietää miten väkivaltaiseksi puoliso ryhtyy aloittajaa ja/tai perheen lapsia kohtaan, mikäli hän toimisi vastoin puolison tahtoa.

  Tällaisissa tapauksissa paras neuvo aloittajalle on neuvoa häntä ottamaan avioero. Neuvon aloittajan kaltaisessa tilanteessa eläviä menemään lasten kanssa turvakotiin, mikäli kotona on henkisen tai fyysisen väkivallan uhkaa – joko jatkuvaa tai ajoittaista. Neuvon aloittajaa etsimään itselleen ja lapsilleen etsiytymään turvaan mahdollisimman pian.

  Jotkut eroavat puolisostaan kerrottuaan tästä ensin hänelle ja järjestettyään lasten huoltajuutta koskevat sopimukset valmiiksi ennen eroa. Jotkut etsivät uuden asunnon salaa väkivaltaiselta puolisoltaan ja muuttavat, kun väkivaltainen, uhkaavasti käyttäytyvä puoliso ei ole kotona. Te itse tiedätte, mikä on paras tapa lähteä toimimattomasta, vahingollisesta parisuhteesta.

  Minä kerroin etukäteen entiselle puolisolleni muuttoaikeistani ja pyrin sopimaan lapseen liittyvistä asioista ja pesänjakoon liittyvistä asioista ennen muuttoani. Pyrin sopimaan mahdollisimman monesta asiasta siitäkin huolimatta, että olin – entisen puolisoni hyvin tuntien – ihan varma, että ennen muuttoa minuun kohdistuva fyysinen ja henkinen väkivalta vaan kärjistyi. Samoin tiesin etukäteen, että mikään kahdenkeskinen sopimus ei tule kuitenkaan pätemään viimeistään sitten, kun minä ja lapsi muutamme pois. Olin oikeassa eksäni suhteen. Riitaa ja kaikenlaista uhkailua, mm. oikeuteen haastamisella uhkailua ja ihan oikeita haasteita on riittänyt vielä vuosia avioeron jälkeen. Silti en ole katunut päivääkään avioeroani. Päinvastoin: olen katunut sitä, että en eronnut aikaisemmin.

  Tsemppiä teille kaikille puolisonne alistamiksi joutuneille. Tsemppiä teille, mitä ikinä päätättekin oman parisuhteenne suhteen – jäättekö tai lähdettekö? Molemmissa tapauksissa tarvitsette kaiken rohkaisun ja kannustuksen selviytyäksenne elämästä ehjänä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

  Tsemppiä elämäänne!

 • Nojaa sanoo:

  Varsinainen superisä tosiaan! Itsekäs ja laiska kastemato, voisi olla lähempänä totuutta. Miksi on edes pitänyt lapsia hankkia, jos ei niitä halua hoitaa?