Olet keskellä konfliktia tai koitatte ratkaista erimilisyyttä kumppanisi kanssa, kun hän sanoo tai tekee jotain ja yhtäkkiä huomaat tunteidesi kuohuvan. Raivo, paniikki ja pelko ottavat vallan ja aiemmin jokseenkin kehittävä keskustelu on nyt muuttunut suorastaan sanalliseksi tappeluksi tai vaihtoehtoisesti et saa enää mitään oikeen sanotuksi. Jos tunnistit itsesti tästä, kärsit varmaan tunnetulvimisesta. Tunnetulviminen tarkoittaa sitä henkistä ja fyysistä ylikuormitusta, josta jotkut ihmiset kärsivät eripuran aikana. Tunnetulvimisen aikana rakentavan ja ratkaisukeskeisen keskustelun käyminen on aikalailla mahdotonta.

Tunnetulviminen tapahtuu, kun hermosto tulkitsee tilanteen uhkaavaksi ja antaa lisämunuaisille signaalin, että nyt vapauta stressihormoneita, eli adrenaaliinia ja kortisolia. Tämä hormonien aalto aiheuttaa ihmisessä taistele tai pakene reaktion. Evolutiivisesti taistele tai pakene reaktio on ollut ihmisten selviytymisen kannalta tärkeä, mutta länsimaalainen ihminen ei enää arjessaan koe samanlaista fyysistä uhkaa, kuin muinaset luolamiehet esihistoriallisena aikana. Emme siis välttämättä enää tarvitsisi näin vahvoja tunneaaltoja riidelessäme kumppaniemme kanssa, mutta evoluutio ei valitettavasti pysy mukana yhteiskunnan kehityksessä, joten meidän on vain pärjättävä näillä.

Tunnetulvimisen aikana kehomme käyttävät energiaa suojaamiseemme ja asettaa etusijalle selviytymisen kannalta tärkeitä toimintoja. Ylikuormittunut keho ei pysty kunnolla kuuntelemaan eikä prosessoimaan tietoa. Järjellinen keskustelu ei onnistu ja saattaa tuntua siltä, kuin et pystyisi ajattelemaan selkeästi. Saatammekin sanoa vihaisesti asioita, joita emme tarkoita ja näin loukata kumppaniamme. Parisuhteen kannalta on tärkeää, että tämänkaltaisesta riitelystä ei tule toistuvaa, koska se on omiaan aiheuttamaan vaikeita ongelmia jatkuessaan.

Kuinka käsitellä tunnetulvimista?

Tunnetulvimisen käsittely vaatii työtä ja itsensä tuntemista. On tärkeää tunnistaa, mistä tulviminen johtuu ja mikä sen aiheuttaa. Kysy itseltäsi aiheuttaako esimerkiksi jokin tietty asia mitä kumppanisi tekee tämän reaktion sinussa? Olisi myös tärkeä oppia hallitsemaan näitä reaktioita, sillä syy tunnetulvimiseen ei välttämättä ole kumppanissa vaan se voi johtua esimerkiksi käsittelemättömistä traumoista.

Ota etäisyyttä keskustelusta ja kumppanistasi. Jos huomaat, että keskustelu ja riita ei johda mihinkään astu pois tilanteesta ainakin puoleksi tunniksi. Mene kävelylle, haukkaa vähän raitista ilmaa tai tee jotain muuta mielekästä ja harhauta mieltäsi. Unohda riidan aihe hetkeksi ja anna mielellesi ja kehollesi aikaa rauhoittua ja palautua. Hengitä syvään ja viestitä kehollesi, että kaikki on hyvin eikä tilanteeseen liity uhkaa.

Erimielisyyksien ja riitojen käsittely rakentavasti on tärkeää parisuhteen kannalta sekä myös henkisesti kevyempää itsellesi ja kumppanillesi. Tunnetulvimista voi hallita ja siitä voi opetella pois, vaikka joskus ylikuormittuneessa tilassa tuntuisikin siltä, että mitään ei ole tehtävissä.

 

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oletko tunnetulvija?”

  • Nimetön sanoo:

    Niin. Ja sitten on miehiä jotka somessa väittävät olevansa niin ”tunteellisia”

    Kun pinnan alta vähän asiaa tarkastelee niin usein näistä miehistä paljastuu lapsuudesta juontuva välttelvä kiintymyssuhdetyyli sekä sen seurauksena narsistisia piirteitä jota on pitkään paikattu ylimiellyttämisellä kenties useissa suhteissa. Väärin mennyt terapia saattaa laukaista näissä ihmisissä reaktioita joita kaikki normaalit ihmiset pitävät epäterveinä ja jopa narsistisina.

    Nämä ns tunteelliset miehet lähes aina pettävät ja hyppivät suhteesta toiseen koska eivät koskaan kykene kantamaan omaa vastuutaan parisuhteissaan eli sitä että uskaltaa olla rehellinen tunteistaan ja tarpeistaan.

    Lapsillekin varmaankin he opettavat yleensä samaa eli että muiden ihmisten tulee täyttää heidän tarpeensa pyytämättä mutta heidän itsensä ei tarvitse tehdä mitään toisen eteen. Aito vastavuoroisuus on näille miehille kauhistus.