Huono Äiti sai avautumisen:

”Mikä siinä on, että ollaan olevinaan niin huolissaan ilmastosta, mutta ei voida edes omilla pienillä valinnoilla minimoida täällä Suomessa ruokahävikkiä? Niin tekopyhää, sanon minä. Minkä takia lautasille pitää mättää liikaa ruokaa? Miksi ei voi ottaa aluksi pientä annosta, ja jos se maistuu, niin sitten ottaa lisää? Minkä ihmeen takia suomalaiset ovat valmiita kurjistamaan omaa elämäänsä kaiken maailman hulluuksilla, mutta tämä ruokahävikin minimointi on niin ylitsepääsemättömän vaikeaa?

Simple as that: otat ensin vähän, ja jos tykkäät niin sitten haet lisää. Opettele arvioimaan minkä verran jaksat syödä. Tämä pitäisi opettaa jo pienille lapsille.

Se että ruokaa joutuu bioastiaan, kuormittaa ilmastoamme. Siitä tulee hajuhaittoja, banaanikärpäsiä, yms jätettä, jotka olisi aivan hyvin voitu ennaltaehkäistä ja välttää ottamalla lautaselle vain sen verran kun varmasti jaksaa syödä.

Myös buffeteissa näkee porsastelua. Ihmiset, ihan aikuisetkin, lappaavat ruokaa aivan liian täyteen lautasen, ja sitten kun sitä jää on paljon syömättä, se menee hukkaan, bioroskiin. Tämä tuottaa ravintolallekin aivan turhaa ja tarpeetonta työtä ja ylimääräistä haittaa. Sekä ennenkaikkea kuluja. Jos vain olisi alunperinkin otettu ruokaa vähemmän, olisi ruoka maistunut varmasti jollekin toiselle. Mutta nyt se on aivan turhaan, ihmisen itsekkyyden ja ahneuden vuoksi, heitetty bioastiaan. Ja ravintola joutuu hiki hatussa kokkaamaan uutta ruokaa koska hyvää ruokaa heitettiin juuri pois.

Ja lopulta näiden ajattelemattomien ihmisten vuoksi, hintoja joudutaan taas on kerran nostamaan. Jokaisen ihmisen valinnoilla on väliä. Ole sinä se järkevä muutos, joka omilla pienillä teoillasi näytät positiivista esimerkkiä, sekä teet oman osasi rakkaan luontomme ja ilmastomme hyväksi.

Opetathan jo lapsille, että hänkin voi olla omalta osaltaan kuormittamatta turhaan ilmastoamme.”

Nimimerkki Ärsyttää

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Miksi annat lapsesi tuhlata ruokaa buffetissa?”

  • Liisukka sanoo:

    Omalla kohdallani ja puolisonikin sipuli ei mene alas joten sitä emme syö, laitan itse ruokani puolisoni kanssa niin saammepahan sellaista ruokaa mikä maistuu. Aloittaja on oikeassa.

  • Nimetön sanoo:

    Kannattaa mennä maalaisjärjellä lasten ja nuorten syömisten kanssa, kun on näitä syömishäiriöitäkin. Liika vahtiminen ja puuttuminen kannattaa unohtaa.
    Harva buffetissa hakee lisää ja ainakin laivoissa on melkoinen ruuhka, ei siellä mielellään ravaa lautasen kanssa tungoksessa, siksi moni ottaa kerralla kaiken.

  • Litran mitta sanoo:

    Voi jessus tätä oman sädekehän kiillotusta.

  • Taimi sanoo:

    Täsmälleen samaa mieltä. Minulle opetettiin lapsena, että lautanen on syötävä tyhjäksi. Sen olen opettanut myös omille lapsilleni ja hyvin ovat oppineet. Toisin tuntuu olevan monilla muilla lapsille. Olen tavannut lapsia jotka ovat aidosti vilpittömän hämmästyneitä, kun heitä kehotetaan syömään lautanen tyhjäksi. Ruokaa mätetään lautaselle ihan vaan mättämisen ilosta, ilman aikomustakaan syödä kaikkea. Sitten jotkut vanhemmat kehtaavat valittaa ruuan kalleudesta. Kouluissa opettajat intoilevat että kaikkien lasten on osattava käyttää hienosti veistä ja haarukkaa, pelkällä haarukalla syöminen on hyihyi. Mutta siihen ei kukaan puutu että annoksesta puolet kipataan pois. Päiväkodeissakin hoitajat oikein ylpeilevät sillä että meillä ei lapsia koskaan pakoteta syömään.
    Meidän lapsemme eivät ole saaneet traumoja lautasen tyhjäksi syömisestä. Päinvastoin heitäkin hirvittää toisten lasten ja usein aikuistenkin ruualla porsastelu. Poikani oli joskus ekaluokkalaisena kaverinsa mummon luona yökylässä. Tuo mummo muisteli vielä 10 vuotta myöhemmin että voi miten se teidän poika oli kiltti ja reipas, söi joka aterialla lautasensa tyhjäksi.
    Itsekin syön kasvispainotteisesti nimenomaan ilmasto- ja eettisistä syistä. Kunnioitan kasvissyöjiä mutta silti pitää muistaa että kaikkein epäekologisinta ruokaa on hukkaan heitetty ruoka.

    • Keskity omaan ruokailuusi, kiitos. sanoo:

      Päiväkodissa on lapselle tarjottava ruokaa, mutta ei voi pakottaa sitä syömään, ei edes maistamaan. Tämän päivän kasvatustapoihin ei kuulu ”syö lautanen tyhjäksi”-ajattelu, se on vanhanaikaista ja on aiheuttanut monille vääristyneen suhteen ruokailuun. Tänä päivänä ymmärretään ettei kaikki vain pidä kaikesta, olisi hyvä maistaa ruokaa, mutta mitään ei tapahdu pakottaen, kiristäen tai syyllistäen. Ruokailuja, ruuan ottamista, ruuan sopivaa annostelua ja välineiden oikeanlaista käyttöä harjoitellaan kunnes se sujuu. Mielummin ruokahävikkiä kuin esim. syömishäiriöitä, ruoka-ahdistusta ja ylensyöntiä.

      • Taimi sanoo:

        Lautasen tyhjäksi syöminen ei ole pakkosyöttöä, vaan seurausta hyvästä ja oikeaan ohjaavasta kasvatuksesta. Jos se, että opetetaan syömään lautanen tyhjäksi, on pakottamista ja ahdistamista, niin yhtä hyvin sitä on vaikka kuivaksi opettaminen. Milloin tulee se aika, jolloin päiväkodissa ei saa enää opettaa lapsia käymään vessassa, vaan pidetään vaippoja esikoululaisillakin jotta ei turhaan stressata ja ahdistella? Molempien asioiden kasvatuksessa toki pätee se, että vahinkoja sattuu, aluksi enemmän ja oppimisen myötä aina vaan vähemmän. Se että lapsi oppii arvioimaan omaa ruokahaluaan ja sen seurauksena ottamaan/ pyytämään sopivan kokoisen annoksen, vielä mieluummin alakanttiin ja hakemaan lisää, on oman toiminnan suunniteluun ohjaamista. Samalla se kehittää itsetuntemusta ja arviointikykyä. Mitä syömishäiriöihin ym psyykkisiin ongelmiin tulee, niiden syyt ovat aivan muualla kuin hyvissä pöytätavoissa.

        • Ilpå sanoo:

          Mua on istutettu lapsena kotona puoliksi syödyn ruokalautasen ääressä, kun ruoka ei sytstä tai toisesta maistunut. Kyllä, olen edelleen syömishäiriöinen. Ei mitään järkeä pakottaa syömään lautasta tyhjäksi. Lautasen syömisellä tyhjäksi ei ole mitään tekemistä hyvien tapojen kanssa.

          Ylenmääräistä porsastelua en ymmärrä minäkään, mutta ihanko oikeasti joku jaksaa ja viitsii buffetissa kyylätä kuinka paljon toiset käy kippaamassa ruokaa jätteeksi?

          Enempi mä olen huolissani pikaruokaloiden aiheuttamasta jätemäärästä.

          • Lapsena laiheliini sanoo:

            Kyllä minäkin aikoinaan istuin tuntikausia lautasen edessä, kun se ei ollut tyhjä. Vielä 12-vuotiaanakin. Eikä ole syömishäiriötä. Vähän liiankin hyvin ruoka maistuu. Meidän ikäluokka joutui syömään lautasensa tyhjäksi, koska siihen aikaan ei ruokaa jätetty. Enkä muista ketään, jolla olisi ollut syömishäiriö. Eipä semmosia silloin tainnut juuri ollakkaan.

  • Buffa-lounastaja sanoo:

    TÄMÄ!