Älä naura -haaste, käsirautahaaste, älä nukahda -haaste, Bird Box -haaste… Lapset ja nuoret ovat innostuneet YouTubessa ja muissa videopalveluissa pyörivistä haasteista.

Osa haasteista saa aikaan paniikkia vanhemmissa ja mediassa, kuten Momo-haaste, jossa Momo-hahmon väitettiin ilmestyvän piinaamaan ihmisiä, ja tältä voi välttyä esimerkiksi viiltelemällä itseään. Samanlainen on Blue Whale -itsemurhahaaste. Molempia haasteita on pidetty huijauksina ja valeuutisointina. Siitä huolimatta ilmiö on todellinen: sosiaalisessa mediassa liikkuu viestejä ja kuvia, jotka aiheuttavat ahdistusta lapsissa sekä saavat heidät tuntemaan painetta tehdä joitain asioita.

Lisäksi osa aidoista haasteista on vaarallisia, kuten Tide Pod -haaste, jossa nieltiin pesuainekapseleita. Myös Bird Box -haastetta pidetään vaarallisena. Siinä idea on Netflixin Bird Box -elokuvan mukaisesti kulkea esimerkiksi kaupungilla silmät peitettynä.

Reagointina vaarallisiin ja typeriin haasteisiin YouTube kieltää osan haasteista tämän kuun puolivälissä. Nimenomaisesti kielletty on esimerkiksi Tide Pod -haaste. Tarkoitus on suojella käyttäjiä fyysisesti ja henkisesti haitalliselta sisällöltä. Osa haasteista kun ei aiheuta ainoastaan fyysisen riskin tai jopa kuolemanvaaran, vaan myös voimakasta henkistä stressiä ja ahdistusta.

Tämä ei tietenkään ole koko totuus. Osa haasteista on hauskoja, ja ne yhdistävät lapsia ja nuoria ympäri maailman. Ei kaikkia varmasti kannata kieltääkään?

Mutta miten vanhempien pitäisi suhtautua haasteisiin? Ottamalla itse selvää mistä on kyse, ja keskustelemalla lasten kanssa haasteiden sisällöstä ja haastevideoiden jakamisesta.


Kuva William Iven.

Puhu lapsillesi somehaasteista näin:

– Sano lapsellesi, että mikäli hän haluaa tehdä jonkin haasteen, hänen pitää puhua siitä ensin kanssasi. Saat tsekattua, onko haaste vaarallinen tai muuten haitallinen.

– Jos haaste on mielestäsi pelottava, ahdistava tai kammottava, kuten esimerkiksi Momo-haaste, älä kysy lapselta miltä se hänestä tuntuu. Kysy häneltä, mitä hän haasteesta ajattelee. Saat selkeämmän vastauksen ja voit miettiä, mitä asialle pitää tehdä.

– Keskustelkaa yhdessä siitä, onko haaste haitallinen tai vaaraksi. Anna lapsen itse miettiä ja kertoa, mikä on hänen näkemyksensä riskeistä.

– Keskustele lapsen kanssa siitä, miksi hän haluaa tehdä haasteen. Onko lapselle tärkeää kuvata haaste, ja miksi hän haluaa että muut näkevät hänet tekemässä haastetta?

– Pysy jyvällä siitä, mitä lapsen elämässä tapahtuu. Kysele, vaikka vastauksia ei oikein irtoaisikaan. Näin olet todennäköisemmin kartalla myös mahdollisista haasteista ja paineista tehdä niitä.

– Ole esimerkki. Osa vanhemmista kuvaa lapsiaan tekemässä näitä haasteita. Se voi olla hauskaa yhteistä aikaa, mutta mieti, millaisen viestin lapsellesi annat.

– Voitte tehdä lapsen kanssa haasteita yhdessä turvallisesti ja jättää haasteen kokonaan kuvaamatta. Myös kuvatun haasteen voi jakaa vain perheenjäsenille.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia