”Naisten töistä” maksetaan vähemmän palkkaa kuin ”miesten töistä”. Samastakin työstä nainen saattaa saada vähemmän palkkaa kuin mies. Ero eri sukupuolten tuloissa näkyy jo lasten saamissa viikkorahoissa.

Yhdysvaltalaisen BusyKid-sovelluksen analyysin mukaan tytöt saavat selvästi vähemmän viikkorahaa kuin pojat. Pojat saavat vanhemmiltaan myös isompia ”bonuksia” esimerkiksi hyvästä koulumenestyksestä kuin tytöt.

Tilanne vaikuttaisi olevan sama Suomessakin, ainakin aiempien selvitysten perusteella.

Ylessä kirjoitetaan: ”Vanhemmat maksavat varhaisteini-ikäisille tytöille selvästi poikia vähemmän viikkorahaa. Nuorisotutkimusverkoston tutkijan Terhi-Anna Wilskan mukaan 10 – 13-vuotiaat pojat saavat yli 20 prosenttia enemmän viikkorahaa kuin samanikäiset tytöt – -. Lisäksi pojille ostetaan tavallisesti kalliimpia tuotteita. Keskimäärin varhaisteinit saavat viikkorahaa neljä euroa ja 20 senttiä. Wilskan mukaan vanhemmat kokevat poikien kulutuksen hyödyllisemmäksi kuin tyttöjen.”

Kyseinen Terhi-Anna Wilska kirjoittaa itse Keskisuomalaisessa vuonna 2017 seuraavasti: ”Huomionarvoista on myös se, että sukupuoli vaikuttaa nuorten käyttörahan määrään selvästi enemmän kuin sosiaalinen tausta tai asuinpaikka.”


Ylin kuva Christian Dubovan.

Poikkeus näistä tilastoista löytyy myös. Silloin kun vanhemmat maksavat kuukausirahaa eivätkä viikkorahaa, tytöt saivat sitä enemmän vuonna 2006: Kalevassa kirjoitettiin Nordean tutkimukseen pohjautuen, että ”Kuukausirahoissa ero on merkittävä, sillä tyttöjen tili on keskimäärin 36,40 euroa. Pojat saavat tyytyä 28,80 euroon. Viikkorahaa tytöt ja pojat ansaitsevat saman verran.”

Eron syy on ilmeisesti se, että tyttöjen ajatellaan hassaavan rahat turhuuksiin kuten meikkeihin ja tilpehööriin, kun taas poikien kulutusta pidetään järkevänä. Sama asenne pätee aikuisissakin: miesten ajatellaan ostavan tarpeeseen ja naisten huvin vuoksi. Naiset joutuvat piilottelemaan ostamiaan vaatteita mutta miehet saattavat ostaa uuden television tuosta vain.

Jokainen perhe ratkaisee tietysti itse, minkä verran lapset saavat viikkorahaa vai saavatko ollenkaan. Mutta tyttöjen ostokset ja rahantarve ei ole sen vähäpätöisempää kuin poikienkaan.

Minkä verran teillä lapset saavat viikkorahaa? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia