Haaveiletko uudesta merkkilaukusta tai kengistä? Itse tienaamillaan rahoilla nainen saa tehdä mitä lystää, mutta mihin ylimääräiset rahat kannattaa käyttää? Mihin törsääminen oikeasti lisää onnellisuutta?

Vastaus on ehkä vähän yllättävä. Monille naisille on ok ostaa se kallis laukku, vaikka siitä ehkä pientä syyllisyyttä tuntisikin. Mahdollisesta syyllisyydestä huolimatta ostoksen saa kyllä perusteltua itselleen: laukkua tarvitsee aina, se ehkä kestää omille lapsille asti ja olen minä nyt tämän ansainnut. Sen sijaan siivoojan palkkaamista voi olla vaikeampi perustella. Kyllähän nyt kunnon nainen siivoaa itse oman kotinsa! Mitä äitikin sanoisi jos kuulisi että meillä siivoaa joku muu kuin minä!

Vaikka Suomessa naiset ovat käyneet kodin ulkopuolella töissä jo pitkään, edelleen on vähän sellainen asenne, että kyllä ne kotihommat ja lapset pitää jaksaa siinä sivussa hoitaa. Se joka ei jaksa tai halua, on laiska akka ja kelvoton äiti. Mutta uudessa tutkimuksessa kävi ilmi, että avun ostaminen on sijoitus, joka kannattaa.


Ylin kuva Christian Fregnan.

Laajassa tutkimuksessa selvitettiin Amerikassa, Kanadassa, Tanskassa ja Alankomaissa asuvien ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä ja sitä, kuinka paljon he käyttivät rahaa ostaakseen vapaa-aikaa, eli maksoivat joillekin esimerkiksi siivoamisesta tai ruoanlaitosta. Tutkimuksen mukaan työssäkäyvät ihmiset olivat tyytyväisempiä elämäänsä silloin, kun he ostivat ulkopuolista apua kotitöihin. Tutkittujen onnellisuus lisääntyi enemmän siitä, että he käyttivät rahojaan kotityötaakkaa helpottaviin palveluihin kuin tavaroihin.

Lisäksi vaikutus oli kaikkein tehokkain pienempi- kuin suurituloisilla. Melko moni ei raaski palkata apua jos tulot eivät ole kovin suuret, mutta se voisi tämän tutkimuksen valossa olla hyödyllisempää kuin rahojen käyttäminen johonkin muuhun.

Omat kotityönsä voi edelleen tehdä myös itse, ja osalle kotona puuhastelu on nimenomaan tärkeä osa onnellisuutta. Mutta olisi hyvä päästä vihdoin eroon siitä ajattelusta, että naisen pitää hoitaa kotinsa itse. Jos on mahdollisuuksia ja halua ostaa esimerkiksi siivouspalveluja ja siten vapaa-aikaa, voi käyttää vapaa-aikansa niihin asioihin, jotka oikeasti tekevät onnelliseksi. Kuten siihen, että ehtii olla enemmän lastensa kanssa.

Lähde.

P.S. Miksi se on aina naisen syy, jos koti on kuin kaatopaikka?!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.