Tiedät, mikä on kaappijuoppo. Kaappiostaja on vähän samanlainen, sillä erolla että suurimmalla osalla kaappiostajista ei ole mitään syytä piilotella touhujaan. Siitä huolimatta he tekevät niin. Miksi?

Tunnistatko nämä lausauhdukset ja tilanteet? Jos tunnistat, saatat olla kaappiostaja:

– Miehesi kysyy, onko paitasi uusi. Siitä huolimatta, että olet pitänyt paitaa jemmassa vaatekaapissa kaksi kuukautta ja puristellut sitä nuhjuisemmaksi ennen kuin laitoit sen päällesi. Vastaat: ”Eiii, tää on ihan vanha…täähän on ollut mulla monta kertaa päällä jo!”

– Tilaat vaatteita tai tavaraa nettikaupasta. Toimitusosoitteeksi vaihdat työpaikan osoitteen, jotta paketit eivät tule kotiin ja miehesi näe niitä.

– Kun tulet kotiin ostoskassin kanssa, heität kassin vaivihkaa vaatehuoneeseen ja toivot ettei mies ehtinyt huomata sitä.

– Jos mies ehtii tajuta, että tulit kassin kanssa, aloitat tarinoinnin: ”Siis tää oli alennuksessa, puoleen hintaan…” Tiputat selityksessäsi hinnasta pois paljon enemmän kuin puolet.

– Selität esineiden ja vaatteiden ilmestymistä kotiinne lahjoilla. ”Joo siis sain tän Minnalta kun ei se tykännytkään tästä.” Saatat myös pokkana väittää, että tuo sininen vaasi on ollut tuossa aina, miehesi ei vain ole huomannut sitä, sillä eiväthän miehet koskaan huomaa mitään!

– Nuhjaat lenkkareita tai muita harrastusvälineitä nopeasti ulkona, jotta ne eivät näyttäisi siltä, että olet vasta ostanut ne.

– Kun lähdet ikeareissulle tai shoppailuristeilylle, jätät osan ostoksista kaverin autoon, jotta voitte salakuljettaa ne kotiisi myöhemmin kun mies ei ole paikalla. Ystävättärelle asiaa ei tarvitse sen kummemmin selittää. Hänkin jemmaa uudet kengät ensin kaapin perukoille ja väittää että eivät nämä korvakorut uudet ole…

Jos tämä kuulostaa tutulta, olet kaappiostaja. Ja se ei ole hyvä juttu, joten LOPETA!

Sinä saat ostaa omilla rahoillasi ihan mitä tahansa. Toistetaan: sinä saat päättää, miten itse tienaamasi rahat käytät.

Sinä tienaat rahaa. Sinä valvot yöt vauvan kanssa. Sinä peset miehen kalsarit ja lasten vaatteet. Sinä siivoat oksennukset. Sinä lähetät joulukortit. Sinä pussaat pipit pois. Sinä ruokit perheen. Sinä seisot räntäsateessa jalkapallokentän laidalla. Sinä poimit täit hiuksista. Sinä leivot mokkapalat. Sinä viet lapsen lääkäriin. Sinä vastaat Wilma-viesteihin. Sinä jynssäät vessanpöntöt.

Ja sitten sinä ajattelet, että et saisi yhtä mekkoa, maljakkoa tai masiinaa ostaa?!

Miksi me naiset piilottelemme ja häpeilemme ostoksiamme? Omilla rahoillamme tekemiämme harkittuja hankintoja? Tai vähemmän harkittuja, mutta meitä ilahduttavia?

Tietysti joskus on tilanteita, joissa ostelu ei ole ok. Silloin, kun rahat ovat yhteiset ja niitä on vähän, ja yhdessä on todettu, että nyt ei hankita mitään muuta kuin aivan pakolliset jutut. Silloin kun ollaan yhdessä sovittu, että kaikki liikenevä laitetaan kesän matkaan, keittiöremppaan tai lainanlyhennyksiin. Tai silloin, jos ostaminen on oikeasti pakonomaista, eikä niitä vaatehuoneeseen viskattuja ostoskasseja koskaan enää avata tai ostelu vaarantaa oman talouden.

Mutta muulloin: aikuinen nainen saa omilla rahoillaan ostaa mitä haluaa. Siihen ei tarvita puolison tai äidin lupaa tai hyväksyntää. Eikä ostoksia tarvitse piilotella tai hävetä.

Nainen, tuo ne ostoksesi nyt ulos sieltä kaapista! Sano reippaasti, että ostin tämän tänään ja maksoin ihan täyden hinnan. Koska minä saan tehdä niin!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia