Kännykät pois lapsilta! Piltit pihalle leikkimään! Nyt on vallalla kauhea paniikki siitä, että netti, some ja pelit pilaavat lapset.

Mutta ehkä niin ei olekaan. Helsingin Sanomissa Marja-Liisa Viherä, 77, sanoi vuosikymmenien viestintäteknologian tutkimisen antamalla kokemuksella, että lasten ruutuaikaa ei tarvitse rajoittaa. Antakaa lasten käyttää kännyköitä niin paljon kuin he haluavat, hän sanoo. Jos puhelimen käyttöä rajoittaa, pitäisi rajoittaa esimerkiksi piirtämistä ja lukemistakin.

Kyllähän vanhemmat niitäkin rajoittivat, ainakin vielä 1980-luvulla, jolloin patistettiin ulos leikkimään…ja onhan se totta, että lasten (ja aikuisten!) pitää saada raitista ilmaa ja liikuntaa. Pelkkä sisällä kyhjöttäminen on kiistatta epäterveellistä.

Mutta myös ulkomaiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ruutuajan kovin tarkka rajoittaminen ei ole tarpeen. Jo pienille lapsille voi antaa katsottavaa viihdykkeeksi siksi aikaa, kun vanhempi tekee jotain työrauhaa vaativaa.

Nythän meillä on käynnissä elävän elämän koetilanne siitä, miten jatkuva sosiaalisen median ja kännyköiden käyttö vaikuttaa meihin. Monien mielestä niillä on haittavaikutuksia. Esimerkiksi keskittymiskyky ja sosiaaliset suhteet kärsivät.

Päinvastaistakin voi väittää. Ihmiskunnan historiassa on aina pelätty uusia keksintöjä ja niiden aiheuttamia riskejä. Ehkä kännykät eivät ole niin pahasta. Ehkä monesti kyse on vanhemman omasta syyllisyydentunteesta eikä siitä, että lapsi oikeasti vahingoittuisi videoiden katsomisesta tai pelaamisesta.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Anna lapsen töllätä ruutua!”

  • Äityli sanoo:

    Anteeksi vaan, mutta kyllä monissa muissa maissa (kuten myös Suomessa) monet asiantuntijat aivotutkijoista, lastenpsykiatreista, fysioterapeuteista alkaen suosittelevat nimenomaan ruutuajan rajoittamista. Pienille ei ollenkaan (eli ei vauvoille tablettia) ja isommille rajoitetusti. Tuo Viherähän ei edes tiedä mistä puhuu, ei siis ole lasten hyvinvoinnin asiantuntija eikä ole tutkinut asiaa – hänen mielipiteillään siten ei tule olla painoarvoa jota tulisi sokeasti uskoa.
    Päinvastoin, sillä jos jaksaa googlettaa (myös englanniksi) niin ruutuajan pitämisellä järkevissä rajoissa on vain hyviä puolia, sillä tutkimuksia on jo tehty liikakäytön haitoista.
    Jos ruutuaikaa ei rajoita, se vaikuttaa konkreettisesti ja yksinkertaisena esimerkkinä vaikkapa ergonomisten – sekä uniongelmien kehittymiseen.