Onko teilläkin kotona sellaiset mamman pikku kullannuppuset jolle äiti laittaa ja joita äiti passaa?

Lapsia sekä ajatuu että juuttuu passaamaan helposti. Aikuisen tekeminä asiat sujuvat nopeammin ja tarkemmin, ja lapsi aloittaa helposti marinan jos hän ei halua tehdä jotain. Kaikki pääsevät helpommalla jos äiti hoitaa…paitsi siis äiti.

Eikä sitä ehkä ymmärrä, että lapsi osaisi ja voisi tehdä jo kaikenlaista. Vanhasta tottumuksesta voitelee leivät, valitsee vaatteet ja hoitaa kotityöt itse.

Tästä tarkistuslistasta voit tsekata, että tuleeko paapottua poikasia liikaa, vai olisiko korkea aika antaa heille voiveitsi, tiskiharja ja imuri kauniiseen käteen:

2-3-vuotiaat:

– Korjaavat omat lelunsa paikoilleen
– Petaavat sängyn yhdessä vanhemman kanssa
– Pyyhkivät pölyt ja auttavat siivoamaan pikkusotkuja
– Täyttävät lemmikkien ruokakupit valvottuna
– Vievät likaiset vaatteensa pyykkiin

4-5-vuotiaat

– Siivoavat lelunsa paikoilleen
– Pukeutuvat pienellä avustuksella
– Petaavat
– Pesevät kätensä
– Kantavat omat tavaransa esim. autosta
– Kattavat ja korjaavat pöydän (valvottuna)
– Auttavat ruoanlaitossa ja kevyiden ostosten kantamisessa
– Lajittelevat pyykit väreittäin
– Huolehtivat lemmikkien ruokakuppien täyttämisestä
– Ripustavat pyyhkeet kuivumaan
– Pyyhkivät lattiat pölymopilla

6-7-vuotiaat

– Petaavat sängyn itsenäisesti
– Harjaavat hampaat ja hiukset
– Valitsevat asunsa ja pukeutuvat
– Kirjoittavat kiitosviestit esim. lahjoista
– Vastaavat lemmikin ruokinnasta ja liikunnasta
– Imuroivat ja pesevät lattiat yksittäisistä huoneista
– Viikkaavat pyykin ja kuljettavat omansa kaappiin
– Tyhjentävät tiskikoneen
– Auttavat ruoanlaitossa
– Tyhjentävät roskikset

8-11-vuotiaat

– Huolehtivat henkilökohtaisesta hygieniastaan ja oman huoneensa siisteydestä
– Huolehtivat läksyistään ja tavaroistaan
– Heräävät itse herätyskellon avulla
– Tiskaavat tiskit
– Pesevät auton (valvottuna)
– Valmistavat muutaman erilaisen helpon aterian
– Haravoivat lehdet
– Siivoavat kylpyhuoneen (valvottuna)
– Opettelevat käyttämään pesukonetta ja kuivausrumpua
– Huolehtivat pyykin paikoilleen
– Testaavat palohälyttimet kerran kuussa

12-13-vuotiaat

– Huolehtivat henkilökohtaisesta hygieniastaan, tavaroistaan ja läksyistään
– Asettavat herätyksen ja heräävät siihen
– Vaihtavat lakanat
– Pitävät huoneensa siistinä ja suursiivoavat sen kahdesti vuodessa
– Vaihtavat paristot ja lamput sekä pölypussin
– Pyyhkivät pölyt, imuroivat ja tiskaavat sekä siivoavat kylppärin
– Puhdistavat peilit
– Valmistavat ateriat silloin tällöin
– Hoitavat lapsia
– Ajavat nurmikon


Ylin kuva Andy Fitzimon.

14-15-vuotiaat

– Huolehtivat kirjaston kirjoista ja kortistaan
– Tekevät kotitöitä ilman sanomista
– Pesevät ikkunat
– Tekevät pihatöitä
– Hankkivat aineet ja valmistavat aterian silloin tällöin

16-18-vuotiaat

– Tienaavat omat käyttörahansa
– Ostavat omat vaatteensa
– Tekevät koti- ja pihatyöt aina tarvittaessa
– Tekevät ateriat aina tarvittaessa
– Tekevät erikoisempia kotitöitä, kuten pakastimen sulatuksen

Sellainen lista. Aivan liikaa vai juuri sopivasti? Kerro kommenteissa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 40 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

40 vastausta artikkeliin “Katso tästä passaatko lapsesi piloille!”

 • . sanoo:

  6-7 hoitaa muka lemmikin ruokinnan ja liikunnan? Lemmikki on AINA aikuisen vastuulla. Voiko muka lapsen ruokinnan ja liikunnan jättää 6-7 vuotiaan vastuulle? Ymmärtävätkö niin nuoret edes esim. koirille haitallisista välineistä esim. noutajapannoista ja niiden haitoista.

 • Laura sanoo:

  Lista lienee vitsi?

 • Mespa sanoo:

  Ok oon kymmenen mut täytän yksitoista, joten siis en tajunnut mitään et joo.

 • Nella sanoo:

  ”Tienaavat omat käyttörahansa”

  Minä aikuisena työttömänä menisin mielihyvin tienaamaan sitä rahaa, jos vain tietäisin, että mistä.

  ”Hoitavat lapsia”

  Mistä niitä saa, jos pienempiä sisaruksia ei ole?

  Ja toisten vastaajien kanssa olen ehdottomasti sitä mieltä, että ei kovin nuori voi ottaa vastuuta lemmikistä, elävästä olennosta! Kirjaston kirjoista taas voi jo nuorempikin ottaa aika paljon vastuuta, mutta tietysti aikuinen voi tarvittaessa vähän muistutella.

 • […] Meillä on tällä hetkellä käytössä kotityölista äidin kiireisen työtilanteen takia. Näin ei tarvitse neuvotella, mitä tehdään minäkin päivänä. Sovimme myös, että viikkoraha tai vaihtoehtoisesti jonkin sovelluksen lataaminen omaan puhelimeen on sidoksissa kotityölistan hommien tekemiseen. Joustoa tietenkin löytyy ja joskus kaverin kanssa leikkiminen vie päivän ja kotityöt tehdään edellisenä tai seuraavana päivänä. Joskus meillä oli laminoidut laput, joiden mukaan siivottiin yhdessä jäljet keittiöstä ja ruokahuoneesta. Jokainen veti pinosta yhden lapun, jossa oli tehtävä (esim. täytä tiskikone, pyyhi pöytä tai tuolit, imuroi ruokahuoneen lattia jne.). Jokainen osallistui ja hommia tehtiin niin pitkään, että hommat tulivat tehtyä. Joku saattoi ehtiä kolme lappua, joku yhden, riippuen iästä (2-vuotias vai 32-vuotias), homman laajuudesta ja taitotasosta. Tätä teimme pari kertaa viikossa päivällisen jälkeen. Tämä nykyinen kotityölista sisältää muitakin kuin keittiöhommia ja se on tehty yhteistuumin, jotta lapsi sai itse ehdottaa, mitä hommia hän toivoi. Tämän perjantairuoan lisäksi on sovittu, että sunnuntaisin minä teen niin ison ruoan, että lapsi lämmittää sen meille molemmille maanantaisin. Huonoäiti -blogin kotityölistassa on hyviä esimerkkejä, mitä kotitöitä minkäkin ikäisille l… […]

 • Nimetön sanoo:

  Taidan olla hiukan huolimaton kodinhoitaja, koska meillä kaikkia noista kohdista ei tee kukaan, edes minä.. Suursiivoa kahdesti vuodessa?? Juu ei. Suursiivotaan aina, kun muutetaan, muuten riittää normisiivous, ja sen tekee se, kuka ehtii tai jaksaa. Välillä sen teen minä, mutta usein myös 13-v tyttö. Ja mielestäni 14-15-vuotiaat eivät vielä hanki itse ruokatarvikkeita? No ehkä, jos sattuu olemaan kauppa vieressä. Mutta meillä ainakin monta km kauppaan, joten kyllä se olen minä, joka käy kerran kaksi viikossa siellä kaupassa. Periaatteessa mopoikäinen voisikin jo käydä kaupassa hakemassa pikkuostoksia, mutta sitten siihen täytyy antaa rahaa. Ja nykyään, kun käteistä muutenkin on niin vähän käytössä, niin ei kyllä kovin usein ole antaa sitä. Ja kun minä kerran kuitenkin käyn siellä kaupassa isosti autolla, niin miksi edes pitäisi teinin käydä?

  P.S. Pesevät ikkunoita 😀 Jos meillä joku ikinä pesee ikkunoita, niin se on minun äitini parin vuoden välein. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa miltä ne ikkunat näyttävät. Minun äitini tulee aina välillä kauhistelemaan, että onpas ne likaiset, mutta minä en yleensä nää niissä mitään vikaa, vaikka kuinka yritän katsoa..

 • Tiikeri sanoo:

  Kyllä yksinhuoltajaperheessä jossa vanhempi käy työssä on ainakin minun mielestäni ihan välttämätöntä tehdä yhdessä myös päivittäiset rutiinihommat, vanhempi tietysti ensin rauhallisesti, mielensä malttaen, vähättelyä (muistelkaapa tuokio oma lapsuuttanne!) kaihtaen parhaansa mukaan opettaa ja tekee lapsen kanssa ja vastuuta lisätään hiljalleen kun vapauksiakin lisätään. Jo hyvin pieni lapsi osaa vaikka ruokailuvälineet tiskikoneesta ja laittaa paikalleen vaikkei vielä korkeampiin astiakaappeihin ylettyisi. Pyykin ripustus, lakaisu, järjestely, pienempien mattojen ravistelu ovat myös ihan leikkiin verrattavia mielihyvän synnyttäjiä, ja itse tekemäänsä kun oppii arvostamaan ei töhri tai tuhoa muuallakaan. Vanhemmat lankeavat harmillisesti tuohon kaiken itse tekemisen syntiin kun se on nopeampaa ja tehokkaampaa mutta pitkässä juoksussa saa aikaan vastahakoisuutta ja nurinaa. Kekseliäällä viikkorahapolitiikalla ja kannustuspalkkioilla voi myös saada tuloksia ja samalla lapset oppivat taloutensa suunnittelua ja hallintaa. Kaikilla ei ole varaa siivoojiin eikä muihin maksullisiin palveluihin, ja osassa kommentteja oltiin kyllä aika ylimielisiä, sanoisin. Tynnyrissä kasvanut tyyris tyllerö ja laiska kaljaa kittaava nahjus eivät avioliittomarkkinoillakaan juuri menesty nykyään yhtään sen paremmin kuin kalevalaisena aikana. Tulevat sitten petyttyään takaisin vanhempien nurkkiin palvelua ja rahoitusta vaatimaan pahimmassa tapauksessa.

 • Pr sanoo:

  Onkohan nyt pikkasen liikaa noin pienille lapsille 😳 kyllä mä teen 2vuotiaan eteen vielä kaikki, hänellä on elämässä vielä aikaa siivota 😊 sitten 6vuotias Alko vasta ”pesemään ”omat pyykkinsä, en todellakaan odota että hänen tarvii jaksaa eskarin jälkeen tekemään koti töitä 😳 9 vuotias jos ei edes oma huone pysy siistinä ni en voi olettaa että hänestä tulisi” kotiorja” koulu Päivien jälkeen, riittää että pesee omat pyykkinsä. Kyllä meän lapset saa lapsia olla ja keskittyy leikkeihin 💪
  Ihan sama jos joku kokee että pilaan lapseni tällä tavalla 😊

 • autetaan toisiamme sanoo:

  Teen mielelläni paljon asioita lasteni puolesta, jotta heillä olisi mukava olla. Tämän auttamisen mallin olen saanut äidiltäni ja omat poikani ovat sen selvästi jo omaksuneet. Heti jos mainitsen olevani väsynyt tai kipeä he kiirehtivät laittamaan minulle välipalaa ja muutenkin passaamaan. Mielestäni tästäkin artikkelista huokuva ”jokainen ite” -asenne on yksi suomalaisen kulttuurin suurimpia ongelmia – aikuisetkaan eivät halua auttaa muita eivätkä ottaa apua vastaan. Meidän perheessämme on onneksi toisin. Samoin me vanhemmat teemme asioita toistemme puolesta – ei siksi, ettei toinen itse osaisi, vaan siksi, että on mukava ilahduttaa toista ja näin kaikilla on hyvä mieli.

 • Haloo sanoo:

  Ei tulis pieneen mieleen antaa 4-5 vuotiaan vastuulle koirien ruokintaa, saati 6-7 vuotialle niiden ulkoilutusta. Ei ihmetytä enää yhtään nuo jokapaikasta pursuavat koirat teki sitä sun tätä lööpit, jos ihmiset oikeesti toimii näin…

 • Enna sanoo:

  Onpa huvittava lista. Osasin nuo 4-5-vuotiaiden kotityöt ehkä 17-vuotiaana. Imurointia, lattian pesua, vessan pesua jne meillä ei koskaan tarvinnut tehdä, koska meillä kävi siivooja. Kaikki lapset eivät ole samanlaisia, ja ihan hyvä minustakin kasvoi, vaikken joutunutkaan tekemään kotitöitä lapsena. Normaaliälyinen aikuinen oppii nuo hommat viidessä minuutissa, vaikkei olisi niitä koskaan tehnyt.

 • Kotitöitä ehtii oppia myöhemminkin sanoo:

  Toimii ehkä Suomessa, mutta ei kaikissa maissa!
  Koulua lapsilla 6-8 tuntia päivässä ja siihen 1-3 tuntia läksyjä ja tämä normaalia arkea. Kyllä, pahimmillaan lapsen päivä 11 tuntia koulun&läksyjen parissa!? Ei siinä äitinä paljon halua lapselta päivän päätteeksi enää vaatia edes kotitöiden muodossa. Viikonloput toki eri juttu, jos ei kouluviikkoa ole ollut erityisen rankka.