Onko teilläkin kotona sellaiset mamman pikku kullannuppuset jolle äiti laittaa ja joita äiti passaa?

Lapsia sekä ajatuu että juuttuu passaamaan helposti. Aikuisen tekeminä asiat sujuvat nopeammin ja tarkemmin, ja lapsi aloittaa helposti marinan jos hän ei halua tehdä jotain. Kaikki pääsevät helpommalla jos äiti hoitaa…paitsi siis äiti.

Eikä sitä ehkä ymmärrä, että lapsi osaisi ja voisi tehdä jo kaikenlaista. Vanhasta tottumuksesta voitelee leivät, valitsee vaatteet ja hoitaa kotityöt itse.

Tästä tarkistuslistasta voit tsekata, että tuleeko paapottua poikasia liikaa, vai olisiko korkea aika antaa heille voiveitsi, tiskiharja ja imuri kauniiseen käteen:

2-3-vuotiaat:

– Korjaavat omat lelunsa paikoilleen
– Petaavat sängyn yhdessä vanhemman kanssa
– Pyyhkivät pölyt ja auttavat siivoamaan pikkusotkuja
– Täyttävät lemmikkien ruokakupit valvottuna
– Vievät likaiset vaatteensa pyykkiin

4-5-vuotiaat

– Siivoavat lelunsa paikoilleen
– Pukeutuvat pienellä avustuksella
– Petaavat
– Pesevät kätensä
– Kantavat omat tavaransa esim. autosta
– Kattavat ja korjaavat pöydän (valvottuna)
– Auttavat ruoanlaitossa ja kevyiden ostosten kantamisessa
– Lajittelevat pyykit väreittäin
– Huolehtivat lemmikkien ruokakuppien täyttämisestä
– Ripustavat pyyhkeet kuivumaan
– Pyyhkivät lattiat pölymopilla

6-7-vuotiaat

– Petaavat sängyn itsenäisesti
– Harjaavat hampaat ja hiukset
– Valitsevat asunsa ja pukeutuvat
– Kirjoittavat kiitosviestit esim. lahjoista
– Vastaavat lemmikin ruokinnasta ja liikunnasta
– Imuroivat ja pesevät lattiat yksittäisistä huoneista
– Viikkaavat pyykin ja kuljettavat omansa kaappiin
– Tyhjentävät tiskikoneen
– Auttavat ruoanlaitossa
– Tyhjentävät roskikset

8-11-vuotiaat

– Huolehtivat henkilökohtaisesta hygieniastaan ja oman huoneensa siisteydestä
– Huolehtivat läksyistään ja tavaroistaan
– Heräävät itse herätyskellon avulla
– Tiskaavat tiskit
– Pesevät auton (valvottuna)
– Valmistavat muutaman erilaisen helpon aterian
– Haravoivat lehdet
– Siivoavat kylpyhuoneen (valvottuna)
– Opettelevat käyttämään pesukonetta ja kuivausrumpua
– Huolehtivat pyykin paikoilleen
– Testaavat palohälyttimet kerran kuussa

12-13-vuotiaat

– Huolehtivat henkilökohtaisesta hygieniastaan, tavaroistaan ja läksyistään
– Asettavat herätyksen ja heräävät siihen
– Vaihtavat lakanat
– Pitävät huoneensa siistinä ja suursiivoavat sen kahdesti vuodessa
– Vaihtavat paristot ja lamput sekä pölypussin
– Pyyhkivät pölyt, imuroivat ja tiskaavat sekä siivoavat kylppärin
– Puhdistavat peilit
– Valmistavat ateriat silloin tällöin
– Hoitavat lapsia
– Ajavat nurmikon


Ylin kuva Andy Fitzimon.

14-15-vuotiaat

– Huolehtivat kirjaston kirjoista ja kortistaan
– Tekevät kotitöitä ilman sanomista
– Pesevät ikkunat
– Tekevät pihatöitä
– Hankkivat aineet ja valmistavat aterian silloin tällöin

16-18-vuotiaat

– Tienaavat omat käyttörahansa
– Ostavat omat vaatteensa
– Tekevät koti- ja pihatyöt aina tarvittaessa
– Tekevät ateriat aina tarvittaessa
– Tekevät erikoisempia kotitöitä, kuten pakastimen sulatuksen

Sellainen lista. Aivan liikaa vai juuri sopivasti? Kerro kommenteissa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

21 vastausta artikkeliin “Katso tästä passaatko lapsesi piloille!”

 • Mimmi sanoo:

  Itse jouduin lapsena tekemään liikaakin, sitten passasin ukot ja omat lapset. Ukot jätin, lapset oppivat aikuisena itse ja tyttö vielä paremmin kuin äitinsä.

 • Aussi sanoo:

  Hyvä lista , lasten passaaminen kasvattaa uusavuttomia joita sitten pitää vanhempien passata heidän vanhuuteen asti.

 • Äet sanoo:

  Osui ja upposi! Olen sangen huono äiti, sillä lapsena tuo poika teki näitä asioita, mutta nyt se rontti ei enää tee! Ja se kiltti kihlattu nuori nainen joutuu tekemään niitä asioita , joita en olisi uskonut.

 • HyväÄiti sanoo:

  Meidän lapset ovat täydellisiä. Tekevät kaikki huolellisesti heti kun oppivat kävelemään. Alkaisi epäpuhtauksia näkymään, jos tuota ohjetta noudattaisi.

 • Nuorekas isoäiti sanoo:

  Nykyajan vanhemmille täytynee tällaisia ohjeita näköjään antaa 🙂 Kyllä tuo kotikasvatus ja lapselle vastuun opettaminen on aivan luonnollista ennen ollut. Listassa on toki hyvääkin, mutta ei unohdeta sitäkään, että leikki on lapsen työ. Eipä ole tarvinnut kotitöitä listata, vaan on ihan itse tajunneet, että yhteisesti tätä arkea pyöritetään ja kotiaskareet tehdään. Näin siis 80-90-luvulla lasten kanssa. Nykyäänhän parikymppiset ovat vielä lapsia ja avuttomia eivätkä nettipelaamiseltaan ehdi kotihommiin.

 • Huonotäti sanoo:

  Sen kun näkisi että 6-7v ensinnäkään ylettäisi purkamaan tiskikoneesta lautaset korkealla oleville hyllyille ja että he jaksaisivat pidellä ja nostaa pinon lautasia kerralla niin ettei vaarana ole astioiden harventaminen w

 • Myy sanoo:

  Minusta tuossa artikkelissa on vähän väärä asenne kotitöihin, siis tämä ”passaatko?” Oikea asenne olisi: otatko lapsesi kotitöihin mukaan? Meillä 4v tekee kaikki nuo ikäisensä kotityöt omasta vapaasta tahdostaan. On ylpeä kun saa ja osaa auttaa. Osa 6-7-vuotiaidenkin kotitöistä onnistuu jo. Kehun aina kovasti ja kiitän avusta. Meillä on myös 1v 9kk ikäinen poika, joka tekee jo kaikki listan 3v:n hommat. Pojan intohimoja ovat mm. imurointi ja tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, joita ei ole tuossa listassa ollenkaan. Hän siis ojentelee puhtaat astiat minulle ja laittaa likaisia koneeseen minun kanssani. Minun ei tarvitse koskaan pyytää häntä, vaan hän rientää aina avuksi, kun avaan tiskikoneen tai kaivan imurin esiin. Mutta minusta tuo komenteluasenne on väärä. Oikea asenne olisi, että ”laitetaanpa yhdessä nuo tiskit koneeseen”. Siis ilman aikuisen uhriutumista, voivottelua ja komentelua.

 • Sarppa sanoo:

  Meidän 6v poika petaa kyllä sängyn mutta eipä se niin kaunis ole kun hutiloimalla tekee. Siivoaa lelut pois mutta on niitä silti aina silloin tällöin väärässä paikassa, hampaitten harjaus pitää tehdä valvonnassa kun muuten tuppaa joko syömään tahnan tai imee sen pois harjasta ja sylkäisee pois tai putsaa jopa pyyhkeeseen,huoh. Mutta taas 12v neiti auttaa ja tekee itsenäisesti vaikka mitä,siivoaa,tiskaa,tekee vähän ruokaa(tosi hyvä letun tekijä) auttaa eläinten kanssa,huolehtii hygieniasta,herää itsenäisesti,huolehtii läksyt jne. Mutta 16v poika taas, jos siivoaa kauhean nurinan jälkeen niin tekee hutiloimalla eli pitää siivota uudelleen,tiskaa niin että astiat jää rasvaisiksi(yäk), ja ne pihatyöt voi apua mikä valitus niistä tulee,mutta jos ei tee niin eipä tule viikkorahaa joten sitten onpi ilman. Tämä 16v kun ei osaa pahemmin edes herätä itsenäisesti. Yöt menee luuria katsellessa niin varmaan pitäisi se puhelin pistää lukkojen taa yöksi ja hommata herätyskello jos se auttaisi. Eli tästä nähdään että poikia ei kiinnosta (ainakaan meillä)mutta tytär on se paras näissä asioissa.

 • Sanni sanoo:

  Se oiskin jännä kombo laittaa 6-vuotias vaikkapa remmirähjäävän rottweilerin kanssa lenkille keskenään. Voisi itse vaan odotella kotona kumpi soittaa ensin, eläin- vai lastensuojelu. Juuei.

  • Lendu sanoo:

   Joo ite en kans laittais lasta hoitamaan elukoita, koiraa tai marsuja saatikka akvaariota. Varmaan tossakin voi käyttää järkeä, helppo koira on helppo lenkittää ja hoitaa mutta haastava ei. Lapselle ensin vastuu itsestä ja sitten eläimestä.

  • Mk sanoo:

   En kyllä tosiaan laittais alle 12v lasta lenkittämään koiraa 😬

 • ML sanoo:

  Sopivasti. Joitain listan hommista meillä eivät tee, mutta joitain muita sitten tilalle. Ja joitain tekevät nuorempina, kuin mitä listan mukaan.

 • Kyllästynyt avovaimo. sanoo:

  Haluaisin tietää mitä voi vaatia että 60+ pystyy tekemään. Täällä ainakin makoilee soffalla ja pällistelee telkkaria jos ei satu nukkumaan. Ilman huomautusta ei tee mitään.

 • Pian entinen lukija sanoo:

  Nyt ei tainnut mennä lista ihan putkeen? 😂 Että 8-v valmistaa aterioita ja testaa palovarottimet sekä huolehtii lemmikit, mutta vasta 14-v kykenee huolehtimaan kirjaston kirjoista? Hammaslääkärit muuten suosittelevat että lasten hampaat tarkistuspestään VÄHINTÄÄN kouluikään asti, mielellään 10 vuoteen. Just just…

  Meillä huolehtivat itse läksyistään ja koulukirjoistaan heti ekaluokalta. Ovat osanneet käydä suihkussa ja pestä itsensä jo tarhaikäisenä. En vaadi kiipeilemään astioita yläkaapeille, enkä taatusti anna kiivetä katonrajaan palovarottimelle tai lamppuihin joihin en itsekään tahdo yltää. Sitten kun on mua pitempiä saavat hoitaa homman.

  Jotenkin tästä menee kyllä maku, alkuaikojen Huono Äiti palsta oli oikeasti kiva. Nyt lähennytään valitettavasti jotain mammapalstaa näillä jutuilla. Sääli.

 • yhä-äippä sanoo:

  Hahhah, täällä näköjään aika passattu koht 5 vuotias 😀
  2,5 tehtävää tekee 4-5 vuotiaiden listasta.

 • Hohhoijaa sanoo:

  6-7 vuotiasko yksin hoitaa lemmikin ruoan ja ulkoilun. No ei todellakaan sellaista vastuuta voi lykätä sen ikäisen harteille!

 • Tiukkisko? sanoo:

  Aika passelilta vaikuttaa näin 12- ja 8-vuotiaiden neitien äitinä. Kyllä äiti aina auttaa, mutta tarvittaessa hoitavat kyllä tuolla listalla olevat asiat itsenäisesti, pienempi lisäksi auttelee isompaa jo vaikeimmissakin jutuissa. Lapset saavat olla lapsia ja leikkiä, mutta kaikki tekevät kotona yhteistyötä.

  • Iloinen äiti sanoo:

   Todellakin tiukkis – suurinta osaa näistä hommista ei meillä tee edes aikuiset. Lista kuulostaa kotitöiltä 50-luvulta tai joka tapauksessa menneen maailman asioilta. Ei meillä käy kukaan kaupassa – kotityö on se että osaa laittaa kauppatilaukseen asioita jotka ovat lopussa kaapista tai suunnitella viikon ruokatilauksen. Tai se että laittaa tavarat järjestykseen niin että voi siivooja pääsee siivoamaan. Tietää missä on huoltoyhtiön päivystysnumero ja missä asioissa heihin otetaan yhteyttä. Tai se että osaa laittaa pieneksi menneet vaatteet myyntiin kaupunginosan fb-kirppikselle. Meidän arjen sujuvuudelle on tärkeää, että pakkaa omat harrastuskamansa, purkaa ne illalla, vie omat kamat pyykkiin. Osaa varata kirjoja kirjastosta ja hakea ne kun ne ovat noudettavissa. Laittaa auton lämmitysjohdon päähän ja auttaa kamojen kantamisessa. Huolehtii läksyistä. Mutta että pitäisi aamulla herätä itse ja suoriutua maailmalle – tämä on tätä kamalaa suomalaista itsenäisyyspakkoa – minusta on ihaninta aikuisenakin saada herätä toisen herättämänä valmiiseen aamiaispöytään. Suursiivouksilla ei ole mitään arvoa, alle kouluikäiset voivat olla kotitöissä mukana leikin varjolla jos se perheen arkeen sopii.

   Minut on kasvatettu kotitöihin siten, että niistä on aina saanut älyttömän paljon kiitosta ja gloriaa. Se että on saanut yllättää äidin ja isän hoitamalla oma-aloitteisesti jonkin kotityön ja saanut siitä sitten erinomaista palautetta ja kiitosta, on lisännyt intoa tehdä niitä ennestään. Tätä samaa käytän omien lasteni kanssa ja he ovat innokkaita ja ahkeria kotitöiden tekijöitä. Mutta jos esittelisin perheelleni moisen listan, tappaisin kaiken ilon perhe-elämästä.