Muistatko vielä kun jonkin aikaa sitten trendikkäin kasvatustyyli oli ranskalainen? Vaikka vaistovanhempi piti ranskalaista menoa kylmänä, oli siinä hyvät puolensa: äidillä pitää olla omaa aikaa, jotta hän säilyy täysipäisenä, ja lapselta saa vaatia käytöstapoja.

Mutta nyt uudeksi trendiksi on noussut pohjoismainen kasvatus, ja sehän me osataan! Kun joku toinen listaa nämä asiat, niin sitä havahtuu itsekin huomaamaan, että toden totta, tällä tavalla kasvatetaan terveitä ja reippaita lapsia ja hyvinvoivia aikuisia! Parents.com-sivuston mukaan pohjoismaisen kasvatuksen parhaat palat ovat seuraavat:

Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonoja varusteita

Meillä pohjoisessa lasten ei tarvitse olla nättejä pikkuaikuisia koko ajan, eikä se sään takia onnistuisikaan. Lisäksi siitä, että leikitään ja reippaillaan ulkona säästä riippumatta, on yllättäviä hyötyjä, kuten parempi näkökyky ja fyysinen terveys, sekä pienempi alttius infektioille.

Lapsi saa olla villi

Pohjoismaissa uskotaan, että lapsen pitää syödä hiekkaa ja kieriä mudassa. Lapset nauttivat möyrimisestä ja kuraläräköissä hyppimisestä. Sopiva likaisuus sitä paitsi torjuu allergioita. Väittävät myös, että maaperästä lähteville bakteereille altistuminen lisää mielihyvähormonien tuotantoa.

Ei turhia suorituspaineita!

Leikki on lasten työtä täällä pohjoisessa, ja koulu alkaa leppoisasti vasta kuuden tai seitsemän vanhana. Lukemaan oppimisellakaan ei ole kiire. Monissa muissa maissa koulua on jo ihan pienillä lapsilla, mutta oppimistulosten kärkeen tällä maltillisemmalla metodilla on silti päästy. Tutkimusten mukaan myöhemmin lukemaan oppivat lapset suhtautuvat opiskeluun myönteisemmin.

Vapaus on vastuuta

Meillä ei lastenhoitajat ja vanhemmat vie lapsia joka paikkaan, vaan lapset saavat liikkua itse. He pääsevät myös ulos leikkimään, ja saavat opetella käyttämään puukkoa ja tekemään tulen. Ei tulisi kuuloonkaan monessa muussa maassa! Kun lapselle antaa vastuuta, hän oppii riskienhallintaa ja päätöksentekoa.

Lapset pihalle!

Juu roikkuvat meidänkin lapset puhelimilla ja ihan yhtä lailla joudumme painostamaan heitä ulos kuin meidän vanhempamme meitä aikoinaan. Mutta siitä huolimatta lapsemme tykkäävät olla ulkona luonnossa, he osaavat olla siellä ja pärjäävät siellä. Ja vasta ihminen, joka viihtyy luonnossa ja arvostaa sitä, osaa toimia ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia