Lasten täytyy ulkoilla joka päivä! Säästä riippumatta! Äiti on laiska jos ei vie lapsia ulos!

Tätä sitä hoetaan. Mutta onko ihan pakko? No ei varmaan kukaan halua olla ainakaan montaa päivää putkeen sisällä, mutta onko siitä jotain oikeaa haittaa, jos lapset eivät pääse ihan joka päivä ulos?

Ulkoleikeissä saa raitista ilmaa ja lapsen motoriikka kehittyy, kun hän temmeltää metsikössä ja kallioilla ja hiekassa. Hyväksi se on. Mutta kun on tällaiset säät kun tänä syksynä, eivät ne lapsetkaan halua ulos. Siellä sitä kyhkätään kylmässä ja märässä, sade ripsii naamaan ja joka puolella on harmaata. Juu raikasta ilmaa, mutta eipä siitä muuta iloa saa.

Raitis ilma tietysti väsyttää ja ulkona saa purettua energiaa, mutta kyllä ne lapset saa kotonakin väsytettyä. Pieni ihminen mahtuu riehumaan sisätiloissakin. Ei se ulkoilu ainakaan liikunnan ja unen takia pakollinen ole.

Ehkä se sisään jääminen on laiskuutta, mutta ei tätä aina jaksa: puet sätkivän lapsen tai käskytät hidasta ja härväävää lasta pukemaan itse. Hiki valuu kaikilla ja osalla ehkä kyyneleetkin. Kun on valmista, pitää mennä vielä vessaan – tai olis pitäny mennä… Ulkona ei olla märkiä enää vaan takin sisäpuolelta vaan ihan kokonaan. Vettä vihmoo ja palellaan ja taaperretaan hitaasti tai möllötetään hiekkalaatikolla.

Takaisin päin tullessa toistuu sama toiseen suuntaan. Nälkäkiukkua tietysti ehtii iskeä kaiken päälle, ja kotiintulo on hirveää parkua. Tai sitten lapsi nukahtaa rattaisiin kotimatkalla ja siinä meni ne päikkärit ja äidin lepotauko sitten… Eteinen tulee täyteen kuraa ja hiekkaa ja litimärät kamppeet pitää ripustaa kuivumaan tai pestä – ja huomenna sama uusiksi!

En jaksa enkä tahdo.

Ehkä olen huono ja laiska äiti mutta välillä jätän ulkoilut väliin. Lapsen voi napata kainaloon ja lukea kirjaa tai antaa tämän tehdä esteradan olkkariin. Sanotaan mitä sanotaan, meillä ei ole pakko mennä ulos.

Nimim. Laiska äiti?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Onko lasten ihan pakko ulkoilla?”

 • Ratkaisua etsimässä sanoo:

  Toivottavasti et asu kerrostalossa, sillä esterata olohuoneessa on taatusti alakerrassa asuvan mielikuunneltavaa, kuten muutenkin kaikenlaiset laukkakisat aamusta iltaan. Se satujen lukeminen ei häiritse ketään, mutta miten saada energisen lapsen tarpeita purettua häiritsemättä naapureita ja entä sitten kun ei oikein koskaan jaksa tai viitsi.

 • 3pientäpoikaa sanoo:

  Ihan oikeesti. Miksi edes mietit tuollaista? Ei tietenkään ole pakko. Pakollista on vain perustarpeista huolehtiminen. Kaiken muun voit tehdä niin kuin itse parhaaksi näet!!

 • Pipsa sanoo:

  Ei ole 😃 sisällä voi olla ihan yhtä aktiivinen. Temppuradat, lukeminen, askartelu tms. Sitä paitsi on hyvä välillä myös olla vaan, joka paikassa muualla suoritetaan koko ajan ja lapsen pitää tsempata.

 • Susuli sanoo:

  On😁 siellä piristyy kummatkin, säässä kuin säässä. Tulee jotenkin freesimpi olo kuin sisällä möllöttäessä👍