Kevätjuhla on lapselle tärkeä, ja on syytäkin juhlistaa sitä, että yksi kouluvuosi on taas takana. Opettajia ja harrastuksenohjaajiakin on kiva muistaa, mutta kukkarolle se käy.

Fiksu ja säästäväinen tietysti valmistuu kevään menoeriin etukäteen, mutta kaikilla ei ole mistä pistää säästöön, tai aikaa ja voimia juosta kirpputoreilla hankkimassa juhla-asuja. Tulotasosta riippumatta juhlavarusteluihin ja lahjoihin kuluva rahasumma voi pistää kiristelemään hampaita.

Juhlavaatteet ja -kengät ketjuliikkeestä maksavat kahdelle lapselle noin sata euroa. Kummankin opettajia ja kerho-ohjaajia tulee muistaa, kolehtiosallistumisiin menee kolmesta viiteen kymppiä.

Harrastuksen kaudenpäättäjäisiin on ostettava piknikpöytään tuomisia kympillä tai kahdella. Jokaista valmentajaa muistetaan samalla summalla per lapsi.

Kevätjuhliin kuluva kokonaissumma on helposti yli 200 euroa. Riippuu täysin perheestä, onko se paljon vai vähän. Monille perheille se on valtava summa. Joinain vuosina kuluja tulee vielä enemmän, kun ohjelmassa on koulunsa päättäneiden sukulaisten onnittelut kukkineen ja lahjoineen.

No tarvitseeko sitä panostaa niin paljon? Tarvitseeko vaikka aina hankkia uusia juhlavaatteita? Yleensä kyllä, koska vanhat ovat jääneet pieneksi. Eikä äitikään tahdo juhlia joka kekkereitä samassa koltussa, joten haluaa sitä lapsillekin ostaa uutta ylle. Kierrätysryhmät ja kirpputorit auttavat toki, mutta ei niistä aina löydä sitä, mitä tarvitsee.

Sinänsä kimppalahjakolehdit ovat mahtava idea. Opettajat eivät saa kilotolkulla roinaa, eikä vanhempien tarvitse jokaisen käydä hankkimassa lahjaa. Mutta eihän keräyksestä kehtaa kieltäytyä, oli varaa tai ei! Jos emme osallistu, ehkä muut ajattelevat, että olemme köyhiä ja/ tai huonotapaisia. Ehkä siellä aktiivivanhemmat juoruavat, että me emme taaskaan osallistuneet?

Turhahan sitä on hävetä, jos ei ole rahaa niin ei ole. Tai jos haluaa käyttää roposensa mieluummin itse valitsemiinsa asioihin kuin opettajien lahjoihin, niin kai siihenkin on oikeus? Jotenkin nolo olo siitä silti tulee.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta.
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.