Kerää lelut. Muista ottaa avaimet. Laita margariini takaisin kaappiin. Pese hampaat. Tässäpä lauseita, joita yksikään normaalikuuloinen lapsi ei kuule. Ei sitten millään.

Olipa kyseessä taapero, leikki-ikäinen, koululainen tai teini, lapsen kuulo on aina yhtä valikoiva. Jostain syystä se toimii täydellisesti lauseilla haluatko karkkia/ rahaa, mutta huonosti tai ei ollenkaan silloin, kun käsketään lopettamaan sisaruksen kiusaaminen tai tarttumaan imuriin.

Voiko tälle ilmiölle tehdä yhtään mitään? Väittävät, että voi. Kokeile näitä neuvoja:

Yksinkertaista ja tarkenna

Lapset eivät muista montaa asiaa kerrallaan, harva aikuinenkaan muistaa pitkiä ohjeita. ”Kännykkä pois, syö iltapala, pese hampaat ja naama, käy pissalla, harjaa hiukset, katso huomisen vaatteet valmiiksi” on liian monimutkainen ohje. ”Laita itsesi univalmiiksi” taas liian ylimalkainen ja jotain tehtäviä jää todennäköisesti pois. Jaa ohjeet useampaan osaan: ensin iltapalaohjeet ja sitten peseytymisohjeet.

Mene suoraan asiaan

Älä jaarittele siitä, kuinka lapsen ei nyt kannata laittaa noita kenkiä, kun vaikka me ensin mennäänkin sisälle, niin sen jälkeen mennään ulos ja siellähän on tainnut sataa eikös olekin, että laita suoraan kumpparit kulta. Sano: laita kumpparit jalkaan!

Mieti, miten kerrot asiat

Katso lasta silmiin ja ehkä kosketa olkapäälle, niin hän keskittyy ohjeeseen paremmin. Voit myös pyytää lasta toistamaan sen, mitä juuri pyysit.

Ylin kuva Cristina Gottardi.

Älä jankkaa

Jos aina toistat ja toistat ja toistat samaa asiaa, puheestasi tulee taustamelua, johon lapset eivät enää reagoi. He oppivat siihen, että vasta kuudenteen käskyyn tarvitsee reagoida. Toistamisen sijaan sano asiasta korkeintaan kaksi kertaa. Muista myös kiittää lasta silloin, kun hän kuuntelee tarkasti ja toimii ohjeiden mukaan!

Opetelkaa kuuntelemista

Lapselle puhutaan päivät pitkät. Se voi olla väsyttävää. Opeta lasta keskittymään kuuntelemiseen. Mitä ääniä hän kuulee? Miltä erilaiset asiat kuulostavat? Millaista musiikkia hän tykkää kuunnella?

Ole läsnä

Miten lapsi oppisi kuuntelemaan, jos sinä et kuuntele? Kyllä, lapsen pajatusvaihe on tosi rasittava, mutta koita jaksaa. Puhelin pois käsistä ja keskity siihen, mitä lapsi sanoo, kysyy tai kertoo!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta.
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.