Huonossa Äidissä on ollut siivousjuttuja, mutta ei vielä pätevää vastausta siihen, että miten saa kertakaikkisen siivoushaluttoman miehen (tai naisen!) tarttumaan imuriin. Nimimerkki Mitta täynnä kertoo kokeilleensa kaikkea:

”Tein virheen jo aluksi, kun otin tuollaisen miehen. Mutta mistä sen voisi treffaillessa tietää? Ennen yhteenmuuttoa ei ilmennyt mitään hälyttävää, mutta pian muuton jälkeen se alkoi.

Mies ei siivoa. Ei ollenkaan. Itse olen kaikkea muuta kuin nipottaja ja inhoan siivoamista itsekin. En varmasti vaadi kohtuutonta siisteystasoa, mutta miehelle perushygieniakin on liikaa. Siivoojan palkkaamiseen hän ei suostu, ja minä en suostu siivoamaan yksin kun en siitä hommasta tykkää.

En edes jaksa tehdä kaikkea yksin, kun on muutenkin kuormittava elämä. Suunnilleen puoliksi jakamalla kummallakaan ei olisi kohtuuttomasti työtä, ja minusta tuntuisi siltä että mies välittäisi yhteisestä kodista.

Mutta ei. Jokainen miehen käytössä ollut tavara jää siihen mihin hän sen käsistään laskee. Taskuista hän tyhjentää nenäliinat ja kuitit ikkunalaudalle. Likaiset vaatteet heitetään lattialle, astiat jätetään pöydälle.

Mies ei pese pyykkiä, ja jos minä en ole pessyt, hän käyttää likaisia vaatteita. Jos puhtaita astioita ei ole, hän ei tiskaa vaan syö säilytysrasioista tai pannulta. Jos en laita puhtaita lakanoita pesussa olevien tilalle, mies nukkuu pelkällä peitolla ilman pussilakanaa ja tyynyliinaa.

Joskus olen sanonut, että seuraavaksi on sinun vuorosi pestä kylppäri tai imuroida. Aina olen joutunut luovuttamaan, kun en halua käydä vessassa jota ei ole pesty kuukausiin.

Olen pyytänyt kauniisti. Olen käyttänyt minä-viestejä. Olen perustellut. Olen itkenyt. Olen huutanut. Kaikki tuloksetta. Mies ei tartu imuriin, ei rättiin, ei tiskiharjaan, ei paistinpannuun, ei mihinkään. Ja ei, hänellä ei ole ”miesten töitä”. Minä hakkaan naulat seinään ja vaihdan sulakkeet. Autoa ei ole eikä halkoja tarvitse hakata.

Kaikkea muutakin on kokeiltu. Kotityölistoja. Kannustusta. Palkkioita. Siivouspäiviä. Olen tinkinyt erittäin paljon siitä, mikä minusta olisi kohtuullinen siisteyden taso.

Eihän toista voi pakottaa elämään hirveässä siivoustressissä ja raatamaan rätti kädessä jos ei siivoamisesta tykkää, mutta miksi se kärsimään joutuva osapuoli on aina se siistimpi? Eikä kohtalainen tavaroiden järjestys ja normaali puhtaus (siis sellainen että kotona ei haise ja kaikki pinnat eivät ole liasta tahmeita) pitäisi olla liikaa vaadittu.

Meillä on aina sotkuista, ja mikä pahinta, likaista. Ystäviä ei voi pyytää kylään tämän sotkun keskelle. Kärsin sekasotkusta ja kärsin likaisuudesta, mutta miehen mielestä kaikki on ihan ok. Ei hänen kuulemma tarvitse siivota, jos hän ei halua.”

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 29 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

29 vastausta artikkeliin “Siis MITEN miehen saa siivoamaan?!”

 • Koti-orja 1972 sanoo:

  Minua miehenä alkoi nyppimään nainen joka oli suht sotkuinen jo silloin kun aloin seurustelemaan.
  Minun kotonani oli aina suht siistiä ja pinnat puhtaat. Näin miten äitini oli koti-askareista toisinaan kovin uupunut ja vuosia yhdessä vaimon kanssa asuttuani ja lapset tehneenä aloin enemmän siivoamaan.
  Nykyään se olen minä joka pyyhkii pinnat ja pielet ja ssuihku/saunatilat puhtaana.

  Minun pieni poika 6v sai perhepäivähoidossa niin hyvää elömän koulua että, ei tarvi kuin sanoa että, kun leikki-aika on ohitse niin lelut kerätään paikoilleen ja näin tapahtuu ja kohtuu ripeään vielä!!

  Eli kyse on pelkästään? Kasvatuksesta ja elömän kokemuksesta ei muusta.

  On täysin käsittämätöntä että, miehet päästetään näissä hommissa 0% tehokkuudella.
  Kyllä ne miehetkin oppii ja tekee ne vain täytyy laittaa tekemään.

  Jos ei opi niin näyttää vaan ovea että, saa lähtee menemään jos ei kotihommat kiinnosta. Kuka oikeesti haluaa siivota aikuisen ”mieslapsen” sotkuja/paskoja lopun elämää korjata?

  Elämässä on paljon muutakin ei kukaan halua ”nyrkin ja hellan väliin” loppuelämäkseen.

  Eletään 2023 ei 1968 joten jos vihdoin tämäkin asia saataisiin tasaarvon piiriin.

  Mutta kun arvon naiset te naiset paapotte ne miehet tärviölle vaikka ei tarvisi…

 • 40-vuotinen avioliito sanoo:

  En voi ymmärtää miten tuollaista avioliittoa voi kestää. Saako mies olla lapsen tasolla koko aikuisiänkin?
  Pitääkö koulutukseen lisätä jo ala-asteella pakollinen kohinhuolto.
  En ihmettele jos tuollaisen henkilön kanssa menee seksihalutkin. Ihan itseään saa mies syyttä jos noin käy.
  Avioerotkin ovat nykyään yleisiä eikä ihme jos elämä kodissa on tuollaista.

 • Tara sanoo:

  Oma osoite molemmille. Mies pitää sotkunsa omassa osoitteessaan, eikä ala kantamaan pyykkejään yms
  Onneksi mun mies siivoo ja tiskaa ❣️ Jos/kun molemmat osallistuu kodin siivoustöihin, pitää hyväksyä sen toisen tekemä siivous ilman tarkastuksia ja mutinoita!

 • Piika sanoo:

  Ei onnistu jos ei ole tähän mennessä onnistunut. Palkkaa siivooja. Minun mies valitteli aikanaan kun on niin pölyistä. Sanoin että tiedät missä imuri on. Ei ole valitellut sen koomin, muttei ole siivonnutkaan. Sanoi hän kerran sisarellenikin että jos hänen pitää tiskata emäntä saa korjata autot. Sisko oli todennut että on teillä huonoja autoja kun niitä pitää joka päivä korjata. Koko liiton aikana mies ei ole koskaan tiskannut tai siivonnut, ei ensimmäistäkään. Että silleen.

 • Nimetön sanoo:

  Ei onnistu jos ei ole tähän mennessä onnistunut. Palkkaa siivooja. Minun mies valitteli aikanaan kun on niin pölyistä. Sanoin että tiedät missä imuri on. Ei ole valitellut sen koomin, muttei ole siivonnutkaan. Sanoi hän kerran sisarellenikin että jos hänen pitää tiskata emäntä saa korjata autot. Sisko oli todennut että on teillä huonoja autoja kun niitä pitää joka päivä korjata. Koko liiton aikana mies ei ole koskaan tiskannut tai siivonnut, ei ensimmäistäkään. Että silleen.