Että ällöttää ihmisten valokuvat, joissa koko perhe hymyilee onnellisena. Teinitkin ovat aina niin iloisia. Ei oikeissa perheissä ole sellaista.

Facessa poseerataan yhdessä hymyillen, mutta oikeassa elämässä et saa teiniä edes mukaan tekemään mitään tai lähtemään minnekään. Jos teini suostuukin, on meno muuten kireää. Ero väijyy kulman takana tai liittoon on jääty vain siksi, että ei uskalleta erota.

Kas siinä pariskunta hehkuttaa viidentoista vuoden yhteistä taivalta halipusukuvalla. Tekstissä ei kerrota, että onko kuoliaaksi vaietusta asumuserosta päädytty saman katon alle vai halutaanko edes päätyä.

Tuossa hymyilee perhe yhdessä ulkona reippailemassa. Ihana viettää aikaa yhdessä, äiti julistaa tekstissä. Sitä emme tiedä, viettäisikö hän mieluummin aikaa rakastajansa kanssa.

Tuon kaverin perheeseen on syntynyt hartaasti toivottu esikoinen. Kaikissa kuvissa vaaleanpunainen perheonni on rikkumaton. Sitä ei horjuta edes perheen isän tuurijuoppous. Somessa hän on maailman paras isi!

Hyvä isi on hänkin, joka julkaisee kuvia lapsistaan pulkkamäessä ja metsäretkellä. Harmi, että hän joutuu olemaan ylitöissä niin paljon, mutta kyllä vaimo ymmärtää. Ymmärtää varmaan senkin, että ei mies missään työpaikalla ole, vaan tapailee muita naisia.

Yksikään näistä esimerkeistä ei ole keksitty, vaan kaikki ovat aitoja tilanteita. Saahan sitä tietysti julkaista millaisia kuvia haluaa. Saahan sitä pitää yllä sellaisia kulisseja kuin haluaa. Ehkä itkuselfieiden ja yksinäisten kuvien julkaiseminen olisi outoa ja sopimatonta. Mutta miksi julkaista kuvia, jotka ovat kaikkea muuta kuin todenmukaisia.

Oikea elämä on rumaa ja sottaista. Ei sitä tarvitse hävetä. Toki kivojen kuvien julkaiseminen voi helpottaa omaa oloa, kun silloin voi ajatella, että ehkä kaikki on hyvin. Ehkä hävettäisi myöntää, että meillä menee tosi huonosti tai on tällainen tragedia tai meidän perhekuviot ei toimi nyt yhtään.

Haluaahan sitä näyttää muille, että tässä on meidän perhe ja ainakin me yritetään että meillä olisi kivaa yhdessä. Mutta kun me kaikki katsomme kuvia, joissa kaikilla menee vähän paremmin kuin oikeasti, helposti luulemme, että kenelläkään muulla ei mene huonosti.

Uskomme, että kenenkään muun puoliso ei petä. Että kenenkään muun rahat eivät ole loppu. Että kaikkien muiden teini tykkää olla vanhempiensa kanssa ja käyttäytyy hyvin. Että kenenkään muun perheessä ei ole päihdeongelmaa. Mutta se ei ole totta.

Vaikka missä, vaikka kenellä ja vaikka kuinka paljon käy sitä, että kun kamera räpsähtää, hymy hyytyy.

Nimim. Feikkielämä

P.S. Mitä voi tehdä, jos lapsi on somekoukussa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Hittoon ne iloiset perhekuvat somesta”

 • Katkeruus ei kannata! sanoo:

  Se, että tiedät joitain yksittäistapauksia, ei ole validi peruste sille, että jokaisessa perheessä olisi näin.

  On myös meitä 15 vuotta onnellisesti yhdessä olleita aviopareja, jotka ovat yhdessä onnellisia ja hymyileviä.

  Meillä ainakin teini lähtee mukaan mielellään, ja hymyilemme yhdessä kuvissa.

  Mies ei ole juoppo, minä en ole juoppo.
  Yhdessä harrastetaan ja molemmilla on myös omat harrastukset ja menot kavereiden kanssa.

  Arki sujuu edelleen hyvin näiden vuosien jälkeenkin, emmekä tappele kotitöistä, emmekä rahasta.

  En pidä meitä minään kiiltokuvaperheenä tai -avioparina, mutta olen kyllä äärettömän kiitollinen miehestäni ja perheestämme.

 • Ihmettelijä sanoo:

  Voi ei. Olipas surullinen ja katkera kirjoitus. Toivottavasti kukaan ei oikeasti ajattele noin mustavalkoisesti. Toki on niitä, kenellä ei mene niin hyvin mitä annetaan ymmärtää. Mutta hyvin moni meistä elää täysin tasapainoista ja onnellista elämää, luojan kiitos. Olen aivan varma, kun muutat vähän asennettasi elämään, niin tuo ”ällötys” katoaa. Keskity sinäkin omaan elämääsi ja mitä sinun valokuvien takana on. Iso ripaus positiivisuutta sinulle tekisi hyvää, katkeruutesi keskelle.

 • Äiti sanoo:

  Ei kaikkien ihmisten kohdalla kuvat ole feikkiä. Itse voin rehellisesti ja aidosti sanoa eläväni todella onnellista ja täyttä elämää. Lapsia on 1-vuotiaasta kaksikymppiseen ja teinitkin on mielellään mukana touhussa. Tiedän kyllä, mitä kulissit ovat ja mitä kipua sinne taakse kätkeytyy. Olen elänyt sitäkin elämää. Onneksi erosin. Sain maailman parhaan puolison ja upean, normaalin elämän 🙂

 • Vivi sanoo:

  Mitä hauskuutta olisi postata päivityksiä, että vittu, kylläpä vituttaa? Mulla oli naamakirjassa yksi kaveri, jonka päivitykset oli yhtä ruikutusta, kun mikään ei ikinä ollut hyvin. Poistin hänet kavereistani, kun hän ei ollut kaveri oikeassa elämässä, satunnainen tuttu vain.

  Siinähän mentäisiin vähintään hyvän maun rajoilla, ehkä jopa lain rajoilla, jos sosiaalisessa mediassa kerrottaisiin puolison pettämisistä yms. ja henkilöt olisivat identifioitavissa. Lain rajoilla silloin, jos väite ei olisikaan totta.

 • kun onni viedään pois sanoo:

  Aiemmin minäkin laitoin kuvia joissa kaikki oli hyvin. Ja silloin oikeasti oli vielä hyvin. Sitten tuli isoja vastoinkäymisiä. Eroja, riitoja, läheisten kuolemista, vakavia mielenterveysongelmia. Putosin mustaan aukkoon. Oli pakko lopettaa fb’ssä roikkuminen koska tuntui että olin maapallon ainoa ihminen joka oli masentunut, joka oli menettänyt onnellisen perheensä, joka teki surutyötä. Kaikki muut olivat täydellisiä perheitä. Rakkautta, terveyttä, elämäniloa. Oli raastavaa katsoa niitä kuvia kun oma elämä oli hetkessä imetty mustaan aukkoon.

 • Äiti×4 sanoo:

  Mutta joskus kuvien takana on onnellinen perhe. Yhteisiä vuosia 30. Ja silti rakastetaan. Minulla ei ole oikeutta julkaista kiukuttelevista lapsistani kuvia. Sanallisesti olen useinkin kirjoittanut miten lapsen psyykkinen sairaus on raskasta.

 • Parhautta sanoo:

  No joskus jos koittaa laittaa jotain päivitystä elämän vastoinkäymisistä niin se vetää porukan aivan hiljaiseksi. Jos latelee totuuksia tiskiin, on joku jo syyttämässä uhriutumisesta. Kokemusta on. Ei ihmiset kestä sitä, että vaikeudet kerrotaan avoimesti. Ei. Vaikeudet pitää piilottaa. Lakaista maton alle. Leikitään, että maassamme ei ole köyhyyttä. Leikitään, että maassamme ei tapahdu syrjäytymistä taloudellisten syiden takia. Leikitään, että lapset eivät kärsi vanhempiensa alkoholin käytöstä. Leikitään, että ei ole vieraannuttavia vanhempia. Leikitään, että työttömyys on ihmisen oma syy. Leikitään. Tai älä ainakaan uhriudu. Itsepähän olet soppasi keittänyt.

 • elämä on sanoo:

  Olipas väsyttävä aloitus. Onko kirjoittaja jotenkin yhtäkkiä tajunnut, että elämässä on vastoinkäymisiä, riitoja jne.. Onko kirjoittaja nähnyt kenenkään ottavan valokuvia riitelytilanteesta? Deekusta kumppanistaan? Väkivaltaisista perheenjäsenistä? Tutkitustihan someen laitetaan positiivisia asioita joskus jopa yltiöpositiivisia. Kaikki esim. tietää että kenenkään koti ei näytä suoraan sisustuslehdestä otetulta, vaan eletyltä. Puuduttava postaus, kasva aikuiseksi jos elämä yhtäkkiä iski päin näköä.

  • Hellurei sanoo:

   Pessimisti ei pety vai miten se meni?

  • Jb sanoo:

   Ei sitten luetun ymmärtäminen riittänyt? Todella väsynyt kommentti. Ja kyllä, nui pepsodent feikki ihanuuskuvat ovat lähinnä surkeita