Että ällöttää ihmisten valokuvat, joissa koko perhe hymyilee onnellisena. Teinitkin ovat aina niin iloisia. Ei oikeissa perheissä ole sellaista.

Facessa poseerataan yhdessä hymyillen, mutta oikeassa elämässä et saa teiniä edes mukaan tekemään mitään tai lähtemään minnekään. Jos teini suostuukin, on meno muuten kireää. Ero väijyy kulman takana tai liittoon on jääty vain siksi, että ei uskalleta erota.

Kas siinä pariskunta hehkuttaa viidentoista vuoden yhteistä taivalta halipusukuvalla. Tekstissä ei kerrota, että onko kuoliaaksi vaietusta asumuserosta päädytty saman katon alle vai halutaanko edes päätyä.

Tuossa hymyilee perhe yhdessä ulkona reippailemassa. Ihana viettää aikaa yhdessä, äiti julistaa tekstissä. Sitä emme tiedä, viettäisikö hän mieluummin aikaa rakastajansa kanssa.

Tuon kaverin perheeseen on syntynyt hartaasti toivottu esikoinen. Kaikissa kuvissa vaaleanpunainen perheonni on rikkumaton. Sitä ei horjuta edes perheen isän tuurijuoppous. Somessa hän on maailman paras isi!

Hyvä isi on hänkin, joka julkaisee kuvia lapsistaan pulkkamäessä ja metsäretkellä. Harmi, että hän joutuu olemaan ylitöissä niin paljon, mutta kyllä vaimo ymmärtää. Ymmärtää varmaan senkin, että ei mies missään työpaikalla ole, vaan tapailee muita naisia.

Yksikään näistä esimerkeistä ei ole keksitty, vaan kaikki ovat aitoja tilanteita. Saahan sitä tietysti julkaista millaisia kuvia haluaa. Saahan sitä pitää yllä sellaisia kulisseja kuin haluaa. Ehkä itkuselfieiden ja yksinäisten kuvien julkaiseminen olisi outoa ja sopimatonta. Mutta miksi julkaista kuvia, jotka ovat kaikkea muuta kuin todenmukaisia.

Oikea elämä on rumaa ja sottaista. Ei sitä tarvitse hävetä. Toki kivojen kuvien julkaiseminen voi helpottaa omaa oloa, kun silloin voi ajatella, että ehkä kaikki on hyvin. Ehkä hävettäisi myöntää, että meillä menee tosi huonosti tai on tällainen tragedia tai meidän perhekuviot ei toimi nyt yhtään.

Haluaahan sitä näyttää muille, että tässä on meidän perhe ja ainakin me yritetään että meillä olisi kivaa yhdessä. Mutta kun me kaikki katsomme kuvia, joissa kaikilla menee vähän paremmin kuin oikeasti, helposti luulemme, että kenelläkään muulla ei mene huonosti.

Uskomme, että kenenkään muun puoliso ei petä. Että kenenkään muun rahat eivät ole loppu. Että kaikkien muiden teini tykkää olla vanhempiensa kanssa ja käyttäytyy hyvin. Että kenenkään muun perheessä ei ole päihdeongelmaa. Mutta se ei ole totta.

Vaikka missä, vaikka kenellä ja vaikka kuinka paljon käy sitä, että kun kamera räpsähtää, hymy hyytyy.

Nimim. Feikkielämä

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Hittoon ne iloiset perhekuvat somesta”

 • Marjukka sanoo:

  Mä olen tuon katkeran vuodatuksen kirjoittaneen puolesta pahoillani. Kyllä mulla on suurimman osan ajasta hyvä olla, ollaan iloisia yhdessä. Ei tietenkään koko aikaa, mutta yleensä.

  Mitä sitten voi soveltaa?
  Kuvat lapsista, ei, koska lapsettomuudesta kärsivä voi pahastua.
  Uudesta autosta? Ei, koska se on rahoilla leuhkimista
  Ruokaa? Ei, joku voi pahastua koska vege/ilmastoaktivisti/köyhä voi pahastua?
  Huonekasvi? Ei, ajattele allergisia, lisäksi tylsä
  Koira? Ei sekään, koska joku muu syy

 • Mamma Mia sanoo:

  Jos jotain elämästäni haluan jakaa, niin ennemmin niitä valoisia asioita, joista iloitsen ja joita haluan muistella itsekin myöhemmin. Iloisen perhekuvan taustalla voi olla kaikenlaista murhetta ja se että on päästy yhdessä johonkin voi olla iso saavutus ja ilon aihe. Kyllä meillä teinit lähtevät ihan omasta halustaan mukaan. Ei aina, mutta sit kun lähtevät niin se on sitäkin kivempaa ja ainutlaatuista. Olisiko siitä jollekin jotain hyötyä että puisin somessa omia ahdistuksiani? Aika usein niihin tosin liittyy myös toinen osapuoli ja toisten asioita ei nyt ainakaan ole korrektia julkaista, enkä usko että teini antaisi luvan puida omaa masennustaan tai puoliso antaisi luvan puida harharetkiään tai alkoholiongelmaansa somessa. Niin että julkaistavaksi jää niitä asioita, jotka ovat kaikille ok.

 • Sirkku sanoo:

  Siinä vaiheessa kun somekuvat ärsyttää, on aika pitää taukoa somesta tai vaihtaa seurattavia tilejä.

 • Juupa juu sanoo:

  Jokainen julkaisee mitå tykkää. Enemmän peräänkuuluttaisin sitä että osattaisiin suhtautua someen terveellä lähdekritiikillä. Silloinkin kun kuvien hetket ja julkaisujen tekstit pitävät paikkansa, eivät ne kuvaa 100% kyseisen perheen elämää. Mun mielestä on ihan tervettäkin se että lataa tuonne perheestään pääasiassa niitä positiivisia ja hauskoja juttuja. Ihmiset jotka tuolla haukkuvat puolisoaan, tuovat esille kaikki tämän virheet ja lasten nolot ja ikävät hetket on mun mielestä vähemmän jees.

  Toki omasta väsymyksestä ja turhautumisesta sekä huonommista päivistä voi kirjoittaa, mitt silloinkin kannattaa miettiä paljonko vetää perhettään niihin julkaisuihin mukaan. Likapyykki on kuitenkin järkevämpi hoitaa muualla kuin somessa.

  Toki itsekin olen joskus hymähtänyt näille ”hani-pusu-olet-ihaninta-maailmassa-rakastan-sua-yli-kaiken”-julkaisuille jos ihminen on juuri muualla kertonut kuinka puoliso kohtelee huonosti ja ero on tulossa. Ei ne kuitenkaan mussa mitään ärsyynnystä herätä. Varmaan kannattaa tahollaan miettiä miksi toisten somet herättää noin vahvoja tunteita?

  Mä olen eroperheen lapsena silti iloinen siitä että meiltä löytyy kuvamuistoja joissa ollaan kaikki hymyilty ja näyttää kuin meillä olisi hauskaa vaikka vanhempien liitto oli kariutumassa. Ainakin meille lapsille noi hetket oli silti hyviä ja varmaan vanhemmat niiden myötä saivat voimia jakaa vanhemmuutta eron jälkeenkin. Se paska puoliso ei aina ole paska vanhempi.

  Olen itsekin eronnut ja ollaan joskus laitettu ex:n kanssa kuvia kun ollaan jossain yhdessä lasten kanssa, mahdollisesti uusia kumppaneita tai perhettä mukana. Kyllä ne mun mielestä on olleet ihan hyviä hetkiä, tärkeitä lapsille ja uusperhekuvioille ja olen niistä ylpeä sen takia että ollaan pystytty yhä jakamaan vanhemmuutta noin. Siitä huolimatta että ex on saattanut siinä ohessa tehdä jotain mikä ottaa mua päähän ja lähinnä olen kiitollinen ettei tarvi enää tuon ihmisen kanssa arkea jakaa. Se on silti mun lasten toinen vanhempi ja tärkeintä on että pystytään kasvattamaan lapset yhdessä eikä tungeta omaa katkeruuttamme heille.

  Mä uskon että myös se kirjoituksen vieraissa juokseva isä saattaa silti nauttia hetkistä yhdessä lastensa kanssa. Ehkä ne hetket on juuri se syy miksei hän uskalla erota? Emme aina tiedä mitä ihmisten tilanteiden takana on. Siksi ei kannata ottaa heidän kuviaankaan liian vakavasti.

 • Yök sanoo:

  Nyt oli harvinaisen katkeraa tekstiä, en jaksanut edes lukea loppuun..

 • Monella on asiat hyvin ja onnellista elämää sanoo:

  Huoh, kylläpä katkeraa tilitystä. Kyllä monella mun ystävällä on ihana perhe joka tekee yhdessä asioita ja vanhemmat jotka rakastaa edelleen toisiaan. Eivätkä käy vierasissa, juoppottele tai tee ylitöitä. Elävät onnellista elämää. Meillä teinin kanssa käydään yhdessä leffassa, ratsastamassa, kylpylässä ja syömässä milloin missäkin. Vanhemmat kelpaa mukaan vaikka kavereitakin olisi mukana. Kun perhe oppii ja osaa arvostaa toisiaan sujuu elämä yleensä varsin kitkattomasti. Ja rakkaus voi kukoistaa hyvin kymmenienkim vuosien päästä. Yleensä se arvostus ja rakkaus vain syvenee. Tai tämä on oma kokemukseni omasta perheestä ja ystävieni perheistä.

 • Foto sanoo:

  Mikä tän kirjoituksen tarkoitus oikein on?
  Oman katkeruuden purkaminen?
  Jo ennen somea valokuvissa hymyiltiin, välittämättä siitä mitä muuta elämässä on meneillään.

 • Äiti 74 sanoo:

  Hoh hoijaa, mistä kirjoittaja tietää, ettei juuri silloin sillä hetkellä on ollut kivaa yhdessä perheen kanssa, vaikka elämä olisi muuten ihan paskaa. Eikö hetkistä saa nauttia, jos puoliso pettää tai ollaan vaikka eron partaalla. Kirjoittaja voi itse vaikka jättää lukematta, jos niin paljon ärsyttää. Lapsia, etenkään teinejä ei todellakaan saa hymyilemään onnellisesti käskystä tai pakosta. Vaikka kirjoittajan teinit ei lähde mihinkään, eivätkä koskaan hymyile, ei tarkoita sitä, et että ei muiden teinitkään . Kyllä tekee, kyllä omat teinit lähtee kivoihin juttuihin mukaan ja jopa hymyilee, kyllä, hymyilee. Ehkä kirjoittajan olisi syytä tarkistaa omaa asennettaan, eikä olla niin kitkerä.

 • Onneksi selvisin sanoo:

  Onneksi ei ollut tätä somea silloin, kun elin avioliittoni viimeisiä vuosia. Olisin myös laittanut kuvia…onnellisia, muut olisivat kyllä tienneet mieheni touhut. Nauraneet ja säälineet minua, kun ylityöt ja yövuorot menivät läpi sinisilmäiselle hölmölle.

 • Anna sanoo:

  Kyllä kai kaikki sen ymmärtää et ei some anna koko kuvaa elämästä. Kokeileppa itse olla somessa inhorealistinen. Kerro kaikki perheesi riidat ja ongelmat avoimesti:sua aletaan pitää outona ja negatiivisena. Some nyt vaan on rakennettu niin että se ei anna koko kuvaa todellisuudesta.

 • Ilon kautta sanoo:

  Olipa tympeä kirjoitus. Kyllästyttää tämä kaikkialta tulviva negatiivisuus. Ihanaa, kun edes jotkut voivat hyvin ja levittävät iloa ympärilleen.

 • NN sanoo:

  Olipa katkeraa tilitystä. Ehkä oikeasti isolla osalla ihmisiä asiat on ihan hyvin.