En tiedä onko tämä oikea paikka avautua, mutta avaudun kumminkin. Olen ollut viime aikoina huolissani lukioikäisestä siskostani. Hän on aloittanut lukion korona aikana eikä juurikaan saanut ystäviä lukiosta. Koko viime vuoden hän oli ahdistunut eikä koulun meneminen ollut helppoa. Hän on välillä keksinyt tekosyitä, jotta hänen ei tarvitsisi mennä kouluun tai tai esittänyt olevansa sairas.

Viime vuonna, kun luovuttiin maskipakosta siskoni ei halunnut luopua maskista, koska ei halunnut että muut näkevät hänen kasvojaan. Välillä hän on lähtenyt kesken tunnin, kun on ahdistanut niin paljon. Olemme yrittäneet muiden sisarusten kanssa auttaa häntä pitämällä hänelle seuraa. Välillä olemme järjestäneet jotain kivaa menoa ja kutsuneet hänen entisiä ylä-aste kavereita mukaan , mutta ongelmana on se, ettei sisko halua olla edes tällöin olla paikalla vaan keksii jonkun tekosyyn livahtaa paikalta.

Hän on linnoittautunut tällä hetkellä omaan huoneeseen, mihin kukaan ei voi mennä edes puhumaan hänen kanssa, koska hän suuttuu muille. Nyt viimeinen pisara oli ettei hän halua mennä penkkareihin, koska hän ei halua nähdä ketään. Luulen, että siskollani on masennus, mutta pelkään etteivät vanhempani ymmärtäisi, koska kulttuurissamme ei tunnetta masennusta niin kovin hyvin. Yritän auttaa siskoani, mutta olen tällä hetkellä epätoivoinen.

Nimim. Huolestunut isosisko

Apua masentuneen läheiselle:

https://mieli.fi/vaikea-elamantilanne/huoli-laheisesta-kysyminen-on-valittamista/

Keskuteluapua mielenterveysongelmista kärsiville matalalla kynnyksellä:

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/chattaa-tai-kirjoita/

 

 

 

 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Lukiolaisen siskoni masennus huolestuttaa”

 • Nimetön sanoo:

  Monet uupuvat lukiossa uutisten mukaan. Lukiouudistus on epäonnistunut ja siihen lääkkeeksi on ehdotettu jopa ylioppilaskirjoitusten poistamista. Tähän ei onneksi sentään ole menty.

  Uudistus ei ole lähtenyt oppilaiden tarpeista eikä niitä ole huomioitu.
  Lapsiasiamieskin on haastattelussaan puuttunut siihen, että yhteiskunnassa on rakenteellisia tekijöitä, jotka eivät toteuta lasten etua.

  Outoa, ettei uudistusta saada korjattua, vaan hoidetaan yksittäisiä oppilaita, jotka siitä kärsivät.

  Taksiuudistus oli yhtä epäonnistunut, mutta se on jo korjattu.

 • Kiusaamistako? sanoo:

  Pitäisikö yrittää kysyä, onko joku tehnyt hänelle väkivaltaa, henkistä, fyysistä tai seksuaalista, tai onko häntä kiusattu koulussa? Kiusaako joku oppilas tai opettaja? Onko hänen välinsä vanhempiinsa kunnossa?

 • Ammattilainen sanoo:

  Hienoa että välität ja yrität auttaa siskoasi. Kuten muut neuvovat siskosi tarvitsisi ammattilaisen apua. On hyvin mahdollista ettei siskosi ainakaan heti suostu tapaamaan ammattilaisia myöskään. Voit myös itse ottaa yhteyttä lukion kuraattoriin, terveydenhoitajaan tai psykologiin ja kertoa huolesi. Oletko kertonut huolesta siskolle? Jos ei päästä sisään, voitko chattailla hänen kanssa? Kerro huoleesta, sano että voit tulla mukaan ammattilaisen vastaanotolle. Voisitko puhua huolesta edes toisen vanhemman kanssa? En tiedä mitä kieltä puhutte, mutta netistä voisi löytyä tietoa mielenterveysongelmista sinun vanhempien äidinkielellä. Mieli.fi sivuilta tai Mielenterveystalo.fi sivuilta voi lukea lisää.

 • Tsemppiä sanoo:

  Suostuisiko siskosi koulupsykologin, kuraattorin tai terveydenhoitajan juttusille? Jos ei, voit yrittää saada hänet lääkäriin. Jos hän ei suostu näistä mihinkään, tee lastensuojeluilmoitus (jos on alaikäinen) tai huoli-ilmoitus (täysi-ikäinen). He kyllä puhuvat sitten vanhemmillenne ja toivottavasti sisko pääsee hoidon piiriin.

 • Lukiolaisen äiti sanoo:

  Olette varmaan tehneet parhaanne, mutta hän varmasti tarvii muutakin apua. Kouluterkkarille aika ja sitä kautta hän saa apua. Olisipa hieno tehdä Suomessa lista ahdistuneista lukiolaisista, se olisi nimittäin loputon lista. Yhteiskunnassa on vikaa, ei siskossanne.