Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Olen ollut kohta 2 vuotta avoliitossa oman ikäiseni kanssa ja se on ollut tähän mennessä elämäni isoin virhe. Ennen nykyistä suhdettani minulla oli paljon kavereita, harrastuksia, paljon tekemistä ja minun rakkain paras kaverini. Mitä minulla sitten nyt on? Ainoastaan poikaystävä, joka satuttaa henkisesti ja välillä fyysisestikin, sekä masennus.

En vain osaa lähteä suhteesta, koska tämä ainakin melkein narsisti poikaystäväni on vienyt minun tukiverkoston, itsevarmuuden, jaksamiseni, elämän ilon ja kaiken muunkin hyvän mitä voin kuvitella. Muutin hänen kanssaan yhteen, koska asuimme eri paikkakunnilla ja olin vaihtamassa koulua nykyiseen asuinkaupunkiin. Hänellä oli vaikeata kotona ja minä halusin asua lähempänä koulua. Muutimme yhteen ja sitten alkoi mennä elämä päin persettä.

Käsi aalloissa

Kuva Nikko Macaspac.

Ensin lähti minulle tärkein ihminen koko maailmassa, eli paras kaverini, sitten muut kaverit, sitten alkoi tyhjästä huutaminen ja haukkuminen, sitten lyöminen (ei kuitenkaan semmoista väkivaltaa mistä jäisi musta silmä jne.) ja päällekäyminen. Hän esti kaikki muut ihmiskontaktit paitsi itsensä. Perusteli tätä yliajattelulla, koska hänen mukaan voisin pettää kavereitteni ja varsinkin parhaan kaverini kanssa häntä (kaikki he ovat tyttöjä samoin kuin minä ja olen hetero). Puhelintani hän katsoo läpi aina välillä, viestejä ja snäppejä myöten. Jos olen jollekkin snapchatissä puhunut eikä viestit näy enää jälkeenpäin, täytyy minun kertoa hänelle mitä olen puhunut kavereitteni kanssa, koska muuten se on ”epäilyttävää”.

Koulussa en pärjännyt enää, enkä pärjää vieläkään. Keskittymiskykyni on ADD:n tasolla ja muistini myös. Se onkin poikaystävälleni hyvä aihe lytätä minua enemmän maan alle mitä olen jo. Samoin masennus. En syö lääkkeitä taikka käy terapiassa, koska sitä ei koeta tarpeelliseksi. Käyn vain psykologilla silloin tällöin. Tämän kaiken jälkeen poikaystäväni ihmettelee miksi en jaksa nousta ylös sängystä ja siivota huonettani tai mennä ulos hänen kanssaan. Meillä ei ole samoja kiinnostuksen kohteita ainakaan enää, koska minua ei kiinnosta enää mikään. Mikään ei ole hauskaa , vaan olen kokoajan vain väsynyt ja vihainen.

Monta kertaa olen yrittänyt lähteä suhteesta, mutta se on joko päätynyt siihen että poikaystäväni uhkailee itsemurhalla ja paniikkikohtauksilla yms. tai siihen että hän ottaa kaikki puhelimeni, lompakkoni ja avaimeni, eikä päästä minua ulos huoneestani ennen kuin olen suostunut siihen mitä hän haluaa. Olen liian heikko lähtemään.

Kuva Karim Manjra.

Joka päivä unelmoin siitä että olisin yksin ja vapaa ja toisena vaihtoehtona että olisin kuollut. En muista viime vuodesta melkein mitään, koska elin jatkuvassa sumussa ja väsymyksessä. Sama tulee varmaan käymään tänäkin vuonna kun alkaa talvi lähestymään. En halua elää näin, eikä kenenkään pitäisi elää näin. On vaan niin vaikea lähteä, koska koen että kaikki kaverini vihaavat minua, koska en ole voinut ottaa heihin minkäänlaista yhteyttä poikaystäväni takia.

Minun pitäisi myös käydä koulua tosi kaukaa enkä jaksaisi sitäkään. Toivon vain että kukaan muu ei ole ollut tai tule olemaan samassa tilanteessa. Tuntuu että pois pääsyä ei ole muuta kuin itsemurhalla. Ehkä joku ottaa silloin minut ja jaksamiseni tosissaan? Mietin tässä myös kuinka pulassa olen jos poikaystäväni saa tietää tästä kirjoituksesta, mutta en jaksa edes välittää enää.

T: Elämään väsynyt lukiolainen”

Hyvä kirjoittaja, hae apua! Sinä olet tärkeä ja ansaitset parempaa.

– Akuutissa hädässä tai jos pelkäät henkesi puolesta soita 112 tai hakeudu lähimpään päivystykseen!

– Turvakotien yhteystiedot löydät täältä. Turvakotiin voit mennä taksilla, vaikka joutuisit lähtemään ilman rahaa.

– Nollalinjan puhelinpäivystys on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan. Nollalinjalta saat apua erilaisissa lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä sekä tietoa turvakodeista. P. 080 005 005.

Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen. Voit soittaa, chatata tai kirjoittaa nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia. Naisten Linjalta löytyy myös turvaohjeita väkivaltaisesta tilanteesta pakenemiseen.

– Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 17 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

17 vastausta artikkeliin “Lukiolaisen hätähuuto: narsistipoikaystävä tuhoaa elämäni”

 • sofia sanoo:

  Sydämeni oli särkynyt. En koskaan uskonut, että saisin takaisin exäni uudelleen, mutta pappi adu teki mahdottomasta jälleen mahdollista tekemällä rakkausloitsun, joka palautti exäni kolmessa päivässä voimakkaalla jälleennäkemisen rakkausloitsulla.

 • Huono Äiti -toimitus sanoo:

  Hei hyvä Elämään väsynyt lukiolainen,

  Saimme viestiä henkilöltä, joka haluaisi anonyymisti jakaa oman kokemuksensa kanssasi, josko se vaikka auttaisi tilanteessasi. Jos haluat, niin laita meille viestiä osoitteeseen johanna@huonoaiti.fi, ja voimme sitten toimittaa kyseisen henkilön viestin sinulle niin että kummankaan teistä henkilöllisyys ei selviä. Meillä täällä Huonossa on täysi vaitiolovelvollisuus.

  Terveisin Huonon Äidin Johanna

 • Ikuisesti vankina sanoo:

  Samaistun täysin kirjoitukseen. Elän itse samanlaisessa tilanteessa. Vaikeutta lisää yhteinen talo ja lapsia. Liian uupunut. Vaikea ottaa askel. Pelko ajaa jäämään. Pelkään mitä tapahtuu ja kuinka kerron narsistille erosta.

 • Mymmeli sanoo:

  Lähde vielä kun voit. Nyt teillä ei ole yhteistä, muutakun vain koti. Jos joskus saisitte lapsia, niin tilanne vaikeutuisi entisestään. Olisi huoli niistä ja siitä kuinka hän niitä kohtelisi. Todennäköisesti uhkaisi niiden viemisellä/sillä että jos eroatte katkaisee välit niihin tms. Olet henkisesti murrettu ja sinun kannattaa kertoa jollekin tilanteestasi, esim vanhemmillesi. Väkivalta luultavasti pahenee vaan. Varo sitä että poikaystäväsi saattaa koettaa ”hurmata” sinut myös uudelleen kun olet päättänyt lähteä. Tällä tavalla koettaa saada sinut uudelleen verkkoon ja sama kaltoinkohtelu jatkuu. Turvakotiin saa mennä matalalla kynnyksellä, varsinkin jos on yhtään vaarana se, että tilanteet eskaloituvat. Suomessa elää liian moni nainen tuollaisessa tilanteessa. Valjasta pelko kiukuksi ja saa voimaa paeta. Mieti että hän ei ole koskaan todella halunnut sinun onnea, vain oman onnen ja sinun omistamisen, jotta voi sinun kautta hoivata omaa rikkinäisiä sisintään, jota sinä et tule koskaan voimaan korjata

 • Huolestunut sanoo:

  Älä kerro lähdöstäsi sillä rajun väkivallan uhka on silloin tosi suuri. Muista että vain harvoin väkivalta loppuu vaan melkein aina se vain jatkuu ja jatkuu ja lisäksi melkein aina se koko ajan vain pahenee. Lähde salaa turvakotiin, siellä saat kaikenlaista apua, myös juttelutukea. Lähde heti kun hän on poissa kotoa, älä odota enää. Koulun ja kaiken muun suhteen saat kyllä apua. Tilanteesi on todella vakava.

 • Nimetön sanoo:

  Muista, että sinä olet tärkeä ja arvokas. Hakeudu turvakotiin mahdollisimman pian, siellä olet turvassa. Turvakodin työntekijät auttavat sinua käytännön asioissa.

 • Olin narsistin vaimo sanoo:

  Mä itse pääsin irti omasta avioliitosta turvakodin ja yhden ystävän ansiosta. Kyllä. Mulla oli yksi ystävä, joka auttoi mut pois siitä helvetistä. Yksi ainoa ihminen, jolle mä pystyin kertomaan, mitä mun kotiolot on. Tämä siis siinä vaiheessa, kun huolella rakennetut muurit sortuivat. Nyt mulla on hyvä ja onnellinen – tasapainoinen – avioliitto ja maailman suloisin lapsi, jota mä en olisi voinut kuvitellakaan sen hirviön kanssa.

  Älä uhkaile lähdöllä, älä edes kerro siitä hänelle. Hakeudu turvakotiin. Mielellään heti. Ota yhteyttä johonkin ihmiseen, johon sä luotat ja kerro tilanteesi. Pyydä apua. 2 vuotta on eri asia, kuin 10 vuotta, mut mä lupaan sulle, et toi tilanne ei tuu ainakaan paranemaan vaan pahenemaan. Voimia siihen päätökseen ja kaikesta toipumiseen.

  Minä olen elävä esimerkki siitä, että tuostakin voi toipua ja tulla onnelliseksi ja tasapainoiseksi ihmiseksi. Aikansa se ottaa, mutta siitä toipuu ja pääsee yli.

 • Vivian sanoo:

  Avokkisi käytös kertoo paljon hänestä.
  Hän on epävarma mies joka ei luota itseensä. Hän ei rakasta sinua vaan haluaa omistaa sinut.
  Sinun onnesi on hänelle merkityksetöntä, ainoa mikä häntä kiinnostaa on se miten voit häntä parhaiten hyödyttää.

  Et ole velkaa hänelle mitään mutta itsellesi paljonkin.
  Mitä nopeammin lähdet, sitä helpompaa se on.
  Olen huomannut että ystävät ovat vaihtuneet monesti vuosien mittaan. Työt, koti ja paikkakuntakin. Ihan luonnostaankin..
  Olet niin nuori ettet ole menettänyt mitään mitä et ehtisi vielä saada takaisin tavalla tai toisella. Löydät uusia ystäviä ja sisältöä elämääsi. Ehkä jopa niitä vanhojakin.

 • Hannele Korpela sanoo:

  Lähde pois, täysi-ikäinen on vastuussa omista teoistaan, toki narsistina osaa syyllistää, mutta sinä et ole vastuussa hänen ratkaisuistaan, hän on. Vain ja ainoastaan hän. Ja narsisti on kyllä yleensä niin itsekeskeinen, että viimeinen asia maailmassa mitä hän tekee, että tekisi itselleen jotain. Narsisti ei riskeeraa mainettaan. Todennäköisesti tulet hänen kauttaan saamaan paskaa tuulettimeen, mutta…Usko pois, se on pieni hinta siitä, että pääset pois myrkyllisestä suhteesta. Se on pelottava askel, mutta rakasta itseäsi ja uskalla ottaa se.

 • Nyt terveessä suhteessa sanoo:

  Voin kertoa kokemuksesta, että elämä paranee kun lähdet. Exäni teki aivan samaa. Ystävät, sukulaiset, työkaverit – kaikki suhteeni sotkettiin ja välit katkesivat. Mies vei rahaa suoraan tililtäni, järjesti pari häätöä ym. Aloin ajatella hänen aivoillaan, koska omat ajatukseni oli vääriä. Hän keksi sairastavansa syöpää etten jättäisi häntä. Hän uhkaili lasten kuullen itsemurhalla etten jättäisi häntä. Hän oli väkivaltainen.

  Jätin hänet. Kun tajusin että olen vapaa…sitä tunnetta on vaikea kuvailla 🌺 Meni pitkään että pääsin eroon hänen ajatuksistaan, joiden mukaan piti elää. Jouduin pohtimaan mitä itse asioista ajattelen ja mitä haluan. Elämä muuttui taas hyväksi.

  Nyt ajattelen että eron syyksi riittää se, etten halua olla suhteessa. En ole vastuussa kenenkään päätöksistä. Suhteessa ei voi olla siksi ettei toinen tappaisi itseään. Itsemurha on oma päätös ja jos ei hae apua, sille ei voi kukaan mitään.

 • Pois suhteesta heti sanoo:

  Älä tee missään nimessä ainakaan lapsia miehen kanssa tai hän tulee uhkailemaan myös heidän hengellään pahimmillaan. Olen lukenut surupäiväkirjaa: https://surupaivakirja.fi/ . Siinä nainen on saanut lapsen narsistimaisen miehensä kanssa joka on eron tullen tappanut itsensä ja yhteisen lapsen. Jos lähdet suhteesta nyt niin mies tuskin tekee itselleen mitään niinkuin narsistit yleensäkään, mutta jos erehdyt tekemään hänen kanssaan lapsen niin se tulee olemaan pahin virhe eikä voi tietää mitä tapahtuu. Tämä on vaikeaa, mutta ota ero ja pidä eropäätöksestä kiinni. Ota ohjakset elämästäsi, keskity opintoihin ja mene töihin. Löydät uuden ihanaakin ihanamman suhteen ja saat ihanan perheen. Tee nyt valinnat ja päätökset elämäsi suunnasta ja vaikeina eroprosessin hetkinä soita kriisipuhelimeen ja hae tukea ja puheapua. Uusia yatäviä tulet löytämään varmasti vaikka uusista harrastuksista ennemmin tai myöhemmin.

 • Apua löytyy sanoo:

  Turvakoti on myös hyvä vaihtoehto jos ei sukulaisia ole lähettyvillä tai et halua asiasta nyt puhua heille.
  Ota puhelimesi, lompakkosi ja lähde… Sano vaikka meneväsi kauppaan, äläkä enää palaa. Apua on tarjolla.
  Muut tavarat voi jäädä, uusia saa, tärkeintä on että itse pääset turvaan ja aloittamaan alusta.

 • Sirpale sanoo:

  Ensiksikin, olet arvokas ja vahva, etkä missään nimessä heikko!

  Itsekin samantyylisessä suhteessa olleena tiedän, että lähteminen tuntuu lähes mahdottomalta, sen seuraukset jopa maailmanloppuun verrattavilta. Näin EI kuitenkaan ole! Lähteminen tulee olemaan paras asia, mitä voit suinkin tehdä. Minäkin yritin monta kertaa, ennen kuin lopulta onnistuin. Minun piti erehdyksien kautta tajuta, että se on omaksi parhaakseni.

  Kirjoitit, että olet monesti yrittänyt lähteä. Hyvä! Se on hieno alku. Muista, että lähteminen on sinun päätöksesi, ei miehen. Sinä päätät omasta elämästäsi, kehostasi ja asioistasi. Ei mies. Ja mitä mies sinun lähtösi jälkeen itselleen tekee, se on hänen valintansa eikä millään tavalla sinun murheesi. Kuulostaa julmalta, mutta näin se vaan on. Itsemurhalla uhkaileminen on kuvottavaa syyllistämistä ja manipulointia, ja sinun ei tule kantaa miehen valinnoista syyllisyyttä.

  Se on niin pirun vaikeaa, tiedän. Mutta sinä ansaitset parempaa, ja sitä saatkin kunhan vain saat itsesi irroitettua väkivaltaisesta suhteesta. Muista, että myös henkinen väkivalta on väkivaltaa.

  Ja mitä kavereihisi tulee, voi olla että he ihmettelevät minne olet kadonnut ja miksi yhteydenpitoon on tullut muutos, mutta se ei suinkaan tarkoita että he vihaisivat sinua. Olisiko sinulla joku, jolle voisit vinkata ahdingostasi? On helpompi lähteä, jos saat avuksesi jonkun. Muista, että on olemassa myös turvakoteja.

  Ole rohkea! Se vaatii paljon, mutta vapaus on sen arvoista. Toivon sinulle pelkästään hyvää ja että löydät voimat suhteesta irtautumiseen. Sinä pystyt siihen!!

 • Sinä ansaitset kultaa sanoo:

  Väkivalta on väkivaltaa vaikka siitä ei jäisi mustaa silmää. Sinä olet oikeutettu onnelliseen elämään. Et ole vastuussa poikaystäväsi paniikkihäiriöstä tai itsemurha-ajatuksista, vain hän on itse niistä vastuussa. Oikeat ystävät antavat kyllä anteeksi. Yllä oli hyviä yhteystietoja, lisäksi kouluterveydenhoitajalle voit kertoa tilanteesta. Älä jää huonoon suhteseen vain toisen vuoksi.

  • Mamix6 sanoo:

   Nimenomaan näin! Ota aluksi vaikka yhteys kouluterveydenhuoltoon, tai vaihtoehtoisesti turvakotiin. Kaverit kyllä antaa anteeksi. Sä olet niin nuori, että sulla on koko elämä edessä. Turvakodissa sut otetaan vakavasti ja ohjataan oikean avun piiriin, uusi asunto jne. Tsemppiä j halaus

 • Seanymph sanoo:

  Ystäväsi eivät vihaa sinua! Kerro heille koko tarina tai jos et pysty, näytä tämä artikkeli ja sano, että se kertoo sinusta. Ystäväsi tukevat ja auttavat varmasti. Olin itse samanlaisessa suhteessa 1,5 vuotta ja yhdelle ystävälle puhuin koko ajan miehen käytöksestä. Hän sanoi monta kertaa, että mies ei ole arvoisen, mutta ei jättänyt minua yksin vaikka palasin miehen luo useita kertoja takaisin. Jos uhkaa itsemurhalla, niin soitto 112. Sinä et ole vastuussa hänen tekemisistään, hän itse on. Sinä et voi pelastaa häntä, voit pelastaa vain itsesi. Lähteminen ei ole helppoa, tiedän sen kokemuksesta. Toinen lupaa muuttua ja aluksi muuttuukin, se vain kestää aina vähemmän ja vähemmän aikaa. Tarvitset tukea ja tukiverkon jos lähdet, ja tukea on saatavilla juuri niin paljon kuin tarvitset, jos ei ystäviltä, niin noista tahoista, jotka linkattu jo juttuusi. Vaatii todellista vahvuutta lähteä, mutta sinussa löytyy se vahvuus. Nyt itsetuntosi on painettu nollaan, ensimmäinen askel on lähteä. Kohta huomaat olevasi vahvempi kuin uskotkaan ja varma, ettet ikinä enää anna kohdella itseäsi noin. Sinä olet elämäsi tärkein ihminen, josta sinun pitää pitää huoli.

 • Naapuri sanoo:

  Juttele kummisi, mummosi, tätisi tai vanhempiesi kanssa asiasta ja tee äkkilähtö/äkkimuutto heidän kanssaan yhdessä. Uskon että jostain löytyy yläkerran huone tms mihin voit muuttaa tilapäisesti. Osoite kannattaa pitää omana tietona.