Kuvia sekä otetaan että jaetaan ihan koko ajan ja kaikkialla. Lain mukaan kuvan ottajalla on aina oikeudet kuvaan, mutta mitenkäs lasten oikeudet? Saako omista lapsistaan julkaista mitä tahansa kuvamateriaalia sosiaalisessa mediassa?

Monet julkaisevat lapsistaan kuvia kun lapset ovat pieniä, lupia yhtään kyselemättä. Vauvasta nähdään ensimmäinen kuva jo synnytyslaitoksella, sentään toivon mukaan niin, että vauva on ehtinyt äidistä ulos asti… Sen jälkeen somefeedit täyttyvät kuvista, joissa lapset ovat potalla, itkevät tai ovat sotkeneet naamansa ruoalla. Söpöjähän ne ovat kuin mitkä, mutta kuuluvatko pottakuvat oikeasti kaikkien silmille?

Lisäksi sivut jakavat Facebookissa jatkuvasti ”hassuja” videoita, joissa taapero itkee tai pelkää. Hekin ovat meidän mielestämme söpöjä, mutta taaperokin on oikea ihminen, eikä hänen surunsa pitäisi olla viihdettä lukemattomille tuntemattomille aikuisille.

Tämä äiti peräänkuuluttaa harkintaa sekä sillon kun lapset ovat pieniä että uudelleen näiden vartuttua:

”Avaan Facebookin tai Instagramin kännykästä. Usein eteeni tulee kaverieni jakamia kuvia lapsistaan. Kyllä itsekin kuvia jakelen lapsistani. Taaperolta en vielä kysy lupaa, mutta 11- ja 14-vuotiailta kysyn, ja yleensä saan vastaukseksi ”ei saa laittaa nettiin.” Tämä on vastaus varsinkin kun kyseessä on teinini, joka itse käyttää ahkerammin somea kuin äitinsä.

Mutta minä harkitsen aina tarkkaan, millaisia kuvia jaan esimerkiksi kuopuksestani. Ja jotain on mennyt perille myös kasvatuksellisesti, koska isommat lapseni kysyvät aina minulta saavatko he jakaa pikkusisaruksestaan jonkun kuvan vaikka Instagramissa. Ainakaan vielä ei ole äidille tullut yllätyksiä vastaan.


Ylin kuva Panos Sakalakis.

Kaikilla vanhemmilla ei tunnu harkinta olevan yhtä tarkkaa. Vaikka moni varmasti kysyy lapsiltaan lupaa kuvien julkaisemiseen, niin kuinka moni kysyy lupaa saako julkaista Facebookissa jonkun vuosien takaisen muiston, jossa lapset esimerkiksi vähissä pukeissa, melkein alasti kirmaavat kesälaitumilla. Haluaako tämä nykyinen teini nähdä äitinsä sivuilla itestään nakukuvan vuosien takaa, tuskin?

Jos itse opettaa lapsilleen mitä netissä saa ja kannataa julkaista, ja sitten itse toimii miten sattuu, niin voiko vaatia lapsiltaan yhtään enempää? Hieman enemmän voisi harkita!”

Nimin. Somen maailma

Tämä keskustelunavaus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus alla olevan lomakkeen kautta. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

P.S. Jääkö lapsillesi yhtään kuvaa muistoksi sinusta heidän kanssaan tai ilman heitä? Miksi äidistä ei kukaan ota kuvia?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Julkaisetko lastesi kuvia somessa – ilman lupaa?”

  • Ööö sanoo:

    Järkeä pitäisi käyttää näissäkin. Kaverini julkaisi sivuillaan lastensa lomakuvan, 12v siinä takapuoli paljaana sisarustensa kanssa. Kyllä kiusaaminen siitä lähtee kun leviää