Oletko kokeillut jo kaikkea?

Ystävällisiä pyyntöjä, tiukkoja käskyjä, ehkä huutamistakin? Arestia, jäähypenkkiä, ruutuajan menettämistä… Ja lapsi vaan ei tottele.

Turhauttava tilanne. Voi olla, että teet nämä virheet:

– Käskytät julkisella paikalla

Vaaratilanteissa on totta kai syytä puuttua tilanteeseen tiukasti. Jos lapsi on vaikka vaarassa juosta auton alle, ei siinä pidä jäädä ihmettelemään.

Mutta käskyttäminen ja kasvattaminen julkisella paikalla ei toimi. Silloin saatat keskittyä enemmän siihen, mitä ympärilläsi olevat ulkopuoliset kuulevat ja näkevät, kuin siihen, millaisen opin lapsi saa.

Jos lapsi käyttäytyy huonosti julkisella paikalla, sano, että sellainen käytös ei sovi ja että palaatte asiaan kotona. Muista myös oikeasti käydä tilanne läpi lapsen kanssa palattuanne kotiin.

– Annat epäselviä ohjeita

Lapselle ei kannata todeta, että ”käyttäydy”. Ohje on ihan erilainen riippuen siitä, missä ollaan. On myöskin turhaa sanoa vaikkapa ”älä sotke”. Anna selkeät ohjeet ja keskity siihen, mitä haluat lapsen tekevän sen sijaan, että sanoisit mitä et halua hänen tekevän.

– Palkitset huonosta käytöksestä

Tiedät tämän kyllä: lasta ei pidä palkita epätoivotusta käytöksestä. Vaikka raivarien rauhoittaminen keksillä tai karkin ostaminen huutomankumisen jälkeen on helppo ratkaisu, se opettaa lapselle sen, että huonolla käytöksellä saa mitä haluaa.

– Et huomioi olosuhteita

Millainen olet kun sinulla on nälkä? Entä silloin, kun et ole saanut nukkua? Niinpä, yleensä ihmisistä tulee nälkäisinä ja väsyneinä kärttyisiä. Tämä koskee myös lapsia.

Väsymys tai nälkä ovat ymmärrettäviä syitä huonolle käytökselle. Ne eivät kuitenkaan tee huonosta käytöksestä hyväksyttävää. Joten kerro lapselle, missä hän toimi väärin, hoida nälkä tai väsymys pois, ja palaa asiaan vasta sitten. Tuskin itsekään ottaisit kovin hyvin ohjeita vastaan nälkäkiukkuisena.

– Jankkaat ja jankkaat

Älä jankuta lapselle virheestä. Sano kerran, miksi siten ei sovi toimia, ja anna asian sitten olla. Lapsi ei kuitenkaan kuuntele pidempään kuin lauseen tai kaksi, ja kummallekin teistä tulee pahempi mieli asian jankkaamisesta.

tennispallo ruohikossa

– Raivoat

Hermojen menetys on täysin ymmärrettävää. Mutta lapsi ei ota ohjeita vastaan jos huudat. Hän joko sulkeutuu tai suuttuu. Yritä pysyä rauhallisena ja kertoa tyynesti, miksi lapsen käytös ei ole hyväksyttävää.

– Otat itseesi

Tämäkin on täysin ymmärrettävää. Suuttunut lapsi voi huutaa kaikkea ikävää, ja siitä tulee paha mieli vaikka kuinka olisi aikuinen. Mutta lapsi ei kiukuttele tai ole tottelematon siksi, että hän ei pidä sinusta. Huonolle käytökselle on monenlaisia syitä, kuten turhautuminen, huomionhaku, väsymys, rajojen testaaminen ja niin edelleen. Yritä olla ottamatta lapsen reaktiota itseesi, ja ilmaise lapselle välittämistä ihan yhtä lailla käytöksestä riippumatta.

– Väheksyt lastasi

Älä vertaa lapsen käytöstä toisiin lapsiin. Äläkä tuomitse lasta, vaan hänen käytöksensä. Tee ero lapselle selväksi.

– Rankaiset kohtuuttomasti

Huonosta käytöksestä tulee pahimmillaan kierre, jossa turhautunut lapsi rikkoo sääntöjä ja vähintään yhtä turhautunut vanhempi lisää ja lisää rangaistuksia. Sopikaa säännöt siihen, mitä mistäkin teosta seuraa. Esimerkiksi tietyn kotityön hoitaminen on ehto sille, että lapsi saa ruutuaikaa.

– Lepsuilet

Jos et ole johdonmukainen, lapsi hämmentyy. Säännöt eivät voi vaihdella miten sattuu, ja jonain päivänä sallittu ei voi toisena päivänä olla kiellettyä. Pysy asettamissasi säännöissä, ja muuta niitä tilanteiden muuttuessa ja lasten kasvaessa, älä silloin tällöin mielijohteen mukaan.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia