Jokainen haluaa kasvattaa lapsen, joka pärjää elämässä. Taloudellinen tai ammatillinen menestys on tietysti kiva juttu, mutta kaikkein tärkeintä on, että lapsi pärjää ja selviytyy aikuisena, olipa hänen uravalintansa sitten mikä tahansa.

Mutta millä tavalla lapsi pitää kasvattaa, että hän pärjää? Tiukalla kurilla vai sillä, että sallii kaiken? Entä kannattaako helikopteri- tai curlingvanhemmuus, eli se että pelastaa lapsen joka pinteestä tai tasoittaa lapsen tietä mahdollisimman paljon?

Stanfordin yliopiston dekaani Julie Lythcott-Haims sanoo, että jokainen näistä on huono vaihtoehto. Tiukka kuri tekee lapsesta epävarman, ja pahimmillaan kurinpito johtaa siihen, että lapsen psyyke vaurioituu. Ilman sääntöjä eläminen taas johtaa siihen, että lapsi ei aikuisenakaan osaa asettaa itselleen rajoja. Se, että lakaisee lapsen edestä kaikki esteet johtaa taas siihen, että lapsi ei opi selviytymään tilanteista itse.

Parasta on olla hellä ja rakastava vanhempi, joka kuitenkin asettaa säännöt ja rajat, ja joka odottaa lapselta tiettyä suoriutumista.

Kotityöt

80-vuotinen Harvard Grant Study -tutkimus esittää, että suurin yksittäinen henkilön menestystä selittävä tekijä on se, onko henkilö tehnyt lapsena kotitöitä vai ei. Jos lapsi ei tee kotitöitä, se tarkoittaa, että joku tekee ne hänen puolestaan. Kotitöiden tekeminen opettaa paitsi selviytymään askareista, myös sen, että työt on hoidettava, ja sen että jokaisen on tehtävä osansa. Kotitöitä tekemällä lapset oppivat sekä tiiimityötä että suunnittelua, ja sen että siisteys ei tapahdu itsestään.

Virheet

Älä kulje perässä korjaamassa lapsen virheitä, vaan anna heidän tehdä ne. Jos lapsi unohtaa läksykirjat kouluun, hän oppii siitä, että jatkossa pitää osata organisoida ja pitää huolta tavaroista. Vastuun oppiminen on tärkeää: vanhemmat eivät aina ole pelastamassa lasta.

Riskit

Opeta lapsi ottamaan riskejä. Toisin sanoen, lapsen pitää olla valmis myös epäonnistumaan. Jos lapsi ei uskalla ottaa riskejä epäonnistumisen pelossa, hän ei pääse elämään elämää täysillä.

Suuntavaisto

Suuntavaisto on tärkeä taito, ja sitä voi kehittää. Opeta lapsi pärjäämään ympäristössään, liikkuu hän siellä miten tahansa: jalkaisin, pyörällä, julkisilla tai myöhemmin autolla. Pieniä lapsia on tietenkin pakko kuljettaa, mutta opeta lapsi liikkumaan myös itsenäisesti kun hän on riittävän vanha siihen.

Aikataulut ja velvollisuudet

Vanhemmat yleensä ajattelevat, että heidän pitää pitää huolta lasten aikatauluista. Milloin läksyt pitää olla tehty, milloin kaverin synttärit ovat? Mutta jos vanhemmat aina huolehtivat näistä lasten puolesta, he eivät opi aikataulujen hallintaa, priorisointia ja hoitamaan omia asioitaan.

Raha

Vaikka lapsella ei olisi omaa rahaa, hänelle tulee opettaa rahan käyttöä, säästämistä ja sijoittamista, jotta hän osaa hoitaa raha-asiansa fiksusti, sitten kun hänellä tuloja on.

Lähde.

P.S. Milloin lapsen harrastaminen menee liian pitkälle?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Haluatko kasvattaa lapsestasi pärjääjän? Lopeta hyysääminen!”

 • In English sanoo:

  Kävin katsomassa tuota Harvard-tutkimusta, ja silmiin pisti suomentajan suuri virhe: tutkimus koskee vain miehiä. Eli miehen menestystä voi selittää kotitöilla, ei kaikkien henkilöiden. Vai onko niin että joka ikinen tyttölapsi ei voinut välttää kotitöitä ja näin (jos heitä olisi tutkittu) tässä ei olisi eroja? Tässä on poikien äideille pohdittavaa.

 • Satu sanoo:

  Kotityöt: Tiskirätti käteen syömisen jälkeen, oma imuri jolla imuroidaan samaan aikaan vanhemman kanssa, harjalla saa leikkiä lattian harjausta… 1½ vuotias osallistuu meillä kotitöihin ahkerasti!

  Suuntavaisto: Hah, kerrankin teen jotain oikein! 1½ vuotiaan kanssa rattaillessa kysyn monesti lähempänä kotia, tutuissa risteyksissä, mistä mennään kotiin päin, tai missä päin koti on. Hyvin on osannut tähän mennessä vastata 🙂

  • Nina sanoo:

   Meilläkin lapsi teki kotitöitä 1,5vuotiaana innokkaasti ja vielä pari vuotta vanhempana. 12 vuotiaana joutuu käskemään siivoamaan. Tuntuu, että vaatteiden laittaminen pyykkikoriin ja viikkaaminen kaappiin on unohtuneita taitoja, jota ei tee käskemättä. Oma-aloitteisesti kokkaa kyllä usein ja leipoo, linkoaa väliin lumia ja tekee muita pihahommia. Kyseessä siis poika.