Ylisuojelevat vanhemmat ovat sympaattisen naiivi ihmislaji. He uskovat, että suojeleminen kaikelta pahalta tekee heidän lapsistaan täydellisen onnellisia aikuisia. Nämä vanhemmat eivät ota huomioon, että jossakin vaiheessa tulee sekin tilanne, kun lapsi kasvaa aikuiseksi ja joutuu ihan itse hoitamaan omia asioitaan. Seuraavasta Essential Kidsin  listasta voit tarkistaa, kuinka pahasti ylisuojeleva olet.

1 Yrität ratkaista kaikki lapsesi ongelmat. Olet kuin ongelmien McGyver ja et tarvitse edes apuvälineitä kun olet jo ratkaissut ongelmat omalla neuvokkuudellasi. Ja kaikki tämä tapahtuu ennen kuin lapsi edes huomaa minkään ongelman syntyneen.

2 Pidät todella tiiviisti yhteyttä kouluun. Olet opettajan henkilökohtainen valmentaja siinä, miten sinun lastasi tulee kasvattaa. Opettajien taukohuoneeseen kiinnitetään sinun laatimasi opettamisen huoneentaulu.

3 Teet kaikkesi että lapsesi onnistuu. Et ainoastaan kannusta, vaan pidät loppuun asti huolta siitä, että lapsi ei menetä motivaatiotaan epäonnistumisen vuoksi. Joskus olisi kyllä parempi todeta, että pehvalleen meni ja pahasti, mutta yritetään seuraavalla kerralla uudelleen.

4 Olet yli-innokas tukemaan tai loputtoman empaattinen. On mainiota että osaat kuunnella, mutta silloin tällöin on syytä kertoa lapselle, että joskus pitää vaan unohtaa mitä tapahtui ja yrittää uudelleen. Pyörällä kaatuvalle lapselle voi sanoa, että siitä nyt vaan ylös ja pyörän selkään ilman sen kummempia pulinoita. Testattu on ja hyväksi todettu!

5 Olet tarkka siitä kenen kanssa lapsesi kulkee ja teet selväksi että sinun pitää hyväksyä hänen kaverinsa. Onhan se oikeasti kamalaa, jos lapsi näkee vaikka köyhän elämää. Tai miten se sitten hämmentyy kun kuuleekin, että jotkut toiset lapset sanovat ruman sanan. Eihän sellainen tietenkään vetele, että minun lapseni oppii väärille tavoille.

6 Ylihuolehtivat vanhemmat puhuvat väsyksiin saakka kaikille läheisilleen ja ammattilaisille saadakseen vastakaikua ajatuksilleen. Tee itsellesi ja koko suvulle palvelus, pidä joskus suusi kiinni.

7 Suorastaan tunkeilet lapsesi maailmaan. Haluat tietää täsmällisesti missä lapsesi on milloinkin ja kenenkin kanssa. Olet sujuvasti unohtanut, kuinka omassa lapsuudessasi vanhemmat hakivat sinut jostakin metsiköstä pimeyden jo laskeuduttua. Et myöskään anna lapselle tilaa ihan vain olla.

8. Vapautat lapsesi kodin hoidon rasituksista. Muista että lapsesi ei ole vielä Teemu Selänne, jolla on pyykkäävä vaimo kotona. Lapsen on syytä oppia, että jos viisi suttaa, niin siihen tarvitaan myös viisi siivoojaa.

9. Estät lapsia ottamasta riskejä. Sehän alkaa siitä, että ostat kypärän vauvalle, kun se alkaa harjoitella kävelyä. Seuraavaksi kiellät kiipeämästä penkin päälle ja kohta lapsesi ei saa urheilutunnilla juosta pallon kanssa, kun se voi vaikka kompastua siihen. Lapsesi on myös ainoa koko naapurustosta, joka ei tiedä miltä tuntuu pippelissä, kun pissaa sähköpaimeneen.

10. Kasvatat hänet pumpulissa. Vältätte julkisia liikennevälineitä, koska siellä voi törmätä spurguun. Se johtaa kysymykseen ”Äiti mikä on spurgu”? Selität että mies, joka on juonut liikaa. Lapsesi on ymmällään ja kysyy että ”mitä ne sitten juo”. Pumpuli on hyvää meikin poistamiseen ja pumpulipuikkoon, mutta ei elämänasenteeksi.

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Oletko ylisuojeleva vanhempi?”

  • Soile sanoo:

    Koulussa törmää tuon tuostakin vanhempiin, jotka ottavat suoraan rehtoriin yhteyttä, kun heidän lapsensa on pahoittanut mielensä jostakin opettajan kommentista. Soittaako äiskä aikanaan pomollekin töihin, jos lapsi saa huonoa palautetta?