Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Visit Oulu.

Mikä on parasta Oulussa? Nallikarin hiekkarannat, ihmiset, Toripolliisi? Vai ehkä se, että keskellä kaupunkiakin luonto on lähellä? Kirjoittaja on asunut Suur-Oulun alueella koko elämänsä, ja Oulussa luonto tulee kirjaimellisesti kotipihalle kaupungissakin. Juuri nyt näen ja kuulen pikkulinnut omalla rauhallisella pihalla, ja ovesta ulos astuessani voin valita haluanko juosta metsään (2 minuuttia juosten, vähän enemmän kävellen), lompsia leikkipuistoon (suoraan takapihalla) tai viilettää keskustaan (5 minuuttia bussilla, 10 minuuttia pyörällä tai sähköpotkulaidalla).

Olen aina halunnut asua kaupungissa, mutta silti luonnon keskellä, ja Oulussa tämä on mahdollista. Oulu on pinta-alaltaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista, ja lähes Oulun huikeat lähes 4 000 neliökilometriä tarjoavatkin upean ja monipuolisen kattauksen erilaisia maisemia. Löytyy jo mainittua kaupunkimiljöötä luonnon keskellä, merenrantaa, järvirantaa, jokirantaa ja kuohuvia koskia, niittyä, peltoa, metsää, saaristoa, suoalueita… esimerkiksi Pilpasuon suojelualueen retkeilyreiteiltä noin 20 km päässä Oulun keskustasta löytyy erilaisia metsätyyppejä vaikka muille jakaa, ja itse alue on noin 3000 vuotta vanhaa merenrantaniittyä. Yksi Pilpasuon erikoisuus on Ala-Korkiakankaan muinaisranta: louhikkoalue, joka oli noin 6500 vuotta sitten merellä sijaitseva pieni saari.

Oulu onkin monipuolisuutensa ansiosta varsin valloittava kesälomakohde! Voidaan kertoa se syvällä kokemuksella, sillä Oulussa ja Oulun luonnossa on vietetty useampikin kesäloma, mm. piknikeillä ja päiväretkillä. Päiväretkille loistavia kohteita ovat aiemmin mainitun Pilpasuon lisäksi mm. Oulunsalossa sijaitseva Varjakan saari ja luontopolku, ja Kiiminkijoen varrella sijaitseva Koiteli, jonka kuohuvat kosket ihastuttavat kaikenikäisiä ja jonka todennäköisesti saamelaista alkuperää oleva nimi tarkoittaa keskellä olevaa.

Koitelin kosket. Kuva Visit Oulu. Ylin kuva Visit Oulu.

Koitelin virkistäytymisalueella on pitkä historia, siis todella pitkä, sillä Koitelin kvartsiitti-konglomeraattimuodostuma on iältään 2093 miljoonan vuoden vanhaa varhaisproterotsooista kalliota. Vähän lähemmästäkin historiassa löytyy mielenkiintoista faktaa: 1800-luvun Koitelin koskien oli valjastettu sahan käyttöön ja sahauksen loputtua Koiteliin suunniteltiin voimalaitosta. Koiteli on kuitenkin aina ollut paikkakuntalaisten virkistäytymispaikka ja 1950-luvulta lähtien virkistyskäyttöä on kehitetty rakentamalla mm. saaria yhdistäviä siltoja.

Oulunsalon Varjakan saarella on myös sahahistoriaa, mutta vielä Koitelia komeampaakin. Siellä sijaitseva sahamiljöö on valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi merkitty, ja myös kansainvälisesti harvinainen nähtävyys, joka kultavuosinaan 1900-luvun alussa työllisti jopa 700 työntekijää! Sahamiljöön lisäksi Varjakasta löytyy Akionlahden luonnonsuojelualue, jossa muuttolinnut pysähtyvät lepäämään lentomatkoillaan. Kesäaikaan saareen pääsee Varjakan vierasvenesatamasta veneellä tai entisajan tunnelmaa huokuvalla käsikäyttöisellä kapulalossilla.

Ja tässä oli vain muutama Oulun seudun upeista päiväretkikohteista. Oulustahan starttaa Pohjolan Rengastie, Pohjolan paras road trip -reitistö, jonka lukuisista luonto- ja ulkoilureiteistä löytyy jotain jokaiseen makuun. Useat kohteista ovat auton lisäksi pyöräilymatkan päässä, ja osa lähiluontokohteista on tavoitettavissa myös julkisen liikenteen avulla! Kesällä pidemmänkin matkan kohteisiin pääsee myös ilman omaa kulkuneuvoa, sillä mm. Saaga Travel toteuttaa päiväretkiä Oulusta Iihin, Hailuotoon, Raaheen, Liminganlahdelle, Koiteliin, Kierikkikeskukseen ja Syötteelle. Myös muut kuljetusyhtiöt tekevät päiväretkiä eri puolille Pohjolan rengastietä.

Kuva Visit Oulu.

Lähimpiin kohteisiin pääsee tietysti ihan apostolinkyydilläkin, sillä kengän heiton päässä keskustastakin löytyy luontokohteita laidasta laitaan. Keskustan kupeessa sijaitseva Kuusisaari tarjoaa kesäfestareiden lisäksi myös luonnonystäville nähtävä ja koettavaa: kalastuspaikkoja, nuotiopaikkoja, nurmikenttiä ja uimarantaakin! Sekä katukorista, jos aktiivinen lomailu innostaa.

Oulun kuuluisimmasta puistosta, Hupisaarten kaupunginpuistosta on kerrottu jo keväämmälläkin, mutta kerrataan lyhyesti tarjontaa: suihkulähteitä, yksi Oulun parhaista leikkikentistä, kesäkahvila, kaikille avoin kasvitieteellinen puutarha, arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen kesäteatteri, ja tietysti sitä upeaa luontoa!

Hupisaarten kaupunginpuistoon voi tutustua myös kesän ohjatuilla kävelykierroksilla! Eikä ohjattu kiertely rajoitu toki yhteen puistoon, vaan oppaiden johdolla muutaman tunnin kävelyretket vievät niin turistit kuin paikallisetkin tutustumaan kaupungin luontoon tai historiaan. Kävelykierroksia järjestetään useilla eri teemoilla, mm. Merellinen Oulu, Rikollinen kävely, Oulussa palaa, Kummituksia ja kummallisia kohtaloita, tai Pikisaarten pauloissa!

Kuva Visit Oulu.

Pikisaarihan onkin yksi Oulun ylpeyksistä kulttuurin ja historian kulmista katsottuna. Pääasiassa taiteilijoiden ja käsityöläisten asuttama saari on suojeltu miljöö, josta löytyy upeita vanhoja puutaloja, uuden elämän saanut Vanha Villatehdas, koko saaren kiertävä Taidepolku, sekä Merimiehenkotimuseona toimiva Matilan talo, joka on mm. 1800-luvun Oulun suurtulipaloista selvinneenä Oulun vanhin säilynyt puutalo, peräisin vuodelta 1739.

Pikisaaresta vähän eteenpäin sijaitsee Hietasaari, rehevää kasvillisuutta pursuava monipuolinen virkistys- ja ulkoilualue. Hietasaaressa sijaitsee vanhojen huviloiden ja puistojen lisäksi monia eri merenrannan kasvillisuusvyöhykkeitä, kuten rantaniittyjä ja rantametsiä, ja tietysti kaikkien kesäsuosikki, Nallikari, jonka upeilla hiekkarannoilla viettää auringosta ja merestä nauttien useammankin kesäpäivän, ja -illan.

Kuva Visit Oulu.

Nallikarista puheen ollen, kelpaisiko sinullekin rantaloma Oulussa? Huono Äiti arpoo yhdelle onnekkaalle matkalahjakortin Nallikari Lomakylän Poiju Villoihin! Poiju Villat ovat moderneja saaristolaishenkisiä huviloita, joissa koko perhe (4 + 2 henkilöä) majoittuu mukavasti luonnon keskellä. Kerro meille kommenteissa millaisella porukalla sinä tulisit Ouluun, ja olet mukana arvonnassa!!

Huono Äiti arpoo kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken yhden majoituslahjakortin Nallikari Lomakylän Poiju Villoihin. Lahjakortti oikeuttaa kahden yön majoitukseen Poiju Villoissa, varaustilanteen mukaan. Arvontaan voi osallistua 26.6.2022 saakka ja voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. EDIT! Arvonta on arvottu ja voittajaan on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti. Arvontaan osallistuneet kommentit yhteystietoineen on poistettu. Kiitos kaikille osallistuneille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia