Moni meistä tykkää ostella asioita. Kyllähän uusi vaate tai uusi juttu kotiin piristää ja tuo iloa.

Paitsi ei kaikille…ja silloin kyseessä voi olla shoppailuriippuvuus.

Osa meistä vääntäytyy ostoksille vain pakon edessä. Farkut hajosivat tai on pakko hankkia talvikengät. Osa taas ostaa, ostaa ja ostaa, eikä voi lopettaa. Tällöin ostetut tavarat saattavat menettää merkityksensä pian ostoksen jälkeen. Tai vielä pahempaa: ne voivat aiheuttaa suurta ahdistusta.

Ostosriippuvaiset ostavat siksi, että itse ostotapahtuma aiheuttaa heille hyvänolontunteen. He eivät siis pohjimmiltaan osta siksi, että he tarvitsisivat kyseisen asian tai siksi että esine itse tuottaisi heille iloa.

Shoppailuriippuvuus on oire, ei syy. Sillä paetaan tylsyyttä, ongelmia tai ahdistusta. Se on täysin ymmärrettävää: moni tosiaan pitää ostelusta ja uusista tavaroista. Ne nostavatkin mielialaa niin kauan kuin kyseessä ei ole varsinainen riippuvuus.

Jos riippuvuus syntyy, siitä voi seurata lisää ahdistusta, masennusta, itseinhoa, talousvaikeuksia, elämänhallinnan ongelmia ja ongelmia perhesuhteissa. Tavarat voivat vallata kodin ja syyllisyys mielen.

Nettishoppailuriippuvuus on ostosriippuvuuden alalaji. Netissä ostosten tekeminen on helppoa, ja tylsyyttä tai ikäviä tunteita on helppo paeta loputtomiin verkkokauppoihin. Kun maksaa kortilla, ei näe rahan liikkuvan missään vaiheessa, ja ostoksia saattaa ikäänkuin salata itseltäänkin.

Myös nettihuutokaupat voivat koukuttaa voimakkaasti. Niihin liittyy kilpailun tuomaa jännitystä, joka voi voimistaa oston aikaansaamaa hyvää oloa.

Shoppailuriippuvainen ei tosiaan välttämättä ostele uusia tavaroita. Myös pakonomainen tavaran hamstraaminen kirpputoreilta voi olla riippuvuutta, vaikka se tulisikin halvemmaksi kuin shoppailu tavallisissa kaupoissa. Käytetty rahamäärä ei ratkaise, vaan se, voiko shoppailija lopettaa ostamisensa ahdistumatta vai ei.

mies selaa vaaterekkiä
Kuva Charles, ylin kuva Artem Beliaikin.

Shoppailuriippuvainen voi olla mitä sukupuolta tahansa. On mahdollista, että miehen shoppailu voi jatkua pidempään kenenkään siihen puuttumatta, sillä miesten ajatellaan tekevän järkeviä ja harkittuja ostoksia, kun taas naisia saatetaan pitää turhaan tuhlaajina ilman syytäkin.

Moni nainen myös saattaa häpeillä ostoksiaan. Syynä on juuri se, että naisten tekemät ostokset koetaan turhaksi shoppailuksi. Toinen vaikuttava syy on se, että monissa parisuhteissa nainen joutuu salailemaan ostoksiaan. Piilottelu vie asian suurempiin mittasuhteisiin kuin olisi syytä.

Turha ostelu kannattaa toki lopettaa, vaikka siitä ei ongelmia ja ahdistusta koituisikaan. Luonto ei kestä loputonta kulutusta, eikä kenekään koti kaunistu siitä, että tavaroita hankitaan koko ajan lisää. Mutta jos tilaa ja rahaa on, eikä ostaminen ahdista, ei toki tarvitse heittäytyä kokonaan askeetiksi.

Eri asia sitten on, jos tuntuu siltä, että oma ostelu ei ole normaalin rajoissa.

Tunnistatko nämä merkit:

– Et voi olla ostamatta, vaikka haluaisit ja olet päättänyt, että enää et osta mitään turhaa.

– Menetät kiinnostuksesi ostaamiisi tavaroihin hyvin pian.

– Piilottelet ja salailet ostoksiasi syystä (etkä siis siksi, että esimerkiksi puolison mielestä et saisi ostaa mitään ikinä).

– Ostaminen tuottaa sinulle hyvänolon tunteen, mutta varsinainen ostamasi esine ei.

– Ihmissuhteesi kärsivät.

– Olet taloudellisissa vaikeuksissa tai joudut käyttämään esimerkiksi ruokaan hyvin vähän rahaa siksi, että olet tahtomattasi tuhlannut rahasi muuhun.

– Hukut tavaraan.

– Läheisesti huomauttelevat ostelustasi (syystä).

Jos tämä kuulostaa tutulta, hae apua. Keskusteluapua voi hakea vaikkapa koulupsykologin, nuorisoaseman, A-klinikan tai mielenterveystoimiston kautta. Jos riippuvuuden takana on mielenterveyden ongelmia, lääkitys voi auttaa. Taloudellisissa pulmissa voit kääntyä kuntien talous- ja velkaneuvojien tai Takuu-Säätiön puoleen.

Oma-apuna kannattaa kokeilla luottokorttien käytön lopettamista, kaiken maksamista käteisellä ja itsensä kiireisenä pitämistä. Tunnista ongelmatilanteet ja tee silloin jotain muuta. Pysy poissa kaupoista, nettikaupoista ja kirpputoreilta äläkä selaile mainoksia.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia