Suomessa on yhä enemmän köyhiä lapsiperheitä. Edes koulutus ei enää takaa sitä, että saisi työpaikan ja kohtuulliset tulot. Lisäksi elämässä voi sattua vaikka mitä, mistä seuraa se, että ajautuu köyhyyteen.

Oli varattomuuden syy mikä tahansa, ei köyhän elämästä neuvoja puutu. Tässä yksi avautuminen siitä, miltä tuntuu kun pienituloisuuden takia pidetään tyhmänä ja köyhyyttä omana syynä:

”Ethän vaan osta lenkkimakkaraa, köyhä? Osta kaalia, kaali on halpaa! Ymmärräthän köyhä, että jos ostat eineksiä, olet köyhä ihan omasta syystäsi! Kotimaiset juurekset ovat halpoja, tee itse niistä ruokaa niin johan rahat riittää!

Tällaisia neuvoja tyrkytetään köyhille sekä kasvotusten että lehtien palstoilla. Osta sitä, osta tätä, älä nyt vaan tuota osta! Ikäänkuin köyhät olisivat köyhiä siksi, että he eivät ymmärrä mitä asiat maksavat ja syytävät rahansa ihan mihin sattuu. Vaikka kyllä jokainen köyhä tietää, että kaali ja peruna on halpaa, mutta eihän pelkällä perunalla kukaan pärjää. Pakko sitä on muutakin syödä, vaikka kuinka olisi rahat tiukalla.

Myös muiden raaka-aineiden suhteen köyhää valistetaan: köyhä ei saa ostaa halpaa makkaraa kun pitää ostaa lihaa! No köyhä ei ehkä voi valita, että maksimoiko proteiini-hintasuhteen, vaan hän joutuu ostamaan sitä mihin juuri nyt on varaa. Eurolla saattaa saada lenkkimakkaran mutta ei jauhelihapakettia. Makkarasta saa kuitenkin valmistettua aterian, vaikka se ei paras mahdollinen valinta olekaan. Sama koskee tietysti myös hedelmiä ja muuta ”luksusta”. Sellaisia ei köyhän pidä ostaa, sillä metsät ovat täynnä marjoja, siitä vain köyhä kyykkyyn mustikkamättäiden äärelle! Mustikoita saa tietenkin kerätä aika lailla, että niillä pysyy perhe hengissä, mutta eihän köyhällä voi muutakaan tekemistä olla?!

Toisin kuin monet tuntuvat kuvittelevan, köyhä ei välttämättä ole laiskimus, joka makaa kaikki päivät sohvalla pakoilemassa TE-toimiston virkailijoiden yhteydenottoja. Köyhä saattaa tehdä pariakin työtä, ja rahat eivät silti riitä. Taloudenpitokin saattaa olla ihan kohdillaan, mutta joskus on sairauksia tai muita ikävyyksiä, joihin menee kaikki raha mitä tulee. Köyhällä ei välttämättä ole yhtään sen enempää aikaa kuin rikkaamallakaan. Ja vaikka aikaa olisi, huolehtiminen ja murehtiminen vie energiaa. Jos elämäntilanne on muuten raskas, ei ole mikään itsestäänselvyys, että sitä pystyisi tekemään kaikkein järkevimpiä ratkaisuja ja jaksaisi esimerkiksi kokata kaikki ruoat alusta alkaen itse.

Mutta niinhän sitä ajatellaan, että köyhän pitäisi venyä enempään kuin niiden, joilla on ollut parempi tuuri. Köyhän pitää jaksaa kerätä marjat ja sienet. Köyhän pitää jaksaa valmistaa kaikki ruoat itse. Köyhälle pitää maistua puuro ja lanttu, hän ei saa tuhlata rahojaan herkkuihin. Ennen kaikkea köyhän pitää olla tyytyväinen siihen mitä hänellä on!”

Nimim. Kiitti neuvoista

P.S. Tällaista on, kun lapsen kaverit ovat sikarikkaita.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Järsi sitä lanttua, köyhä!”

 • Zappa sanoo:

  Kyllä minustakin köyhän pitää saada sijoittaa rahansa ihan itse. Esimerkiksi kuulen lähes joka viikko motkotusta siitä että minun täytyisi lopettaa tupakanpoltto koska se on kallista. Poltan noin askin päivässä joten se tekee vain 7,50€/pvä. Sen verran tupskuttelu auttaa stressin hallintaan että lääkärinikin sanoi ettei kaikkea kannata lopettaa samaan aikaan. Sossusta hain lisää rahaa kun Kelan toimeentulotuki ei vaan riitä. No sielläkin alkoivat neuvomaan että miten minun tulisi elää ja millaista ruokaa on halpa ostaa ja helppo valmistaa. Olen ollut työtön kesästä saakka ja tekisin nyt talvella ihan mielelläni töitä, ensi kesää en aio pilata työnteolla vaan otan sen ihan lomailun merkeissä koska monta kesää on nyt mennyt pilalle kun on pitänyt olla koko kesä töissä. Se on muuten kans yksi haittapuoli köyhänä olemisessa ettei saa edes itse määritellä milloin on lomalla. Köyhille samat oikeudet kuin muillakin on eli se että saat mahdollisuuden päättää omistaasioistasi itse ja saat riittävästi toimeentulotukea.

  • Nimetön sanoo:

   Jos poltat askin päivässä, se maksaa vuodessa 2700 euroa. Saa olla aika sikarikas, että tuollainen summa ei tunnu missään taloudellisesti. En itsekään ole mikään rikas, vastavalmistuneena keräilen pikkuhiljaa varoja tulevaan. 2700 eurolla tekisimme lapsen kanssa kaksi parin viikon ulkomaanmatkaa vuodessa. Siis toki budjettimatkoja, mutta kuitenkin. Tupakoinnista huomauttaminen on ihan aiheellista, jos lapsella on joitain puutteita elämässä. Tai jos lapsi ei koskaan pääse ulkomaille sen takia. Tai jos lapsi joutuu syömään huonompaa ruokaa sen takia.

   • Nimetön sanoo:

    P. S. Se tekee 225 euroa kuukaudessa. Tällä rahalla rahoittaisit lapsellesi jo melko kalliin harrastuksen. Lapsi voisi esim harrastaa ratsastusta tällä rahalla 1-2 kertaa viikossa (riippuen hinnasta). Tai jos lisäisit tämän rahan asumiskuluihin, niin saisitte huomattavasti kivemman ja paremman asunnon. Tai tuolla rahalla käyttäisit lapsesi joka päivä lounaalla jossain lounasravintolassa syömässä monipuolisen ja terveellisen aterian. Alatko ymmärtää pointin?

 • Työssä käyvä köyhä sanoo:

  Tää oli niiiiin hyvä kirjoitus!!! Kiitos. Olen työssä käyvä (huono palkka), köyhä. Yritän myös parhaani mukaan auttaa vanhempiani selviämään sillä eläkkeet on todella onnettomat vaikka ikänsä ovat töitä paiskineet. Olen tehnyt välillä jopa kahta työtä päällekkäin, lähtenyt aamu viideltä nukkunut päivällä muutaman tunnin ja taas mennyt yötä myöten töissä sillä muuten ei olisi selvinnyt. Mutta loputtomiin ei jaksa, sitten on todella näitä jotka sanovat ettei pidä valittaa vaan ostaa niitä kausi vihanneksia ja perunaa kun on halpaa, ihmetellään miksi ostat karkkia? Ihan turhaa rahan tuhlausta, ikäänkuin köyhä ei saisi herkutella tai jos on pakko saada herkkua sitten on turha valittaa köyhyyttään. Ja jos erehdyt sanomaan, että ei ole varaa uusiin vaatteisiin, niin johan joka toinen älähtää, että kirppikset on täynnä vaatteita muutaman euron kappale hintaan,juu voi olla mutta löytyykö sieltä juuri minun kokoa? Ja kyllä köyhäkin haluaisi istuvan vaatteen ja ehkä nätinkin. Tai jos sanot olevasi vähän pyöreä etkä siksi löydä kirppis vaatteita hukut kommentteihin: et ole köyhä jos olet läski, miten köyhällä on varaa syödä itsensä lihavaksi jne. Ja olisihan se halvempaa tehdä aina ruoka itse, mutta ihan aina vaan ei jaksa sitä tehdä kun pitäisi välillä myös nukkua. Kiitos jos jaksatte lukea… Olen puhunut 😄

 • Nassukka sanoo:

  Marjastusta on turha kuitenkaan kyykytykseen rinnastaa. Marjastus on erittäin tärkeää keskituloisellekin. En todellakaan voisi ostaa meidän päivittäistä marja-annosta koko perheelle kaupasta ja miksi ostaisin, kun ilmaiseksi saa? Keräämme sen 100 kg erilaisia marjoja metsästä, ihanan halpaa ja mukavaa puuhaa koko perheelle.

 • Omppu sanoo:

  Itse vähän parempituloisena luen näitä kertomuksia ja muistan oman lapsuuden, näin meilläkin oli. Muistakaa ihmiset hakea toimeentulotukea tai asumistukea, selvittäkää, mihin tukiin on oikeus, jos ette vielä näitä tukia saa. Omat vanhempani eivät lapsuudessani tajunneet näitä hakea, myöhemmin selvisi, että olisivat niihin olleet oikeutettuja, vaikka työssä olivatkin.

  Kaikille pienituloisille toivon jaksamista arjen keskelle, jokaiselle teille toivon parempia tuloja ja helpompaa arkea. Sellaisten ihmisten neuvoja ei tarvitse kuunnella, jotka eivät itse ole koskaan joutuneet kärsimään köyhyydestä. Eurolla ei tosiaan saa kolmen euron jauhelihapakettia ja euronkin hinta on liikaa, jos sitä euroa ei ole.

  Parempituloisille sanoisin, että ottakaa se pää puskasta pois ja laskekaa itsenne jalustalta alas. Köyhyys on koko ajan isompi ongelma suomessa ja se ei poistu sillä, että kuvitellaan huonompituloisten olevan muutenkin huonompia. Jos tiedätte, että oman lapsen kaveri on pienituloisesta perheestä, niin auttakaa, tehkää jotain kivaa, viekää vaikka muksut leffaan ja maksakaa se käynti, sinulle pieni raha, pienituloisen perheen lapselle taas mieletön juttu. Ja pienituloiset vanhemmat – jos joku haluaa auttaa ja maksaa sen teidänkin muksun leffalipun tai jotain muuta, ottakaa apu vastaan.

  Niin, jos joku miettii, mitä itse olen tehnyt, niin olen esimerkiksi antanut pienituloiselle äidille lahjakortin ruokakauppaan. Oli pieni juttu minulle, tosi suuri juttu hänelle.

 • Osa-aikatöissä käyvä neljän lapsen yh sanoo:

  Näinhän se menee. Kun tilillä on rahaa tietyn verran, kulkee siellä kaupassa laskin kädessä että ne roposet varmasti riittää. Köyhän ei kannata ostaa halpaa sanotaan, mutta kun ei ne rahat muuhun riitä. Ja kun on päivittäinen lääkitys, siihenkin pitäisi rahat olla, koska ilman lääkkeitä menee toimintakyky. Neljän lapsen vaatetus ja kengittäminen ei sekään ilmaista ole. Onnekseni olen saanut lapset jotka ovat vähään tyytyväisiä ja jotka ymmärtävät että vaikka naapurin Liisalla ja Petterillä (nimet keksitty) onkin kaikki viimeisimmän muodin mukaista, meillä ei sellaiseen varaa ole. Ja vaikka naapurissa syödään pihviä ja meillä sitä iänikuista nakkisoppaa, ollaan onnellisia siitä että ruokaa edes on, koska on ollut päiviä kun on täytynyt sillä rintamalla tarjota ei-oota. Vaikka kuinka budjetoi, pieninkin yllätys kaataa talouden. Ylimääräinen lääkärikäynti, kunnallisella puolella tottakai koska yksityiseen ei ole varaa, tekee monen kympin loven siihen huolella tehtyyn laskelmaan. Asuminen on kallista. Ja omalle kohdalle on tulossa vielä asunnon vaihto, nykyinen on homeessa, joten huonolla tuurilla kaikki menee vaihtoon huonekaluja, liinavaatteita, pyyhkeitä ja vaatteita myöden. Mistäpä niihin rahaa repii.. Että kyllä, köyhänä on kiva olla 😒 Eikä sitä tilannetta ymmärrä kuin toinen köyhä.

 • Taikkeri sanoo:

  Juurikin näin. Eihän liha maksa paljon. No eipä, jos sulla on vitonen rahaa kauppaan mennessä ja mietit miten ruokit lapsesi. Ostatko 3 euron jauhelihapaketin vai euron uunilenkin.