Milloin on oikea aika antaa lapsen päättää?
”Tänään syön vain keksejä!”
”En laita takkia!”
”Hyi en halua parsakaalia!!”
Ovatko nämä ilmaisut jo liiankin tuttuja? Missä sitten menee raja, jossa annat lapsesi itse päättää mitä tekee? Milloin hän saa vastuun esimerkiksi omista nukkumaanmenoajoista tai kännykän käytöstä?
Vanhemmilla ovat suuret paineet viihdyttää lapsiaan ja keksiä heille tekemistä. Jo lyhyelläkin automatkalla mukana on monta erilaista matkapuuhaa joista valita. Vanhempien tehtävänä on suojella lapsiaan ja pitää heitä aktiivisina, jotta he kehittävät monipuolisia taitoja. Siksi on vaikea tietää milloin on oikea aika antaa lapsen itse päättää mitä tehdä. Jos lapselle antaa vastuuta liian aikaisin, se voi luoda suurta painetta. Lisäksi lasten pitää ymmärtää, että aina ei voida heidän toiveilla kuitenkaan mennä.
Todellisuudessa lapsille voi antaa vastuuta päättää omista tekemisistään niin aikaisin kuin mahdollista, kunhan vanhempien tuki säilyy. Jo pienikin itsenäinen päätös aktivoi lapsen etuotsalohkon kuorta, mikä auttaa kehittämään heidän kognitiivisia taitoja. Tämä valmistaa heitä kohtaamaan myöhemminkin erilaisia haasteita. Vanhempien rooli on antaa mahdollisimman paljon autonomiaa ja toimia vain tukena. Yksi merkittävin stressin lähde lapsilla on tilanteiden hallitsemattomuus, joten antamalla päätöksentekovaltaa vähentää heidän huolia ja pelkoja.
Vastuun määrä riippuu lapsen iästä. Esimerkiksi nuorille päiväkoti-ikäisille lapsille kannattaa antaa pieniä valintoja, kuten haluaako hän parsaa vai pinaattia, tai mikä pehmolelu otetaan mukaan. Lasten kasvaessa heille voi antaa enemmän päätöksentekovaltaa, kuten pukemisessa ja syömisessä. Mutta jos lapsesi ei esimerkiksi osaa päättää minkä kirjan hän seuraavaksi lukisi, voit hieman auttaa häntä. Muistuta kuitenkin lastasi, että kasvaessa haluaisit hänen uskaltavan tehdä omat päätöksensä.
Entä mitä tehdä jos lapsesi valitsee jatkuvasti huonoja vaihtoehtoja? Annoit hänen pakata omat eväänsä, kunhan ne eivät ole herkkuja, ja nyt lapsesi mässyttää vain banaaneja koko leiripäivän. Voi p**@#&! Tämä voi olla vanhemmille vaikea paikka, sillä lapsien pitää oikeasti saadakin päättää asioista, jos heille on vastuuta annettu. Hyvä tapa torjua huono päätös on käydä lapsen kanssa läpi niiden seuraukset. Jos lapsesi ei vieläkään suostu muuttamaan mieltään, muista että olet kuitenkin heidän vanhempi ja viimeisen sanan sanova. Eli vaikka haluat opettaa lapsellesi vastuun kantamista, ei sinun tarvitse antaa hänen ajaa autoasi tai syödä kakkua joka päivä.
Mitä päätöksiä annat lapsesi tehdä? Onko teille sattunut hölmöjä vastoinkäymisiä?
Artikkelikuva Raquel Martinez.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Valitse taistelusi. Kaikesta ei todellakaan kannata vääntää. Lapsi ei varmasti mene pilalle, vaikka söisi joka päivä kerhoeväänä pelkkää banaania. Parempi syödä jotain, kun ei mitään. Lapsilla voi vaihdella mieliteot ja ruokahalu aika tavalla jopa päivittäin. Joskus ei uppoa, kun joku tietty ruoka. Ei lapsi nälkään kuolee. Omalla lapsellani syöminen aiheutti ainaista stressiä vuosikaudet. Nyt on 14v ja 170 yli tyttö. Kannattaa miettiä sen oman lapsen kohdalla miettiä missä kohtaa kysytään sitä mielipidettä, jos on nirso lapsi niin älä kysy, kun tiedät jo mitä on vastaus. Lapsen tasoisesti täytyy mennä. Mutta, jos kysyt, niin kyllä sitten pitää myös kuunnella ja antaa se valinnan vapaus. Jos se on sitten sitä kakkua niin on. Lapselle voi tehdä selväksi, että vain tänään ja viisas vanhempi ei huomenna kysy 😀