Osa lapsista viettää koko kesän päiväkodissa kun vanhemmilla ei ole lomaa. Lapsi saattaa olla hoidossa kaikki arkipäivät vuoden ympäri.

Lapsikin ansaitsisi kesäloman, aikaa ilman aamuherätyksiä ja päiväkodin arkea. Päiväkotielämä on lapselle kuormittavaa, sillonkin kun lapsi tykkää päiväkodista, hoitajista ja kavereistaan ja viihtyy hoidossa.

Mutta minkäs teet jos vanhemmilla ei ole kertyneitä lomia tai mahdollisuutta olla poissa töistä omassa yrityksessä taikka ottaa palkatonta. Myös opiskelijavanhempien on yleensä pakko olla töissä kesällä.

Mummoilla ja kummeilla hoidattaminenkaan ei aina onnistu. Ehkä suku asuu kaukana, ehkä sukulaisia ei ole enää elossa tai he eivät asu Suomessa. Ehkä isovanhemmat eivät halua käyttää lomaansa lasten hoitoon, ehkä he ovat alkoholisoituneita tai sairaita.

Pieni osa vanhemmista on niitä, jotka pitävät lapsen hoidossa vaikka itse lomailevat. Sitäkin on paha mennä ulkopuolelta arvostelemaan: jos vanhemmalla on lyhyt loma ja hän on voimiensa äärirajoilla, voi lapsen hoidossa pitäminen olla kaikille paras ratkaisu. Asia on tietysti eri, jos vanhemmat viettävät riemulomaa keskenään ja pienet lapset ovat koko kesän päiväkodissa.

Lapsilla on oikeus päivähoitoon ympäri vuoden, mutta missään ei ole määritelty alle kouluikäisille lapsille loma-aikoja. Aikuisille taas lomat kertyvät työssäoloajan mukaan. Lomattomille ole tarjolla mitään rahallista tukea palkattomia vapaita varten eikä myöskään työnantajilla ole mitään velvoitteita antaa työntekijöille palkattomia vapaita lasten kanssa lomailua varten.

Keskenään tai omissa menoissa hurvittelevat vanhemmat ovat pieni vähemmistö. Lomattomat vanhemmat sen sijaan tuntevat syyllisyyttä siitä, että eivät voi järjestää lapsille pitkiä vapaita ja matkoja, kun koko kesä menee töissä. Päälle saattaa tulla vielä syyllistystä ja pahaa silmää ympäristöstä ja jopa päiväkodista. Mutta aina sitä lomaa vaan ei pysty järjestämään vaikka miten haluaisi.

Oletko joutunut pitämään lapsen päiväkodissa koko kesän? Miten se sujui? Kerro kommenteissa tai lähetä kokemukseksi alla löytyvällä Avaudu tästä -lomakkeella!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “Kaikilla lapsilla ei ole kesälomaa”

  • ”Hoito-täti” sanoo:

    Itse muistan omasta lapsuudesta että vanhemmilla harvoin oli samaan aikaan kesällä lomaa, koska eivät halunneet meitä kesäpäivystykseen laittaa + kouluvuosina oli ne pidemmät lomat. Eli periaatteessa uhrasivat tämän ”maagisen yhteisen ajan” meidän vuoksi – tätä näkee harvoin, koska vanhemmat haluavat lomailla yhdessä ja mieluiten ilman lapsia. Niin monesti on tullut vanhempia kesäpäikystä hakemaan kullanmurujaan ja todennut kuinka ihanaa oli loikoilla paljussa ja nauttia auringosta kun lapsi ollut 7:30-17:30 päiväkodissa. Itse ei ymmärrys riitä tähän että jos nyt ne lapset ON tuotava kesällä hoitoon (ei työn takia), niin miksi ~10h/päivä?

  • Papu sanoo:

    Itse en ole joutunut lapsia pitämään koko kesää hoidossa. Mutta olen päiväkodissa töissä ja siellä näkee monenlaista, mutta pohjimmaisena on ajatus että jos on vain mahdollista niin lapsikin on ansainnut lomaa.

  • Lasten hankinta on oma valinta? sanoo:

    No siksi ne päikyn johtajat kyselevät lasten loman perään, kun on aina niitä vanhempia, jotka lomailee ilman lapsia. Aina on löytynyt edes viikko lomaa lapselle, kun on kyselty (vaikka ensin ei yhtään). Ei sen loman ole oltava kesä-heinäkuussa, että lasketaan lomaksi. Miten aikuiset itse jaksaa ilman lomaa? En minä ainakaan ja lomaa se lapsen kanssa vietetty lomakin on.

    Itse aikanaan tein sijaisuuksia ja silti sain pidettyä lomaa lasten kanssa, kun ilmoitin, etten ole käytettävissä tiettynä aikana. Lasten loma (omakin) tärkeämpi, kuin raha. Täällä puolittuu kuukauden päikkylasku, jos ei ole ainuttakaan päivää kuukaudessa paikalla(+heinäkuu maksuton, tai 8vk maksuton jakso, riippuen hoidon aloituksesta).

  • Liisa sanoo:

    Täällä kaikki puhuu päikky ikäisistä lapsista. Mielestäni pahin paikka on jo koululaiset 7-9v. Mun oma ei uskalla olla yksin. Tukiverkosto 0 ja juhannuksen jälkeen ei ole mitään kerhoja. Ensi viikko jo sellainen, että ei ole mitään ajatusta minne lapseni saisin hoitoon

  • Vela sanoo:

    Mutta se lasten hankinta on edelleen oma VALINTA. Joten jos niitä lapsia on valittu hankkia ja sitä lomaa ei ole, niin sen kanssa nyt vaan joutuu elämään. Kun elämä on täynnä valintoja.

    • Jestas! sanoo:

      Voi jestas! Ihan aina se elämä ei mene suunnitelmien mukaan. Elämää ja sen mukanaan tuomia haasteita kukaan ei etukäteen pysty näkemään tai suunnittelemaan. Tuolla ajatuksella kukaan, siis yhtään kukaan, ei voisi hankkia lapsia – ikinä.

    • anonyymi sanoo:

      Elämä ei aina ole oma valinta. Vaikka kuinka lapset ovat haluttuja, voi elämässä tulla tilanteita, joita et ole valinnut esim. leskeys, avioero, oma sairastuminen, lapsen sairastuminen jne.
      Onnea sinulle itse valitsemassasi elämässä!

    • er'säiti sanoo:

      Toki, mutta jos puolisoni meni kuolemaan vaikka niin ei suositeltu, jo puolison ja omat isovanhemmat kuoli koronaan. ja nyt itäisi tehdä töitä , vaikka kuinka on tulevaisuuden ajatellut etukäteen ei elämä mene aina suunnitellusti

  • Kun lapsilla on vain äiti sanoo:

    Kolmen lapsen yh-äitinä on tullut huomattua jänniä juttuja. Itse painat duunia niska limassa ilman lomia, lapset itsellä täysin. Nyt kun myös lomia kertynyt lapset lomailee äidin kanssa. Ei sukulaistukiverkostoa, omaa hengähdys/lepoaikaa 1vrk n. 1x kolmessa kuukaudessa. Isät tapaavat 3-4vrk kuukaudessa ja heidän loma-ajat ovat jollakin jännällä tavalla myös ’oikeutettuja’ elämään ilman lapsia. Isommat koululaiset yrittävät päästä kesälomatunnelmaan koulun loma-ajalla samalla, kun nuorin on päivähoidossa ja äiti tekee vuorotyötä taiteillen oman jaksamisen kanssa. Työpäivän jälkeen yrität keksiä jostain voimia viedä lapset rannalle tai keksiä edes jotain kivaa, koska kesä. Ja sitten on vielä ne kaverit, joita pitäisi jaksaa ottaa yökylään ja kestitä, että kaverin vanhemmat pääsevät viettämään kahdenkeskistä aikaa.. Kaikkia ei vain kiinnosta/ prioriteetit kohdistuu vain siihen omaan elämään ja napansa tuijotteluun?
    Kaikkensa voi yrittää yksinään antaa, mutta aika mahdottomaksi käy kun ei yli-ihminen ole kuitenkaan.

  • Ongelma? sanoo:

    Näinhän se on.

    Moni on töissä, kun pakko olla. Ei ole kertynyt lomia mitä käyttää. Pätkätöitä, opiskelua…name it.

    Mutta se miten viikonloppunsa käyttää, onkin jo täysin toinen asia!

    Oma lapseni muistaa kesistä uimareissut, trangiaruuat ja viikonlopum telttaretket. Ei traumoja ja hyvin tuntuu jaksavan.

    Tässä vain vamhempien/vanhemman pitää tehdä valinta:
    oma hyvinvointi/jaksaminen vs. Lapsen ilo.

    Kyllä useampana maanantaina ottaa päähän ja väsyttää, mutta mielummin väsyttää minua kuin lasta!

  • Äiti sanoo:

    Tänä kesänä meidän perheessä on ensimmäistä kertaa tilanne, ettei ole mahdollista pitää päiväkotilaisia kesää kotona. Opiskeleva äiti tekee kesän töitä, ja isä on juuri vaihtanut työpaikkaa, eli siinä menivät lomat.

    Kyllä se särkee sydäntä, kun koululaiset hehkuttavat kesälomaa ja 6v ja 4v ihmettelevät, milloin oikein on heidän lomansa 😔

  • Etä-äiti sanoo:

    Mun isän luona asuvalla 5v tyttärellä ei olisi ollut lomaa ollenkaan kun isä koko kesän töissä. Otin sitten tytön viikko-viikko systeemillä meille, jotta saa edes joka toisen viikon lomaa hoidosta. On sen ansainnut pitkän päiväkotivuoden jälkeen ennen esikoulun alkamista. 💕

    • ML sanoo:

      Miksi et ottanut koko kesäksi (ja tapaisi viikonloppuisin isäänsä, ) jos ilmeisesti et ole töissä?

  • Omppu sanoo:

    Isovanhempien ei tarvitse olla alkoholisoituneita tai sairaita elleivät hoida kesällä lapselapsia. Isovanhempien luona hoidossa ei ole itsestäänselvyys= myös on oma elämå.

  • Momsince2014 sanoo:

    Kun opiskelin lapsi oli myös kesät päiväkodissa, pidemmät hoitopäivät sattuivat juuri kesälle. Lapsi oli tuolloin 2-4 -vuotias. Loma sattui joko alkukesään ennen töiden alkua tai alku syksyyn töiden loputtua.

  • Tinnttii sanoo:

    Itselläni myös,kun lapsi oli päiväkodissa,kyseltiin,ja vähän painostettiinkin,että kyllä lapselle pitää saada kesällä lomaa,itse tein noita sijaisuuksia,lomat maksettiin pätkän päätteeksi kysymättä,kun piti aina paikata vakituisten lomia,sanoin suoraan päiväkodin johtajalle,että en voi lasta jättää yksin kotia,kun ei voi palkatontakaan ottaa,kun rahat elämiseen oli tiukalla. Sitten minusta saivat kaikki,ketkä eivät lapsen etua tajua(esim. meidän tapauksessa,ei sisaruksia,joten ihanat leikkikaverit tarhassa,ei naapureissa leikkitovereita),tahtonsa läpi,kun tuli taannoin tuo rajoitettu aika varhaiskasvatuksessa. Onneksi nyt se rajoitus on poistumassa. Lapseltani kysyin nyt ensimmäisen luokan loppumisen jälkeen,onko kiva,kun alkaa kesäloma,ekaksi sanoi,ei ole,kun kaikki kaverit on siellä(nyt siis lomalla,onhan me nähty jo kavereitakin,mutta ensi reaktio tuossa😁)

    • Osa jää marginaaliin sanoo:

      Tuo rajoitettu hoitoaika kolahti omaan perheeseen aika kovaa. Kunnon rätti päin kasvoja.

      Kaksi aikuista ja yksi päiväkoti-ikäinen. Molemmilla vanhemmilla työ klo 8-16 arkisin mutta toisella työmatka julkisilla 1,5 tuntia suunta ja toisella autolla 1h/suunta. Tarkoittaa sitä että lapsi ensimmäinen hoidossa ja viimeinen kun haetaan – 11 tuntia joka päivä. Ja tästä on saatu kuulla päiväkodista.
      Uutta työtä molemmat koko ajan hakee mutta ei ole vielä sitä saatu.

      Vielä joku aika sitten valtio (TEM) on määrännyt esim työttömän ottamaan töitä vastaan 80km päästä kotoa. Jos oma tilanne olisi se että olisin työtön, saisin työpaikan tuon 80km päästä niin kyllä tappelisin vastaan ja kovaa juurikin sen vuoksi että kuinka paljon lapsi on hoidossa.
      No työtön en ole ja olen näinä aikoina työpaikastani kiitollinen ja siitä että on lomaa jolloin lapsikin lomalla. Kohta taas lähtee hakemus jos saisi työmatkaa lyhyemmäksi, vuosi vuodelta koulun aloitus lähenee mikä tarkoittaa sitä että lapsi on sitten enimmäkseen yksin kotona… Sydän särkyy

  • Hankalaa sanoo:

    Juuri näin, meidän perheellä juurikin tämä tilanne että mitään sukulaisia ei ole mailla halmeilla jonne lapset voisi joskus tyrkätä, tai jotka kerkeisivät/haluaisivat hoitaa. Itsellä loma silloin kun esimies sanoo, esim toukokuussa tai syyskuussa, jolloin esim koululainen ei lomasta hyödy ja päiväkodissakin maksuttomiin kesäkuukausiin lasketaan vain kesä-elokuu. palkattomia ei saa ja miehellekään lomaa ei ole kuin viikko joten siitäkään ei hyötyä ole, sitten tulee päiväkodista lappuja että lapset tarvitsevat lomaa..

  • Notkis sanoo:

    Mies aloitti uudessa työpaikassa huhtikuussa, eli ei lomaa.. Oma lomani on vasta elokuun puolivälissä, kun esikoinen aloittaa koulutiensä. Päiväkodista ei ole oikeastaan mitään mielipiteitä kuulunut, onneksi. Oma äitini (varhaiskasvatuksen ammattilainen, oikeesti!) aiheutti pahaa mieltä muistuttamalla, miten erityisesti esikoinen olisi lomansa tarvinnut. No olisi tietenkin! Ei vaan onnistu. Kun ei ympärillä ole apujoukkoja, jotka voisivat osallistua lomittamiseen. Neljä viikonloppua putkeen töissä tuo arkivapaita joiden avulla ollaan saatu edes pitkiä viikonloppuja lapsille, koska miehellä arki-päivätyö ja itselläni 2-vuoro..
    Silti huono omatunto kalvaa. Parempaan ei kuitenkaan pysty.

  • Velkavangitar sanoo:

    Pätkätyöläisen lomajakso on työttömyysjakso.

  • Ninni sanoo:

    Mies olisi halunnu että pidän lasta kesäloman ajan päiväkodissa, koska hän koki loma-ajat ”kamaliksi”.

    Lapsi oli kotona, miehestä tuli entinen (toki syitä oli muitakin).

  • Nemi sanoo:

    Sain vihdoinkin kokoaikaisen työpaikan jossa säännölliset työajat, ma-pe 8-16. Aloitin viime vuoden marraskuussa, joten lomaa ei ehtinyt kertyä kuin viikon verran.

    Haasteelliseksi kesän lomat teki se että esikoisella joka nyt 8v. on 1-tyypin diabetes ja joka ei osaa (eikä kuulukkaan osata) hoitaa itse itseään.

    Tappelin lakiin vedoten myös esikoiselle päivähoito mahdollisuuden. Minulla myös kaksoset 6v.

    Olen heidän kolmen yh. Isä ei ole ollut aktiivinen ja ei ole koskaan lomillaan heitä ottanut. Tukiverkostoa ei ole.

    Sain kuitenkin tämän kesän järjestettyä niin että kaikki ovat päivähoidossa ja esikoinen saa tarvitsemansa lääkinnällisen avun.

    Mieltäni jäi kuitenkin kaivertamaan se että päiväkodin johtaja jankutti kokoajan että ”lapsikin tarvitsee loman”. Lopulta kysyin häneltä, että olisiko hänen mielestään sitten parempi ratkaisu, että jäisin työttömäksi kun muulla tavoin en pysty lomaa mitenkään lisäämään?

    Kyllä minä täällä parhaani yritän mutta lomiin en pysty vaikuttamaan. Tämän ko. lomaviikon olen kuitenkin täysin pyhittänyt lapsilleni, tehty reissuja ja keksitty kaikkea kivaa .

    Se että varhaiskasvatuksesta syyllistetään vanhempaa en oikein hyväksy.

  • Äitili sanoo:

    Keväällä palannut hoitovapaalta töihin ja uuteen työpaikkaan eli ei ole lomia, syyllisyyttä tuntien kuskaan lapset päiväkotiin koko kesän. Surettaa kun nelivuotias kyselee koska meillä on kaksi viikkoa lomaa, ja joutuu vastaamaan ettei tänä kesänä ole lomaa. Onneksi pääsääntöisesti viikonloput vapaata niin ehtii lasten kanssa kesä touhuja touhuta.

  • Parhaansa yrittävä kaaoksen ylläpitäjä sanoo:

    Meillä myös lapset joutuneet olemaan paljon hoidossa , toissa vuoden olivat lähes kokonaan , joitain lyhyitä vapaa päytkiä olivat kotona jos isällä vapaata kolmivuorotyön lomassa, myös anoppi ollut korvaamaton lasten loma”vahti”. Viime vuonna saivat olla 2 viikkoa lomalla ja tänä vuonna vihdoin 4 viikkoa, toki sekin pätkissä. Olisin halunnut lomailla lastenkanssa silloin kun oma perhepäivähoitaja lomalla, mutta ei niitä lomia aina saa sinne minne haluaa. Olen yrittäny kesällä hyödyntää vapaapäiväni lastenkanssa miniloma reissailuun.
    Mutta ymmärrän täysin miltä tuntuu niistä vanhemmista joille syyttävästi sanotaan eri tahoista tai muiden vanhempien toimesta kuinka kamala vanhempi on kun ei anna lapsen lomailla, se ei todellakaan ole aina mahdollista, kyllä varmasti jokainen vanhempikin haluaisi joskus lomailla.
    Mutta myös se , että vanhemmat pitävät kerran vuodessa pari päivää lapsivapaata on mielestäni ihan ansaittua, tarkoitan siis esim. viikonloppua kahdestaan tai vaikka yksin , jolloin vanhemmalla on aikaa nukkua ja levätä ja olla taas parempi hyvinvoivempi vanhempi. Jos hurvittelu lomaa pitäisin ilman lapsia enkä antaisi lapsille hoidosta vapaata niin siitä kyllä tulisi todella huono omatunto kuitenkin.

    • Äiti 74 sanoo:

      Etkö koskaan ole edes yrittänyt neuvotella pätkien välissä pienestä esim viikon lomasta? Jos aloituspäivä on sovittu, niin ei mikään pakko ole työkkäriin ilmoittautua. Olethan saanut lomarahat niistä päivistä, joten ei niistä mitään maksettaisi. Ei niistä omista eduista kukaan sun puolesta kiinni pidä, jos et itse pidä. Hulluutta tuo on ja se, että tuommoiseen suostuu.

  • Loman tarpeessa sanoo:

    Olen tehnyt samalle työnantajalle pätkiä jo yli pari vuotta. Pari päivää välillä pois ja sitten taas uusi pätkä. Lomaa ei siis ole ollut yli kahteen vuoteen.
    Pidän työstäni, mutta raskasta on. Alan olla loman tarpeessa, mutta varaa ei ole. Iltatähtemme saa vain pari viikkoa lomaa, kiitos anopin joka uhraa oman lomansa. Viime vuonna ei kuopuksella ollut lomaa lainkaan. Isommat lapset pärjää kotona jo keskenään, mutta hekin kaipaavat yhteistä aikaa.
    Mies on tuki- yms ”töissä” kiinni niin, että ei lomia ole. Tämäkin naurettava tilanne on ollut päällä reilun vuoden.

    Töitä haetaan, suosittelijat löytyy ja hyvät cv:t. Mutta ei vaan osu.

    • Lomailija sanoo:

      Anteeksi, mutta miksi ei ole lomaa? Myös pätkätyöstä kertyy lomapäiviä ja osa-aikaisella usein riittää että Xh/kk täyttyy, niin kertyy jo norm. lomapäivät. Ota selvää liitosta tms. oikeutesi! Tsemppiä!

      • MKS sanoo:

        Paitsi jos on ns. tarvittaessa työhönkutsuttava, silloin jokainen pätkä on itsenäinen työsuhde jonka päätyttyä maksetaan lomarahat ym aina pois. Tällöin ei siis lomaa kerry lainkaan. Ikävä tilanne jollaista periaatteessa ei pitäisi enää päästä syntymään mutta teoria ja käytäntö aina vähän eroaa toisistaan.

      • 12v pätkiä sanoo:

        Pätkätöissä kertyy kyllä lomia juu mutta ei niitä käytetä vaan sijaisuuden lopuksi ne maksetaan. Ite tein sijaisuuksia monta vuotta eri paikoissa epäsäännöllisesti ja silloinhan meitä tarvitaan kun vakkarit sairaana tai lomalla, sijaiset ei siis lomaile. Tuli mitta täyteen ja lähdin pois alalta.

      • 444 sanoo:

        Lomat maksetaan aina pätkän päätteeksi. Eli pätkätyöläinen voi pitää lomaa pätkien välissä, sen sijaan että ilmoittautuu työkkäriin. Muttei se tietenkään ole niin kannattavaa.
        Lomat kertyy kaikille.

        Meillä tarvittaessakutsuttavat pitävät lomia kun haluavat, ovat pääasiassa opiskelijoita. Ilmoittavat milloin eivät ole käytettävissä.

      • Antsku sanoo:

        Pakko sekaantua :[ kertyy toki, mutta pätkätyöläiselle se luonnollisestikin maksetaan rahana, vai miten ajattelit että pätkätöistä ollaan vuosilomalla esim heinäkuussa, jos juuri silloin et ko. työnantajalla ole töissä, tai sitten olet silloin juurikin lomittamassa vakituisia.. ainakin omalla kohdalla pätkätyöläisenä nautin lomani juurikin palkassa +9%