Osa lapsista viettää koko kesän päiväkodissa kun vanhemmilla ei ole lomaa. Lapsi saattaa olla hoidossa kaikki arkipäivät vuoden ympäri.

Lapsikin ansaitsisi kesäloman, aikaa ilman aamuherätyksiä ja päiväkodin arkea. Päiväkotielämä on lapselle kuormittavaa, sillonkin kun lapsi tykkää päiväkodista, hoitajista ja kavereistaan ja viihtyy hoidossa.

Mutta minkäs teet jos vanhemmilla ei ole kertyneitä lomia tai mahdollisuutta olla poissa töistä omassa yrityksessä taikka ottaa palkatonta. Myös opiskelijavanhempien on yleensä pakko olla töissä kesällä.

Mummoilla ja kummeilla hoidattaminenkaan ei aina onnistu. Ehkä suku asuu kaukana, ehkä sukulaisia ei ole enää elossa tai he eivät asu Suomessa. Ehkä isovanhemmat eivät halua käyttää lomaansa lasten hoitoon, ehkä he ovat alkoholisoituneita tai sairaita.

Pieni osa vanhemmista on niitä, jotka pitävät lapsen hoidossa vaikka itse lomailevat. Sitäkin on paha mennä ulkopuolelta arvostelemaan: jos vanhemmalla on lyhyt loma ja hän on voimiensa äärirajoilla, voi lapsen hoidossa pitäminen olla kaikille paras ratkaisu. Asia on tietysti eri, jos vanhemmat viettävät riemulomaa keskenään ja pienet lapset ovat koko kesän päiväkodissa.

Lapsilla on oikeus päivähoitoon ympäri vuoden, mutta missään ei ole määritelty alle kouluikäisille lapsille loma-aikoja. Aikuisille taas lomat kertyvät työssäoloajan mukaan. Lomattomille ole tarjolla mitään rahallista tukea palkattomia vapaita varten eikä myöskään työnantajilla ole mitään velvoitteita antaa työntekijöille palkattomia vapaita lasten kanssa lomailua varten.

Keskenään tai omissa menoissa hurvittelevat vanhemmat ovat pieni vähemmistö. Lomattomat vanhemmat sen sijaan tuntevat syyllisyyttä siitä, että eivät voi järjestää lapsille pitkiä vapaita ja matkoja, kun koko kesä menee töissä. Päälle saattaa tulla vielä syyllistystä ja pahaa silmää ympäristöstä ja jopa päiväkodista. Mutta aina sitä lomaa vaan ei pysty järjestämään vaikka miten haluaisi.

Oletko joutunut pitämään lapsen päiväkodissa koko kesän? Miten se sujui? Kerro kommenteissa tai lähetä kokemukseksi alla löytyvällä Avaudu tästä -lomakkeella!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 37 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

37 vastausta artikkeliin “Kaikilla lapsilla ei ole kesälomaa”

 • Kesähetki sanoo:

  Kuopus oli parivuotiaana lähes koko kesän päivähoidossa. Sain yllättäen kuitenkin viikon loman ja päästin Muumimaahan! Mieheni, lapsen isä otti lomallaan muita hommia. Muistan kun kerran päiväkodin ohi ajettiin, niin lapsi tokaisi, että tuolla hän asuu! Toki vuorotyötä tehdessä oli paljon myös vapaata arkisin ja viikonloppuna mieskin ”joutui” hoitamaan.

 • AG sanoo:

  Työssä ja opiskeluissa samaan aikaan. Lapsi päiväkodissa kesän mutta järjestän työvuorot niin että vapaat ovat pidemmissä jaksoissa. Esim kolme 5 päivän vapaata tulee tänä kesänä. Yksinään pyöritän arkea joten vaihtoehdot ovat vähäiset kun lomaa ei ole kertynyt.
  Kun lomaa tulee niin se vietetään sitten tietysti yhdessä lomaillen.

 • Surullinen sanoo:

  Ymmärän ne joilla ei ole lomaa, sille ei voi mitään. Mutta se iso Mutta on ne vanhemmat joilla on lomat ja lapsi tuodaan päiväkotiin, olen jo tälle kesää lohduttan lasta jolla koko muu perhe on jo lomalla ja kotona ja hän on pk:ssa 7.30-16.30. Lapsi ei halua syödä, ei leikkiä, itkee vaan. Tai se joka huutaa kiukkuaa kun tietää että puolet perheestä on mökillä, tämä on jatkuvaa ja joka kesäistä. Ei se herkkua ole pk:ssa olla kun kaverit on lomalla ja vanhemmat, surua, itkua, pahaamieltä.