Osa lapsista viettää koko kesän päiväkodissa kun vanhemmilla ei ole lomaa. Lapsi saattaa olla hoidossa kaikki arkipäivät vuoden ympäri.

Lapsikin ansaitsisi kesäloman, aikaa ilman aamuherätyksiä ja päiväkodin arkea. Päiväkotielämä on lapselle kuormittavaa, sillonkin kun lapsi tykkää päiväkodista, hoitajista ja kavereistaan ja viihtyy hoidossa.

Mutta minkäs teet jos vanhemmilla ei ole kertyneitä lomia tai mahdollisuutta olla poissa töistä omassa yrityksessä taikka ottaa palkatonta. Myös opiskelijavanhempien on yleensä pakko olla töissä kesällä.

Mummoilla ja kummeilla hoidattaminenkaan ei aina onnistu. Ehkä suku asuu kaukana, ehkä sukulaisia ei ole enää elossa tai he eivät asu Suomessa. Ehkä isovanhemmat eivät halua käyttää lomaansa lasten hoitoon, ehkä he ovat alkoholisoituneita tai sairaita.

Pieni osa vanhemmista on niitä, jotka pitävät lapsen hoidossa vaikka itse lomailevat. Sitäkin on paha mennä ulkopuolelta arvostelemaan: jos vanhemmalla on lyhyt loma ja hän on voimiensa äärirajoilla, voi lapsen hoidossa pitäminen olla kaikille paras ratkaisu. Asia on tietysti eri, jos vanhemmat viettävät riemulomaa keskenään ja pienet lapset ovat koko kesän päiväkodissa.

Lapsilla on oikeus päivähoitoon ympäri vuoden, mutta missään ei ole määritelty alle kouluikäisille lapsille loma-aikoja. Aikuisille taas lomat kertyvät työssäoloajan mukaan. Lomattomille ole tarjolla mitään rahallista tukea palkattomia vapaita varten eikä myöskään työnantajilla ole mitään velvoitteita antaa työntekijöille palkattomia vapaita lasten kanssa lomailua varten.

Keskenään tai omissa menoissa hurvittelevat vanhemmat ovat pieni vähemmistö. Lomattomat vanhemmat sen sijaan tuntevat syyllisyyttä siitä, että eivät voi järjestää lapsille pitkiä vapaita ja matkoja, kun koko kesä menee töissä. Päälle saattaa tulla vielä syyllistystä ja pahaa silmää ympäristöstä ja jopa päiväkodista. Mutta aina sitä lomaa vaan ei pysty järjestämään vaikka miten haluaisi.

Oletko joutunut pitämään lapsen päiväkodissa koko kesän? Miten se sujui? Kerro kommenteissa tai lähetä kokemukseksi alla löytyvällä Avaudu tästä -lomakkeella!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

11 vastausta artikkeliin “Kaikilla lapsilla ei ole kesälomaa”

 • Notkis sanoo:

  Mies aloitti uudessa työpaikassa huhtikuussa, eli ei lomaa.. Oma lomani on vasta elokuun puolivälissä, kun esikoinen aloittaa koulutiensä. Päiväkodista ei ole oikeastaan mitään mielipiteitä kuulunut, onneksi. Oma äitini (varhaiskasvatuksen ammattilainen, oikeesti!) aiheutti pahaa mieltä muistuttamalla, miten erityisesti esikoinen olisi lomansa tarvinnut. No olisi tietenkin! Ei vaan onnistu. Kun ei ympärillä ole apujoukkoja, jotka voisivat osallistua lomittamiseen. Neljä viikonloppua putkeen töissä tuo arkivapaita joiden avulla ollaan saatu edes pitkiä viikonloppuja lapsille, koska miehellä arki-päivätyö ja itselläni 2-vuoro..
  Silti huono omatunto kalvaa. Parempaan ei kuitenkaan pysty.

 • Velkavangitar sanoo:

  Pätkätyöläisen lomajakso on työttömyysjakso.

 • Ninni sanoo:

  Mies olisi halunnu että pidän lasta kesäloman ajan päiväkodissa, koska hän koki loma-ajat ”kamaliksi”.

  Lapsi oli kotona, miehestä tuli entinen (toki syitä oli muitakin).

 • Nemi sanoo:

  Sain vihdoinkin kokoaikaisen työpaikan jossa säännölliset työajat, ma-pe 8-16. Aloitin viime vuoden marraskuussa, joten lomaa ei ehtinyt kertyä kuin viikon verran.

  Haasteelliseksi kesän lomat teki se että esikoisella joka nyt 8v. on 1-tyypin diabetes ja joka ei osaa (eikä kuulukkaan osata) hoitaa itse itseään.

  Tappelin lakiin vedoten myös esikoiselle päivähoito mahdollisuuden. Minulla myös kaksoset 6v.

  Olen heidän kolmen yh. Isä ei ole ollut aktiivinen ja ei ole koskaan lomillaan heitä ottanut. Tukiverkostoa ei ole.

  Sain kuitenkin tämän kesän järjestettyä niin että kaikki ovat päivähoidossa ja esikoinen saa tarvitsemansa lääkinnällisen avun.

  Mieltäni jäi kuitenkin kaivertamaan se että päiväkodin johtaja jankutti kokoajan että ”lapsikin tarvitsee loman”. Lopulta kysyin häneltä, että olisiko hänen mielestään sitten parempi ratkaisu, että jäisin työttömäksi kun muulla tavoin en pysty lomaa mitenkään lisäämään?

  Kyllä minä täällä parhaani yritän mutta lomiin en pysty vaikuttamaan. Tämän ko. lomaviikon olen kuitenkin täysin pyhittänyt lapsilleni, tehty reissuja ja keksitty kaikkea kivaa .

  Se että varhaiskasvatuksesta syyllistetään vanhempaa en oikein hyväksy.

 • Äitili sanoo:

  Keväällä palannut hoitovapaalta töihin ja uuteen työpaikkaan eli ei ole lomia, syyllisyyttä tuntien kuskaan lapset päiväkotiin koko kesän. Surettaa kun nelivuotias kyselee koska meillä on kaksi viikkoa lomaa, ja joutuu vastaamaan ettei tänä kesänä ole lomaa. Onneksi pääsääntöisesti viikonloput vapaata niin ehtii lasten kanssa kesä touhuja touhuta.

 • Parhaansa yrittävä kaaoksen ylläpitäjä sanoo:

  Meillä myös lapset joutuneet olemaan paljon hoidossa , toissa vuoden olivat lähes kokonaan , joitain lyhyitä vapaa päytkiä olivat kotona jos isällä vapaata kolmivuorotyön lomassa, myös anoppi ollut korvaamaton lasten loma”vahti”. Viime vuonna saivat olla 2 viikkoa lomalla ja tänä vuonna vihdoin 4 viikkoa, toki sekin pätkissä. Olisin halunnut lomailla lastenkanssa silloin kun oma perhepäivähoitaja lomalla, mutta ei niitä lomia aina saa sinne minne haluaa. Olen yrittäny kesällä hyödyntää vapaapäiväni lastenkanssa miniloma reissailuun.
  Mutta ymmärrän täysin miltä tuntuu niistä vanhemmista joille syyttävästi sanotaan eri tahoista tai muiden vanhempien toimesta kuinka kamala vanhempi on kun ei anna lapsen lomailla, se ei todellakaan ole aina mahdollista, kyllä varmasti jokainen vanhempikin haluaisi joskus lomailla.
  Mutta myös se , että vanhemmat pitävät kerran vuodessa pari päivää lapsivapaata on mielestäni ihan ansaittua, tarkoitan siis esim. viikonloppua kahdestaan tai vaikka yksin , jolloin vanhemmalla on aikaa nukkua ja levätä ja olla taas parempi hyvinvoivempi vanhempi. Jos hurvittelu lomaa pitäisin ilman lapsia enkä antaisi lapsille hoidosta vapaata niin siitä kyllä tulisi todella huono omatunto kuitenkin.

 • Loman tarpeessa sanoo:

  Olen tehnyt samalle työnantajalle pätkiä jo yli pari vuotta. Pari päivää välillä pois ja sitten taas uusi pätkä. Lomaa ei siis ole ollut yli kahteen vuoteen.
  Pidän työstäni, mutta raskasta on. Alan olla loman tarpeessa, mutta varaa ei ole. Iltatähtemme saa vain pari viikkoa lomaa, kiitos anopin joka uhraa oman lomansa. Viime vuonna ei kuopuksella ollut lomaa lainkaan. Isommat lapset pärjää kotona jo keskenään, mutta hekin kaipaavat yhteistä aikaa.
  Mies on tuki- yms ”töissä” kiinni niin, että ei lomia ole. Tämäkin naurettava tilanne on ollut päällä reilun vuoden.

  Töitä haetaan, suosittelijat löytyy ja hyvät cv:t. Mutta ei vaan osu.

  • Lomailija sanoo:

   Anteeksi, mutta miksi ei ole lomaa? Myös pätkätyöstä kertyy lomapäiviä ja osa-aikaisella usein riittää että Xh/kk täyttyy, niin kertyy jo norm. lomapäivät. Ota selvää liitosta tms. oikeutesi! Tsemppiä!

   • MKS sanoo:

    Paitsi jos on ns. tarvittaessa työhönkutsuttava, silloin jokainen pätkä on itsenäinen työsuhde jonka päätyttyä maksetaan lomarahat ym aina pois. Tällöin ei siis lomaa kerry lainkaan. Ikävä tilanne jollaista periaatteessa ei pitäisi enää päästä syntymään mutta teoria ja käytäntö aina vähän eroaa toisistaan.

   • 12v pätkiä sanoo:

    Pätkätöissä kertyy kyllä lomia juu mutta ei niitä käytetä vaan sijaisuuden lopuksi ne maksetaan. Ite tein sijaisuuksia monta vuotta eri paikoissa epäsäännöllisesti ja silloinhan meitä tarvitaan kun vakkarit sairaana tai lomalla, sijaiset ei siis lomaile. Tuli mitta täyteen ja lähdin pois alalta.

   • 444 sanoo:

    Lomat maksetaan aina pätkän päätteeksi. Eli pätkätyöläinen voi pitää lomaa pätkien välissä, sen sijaan että ilmoittautuu työkkäriin. Muttei se tietenkään ole niin kannattavaa.
    Lomat kertyy kaikille.

    Meillä tarvittaessakutsuttavat pitävät lomia kun haluavat, ovat pääasiassa opiskelijoita. Ilmoittavat milloin eivät ole käytettävissä.