Joko teillä on PERHEEN turvasana?
Tiedätkö, mikä on turvasana? Ehei, ei se sellainen BDSM-seksiin liittyvä turvasana, vaan PERHEEN turvasana?
Se on sana, jonka sovitte perheen kesken. Turvasanan on tarkoitus suojella lasta esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa joku asiaton henkilö yrittää houkutella lasta mukaansa. Usein tällaisessa tilanteessa tuntematon väittää tuntevansa lapsen vanhemmat ja olevansa näiden asialla. Hän voi esimerkiksi sanoa, että vanhemmille on sattunut jotakin, ja lapsen tulee siksi tulla hänen mukaansa. Toki mukaan houkutteleva voi olla myös tuttu henkilö, jolla ei ole vanhempien valtuutusta.
Turvasanan avulla lapsi voi varmistaa mukaan houkuttelevan aikuisen aikeiden paikkansapitävyyden. Tällaisessa tilanteessa lapsen tulee pyytää kyseistä henkilöä kertomaan turvasana. Mikäli hän sanoo sen, hän on oikeastikin vanhempien asialla. Yleensä näin ei tietenkään ole, ja lasta houkutteleva henkilö todennäköisesti hämmentyy jo siitä, että lapsi pyytää turvasanaa ja poistuu paikalta.
Toinen tärkeä käyttötilanne turvasanalle on silloin, jos lapselle tapahtuu jotakin ikävää, mutta hän ei uskalla, pysty tai osaa puhua siitä. Tällainen tilanne voisi tulla vastaan esimerkiksi sukujuhlissa, joissa joku aikuinen käyttäytyy ikävästi lasta kohtaan, esimerkiksi ahdistelee tätä. Turvasanan on tarkoitus herättää vanhempien huomio välittömästi.
Tällaisessa tilanteessa turvasanaa voi käyttää, olipa lapsi vanhempiensa kanssa tai ei. Mikäli vanhemmat ovat muualla kuin lapsi, lapsi voi kertoa turvasanan puhelimessa tai viestissä ilman. Koska turvasana on neutraalin kuuloinen sana, lapsi voi sanoa sen missä tahansa seurassa pyytäessään apua vanhemmiltaan.
Kuva Jelleke Vanooteghem, ylin kuva Rawpixel.
Valitkaa turvasanaksenne sana, joka on helppo sanoa ja muistaa, mutta ulkopuolisten vaikea arvata. Älkää siis valitko helppoa sanaa, kuten äiti, nalle tai hauva. Turvasana tulee olla vain perheenjäsenten tiedossa, ei tuttavien, lasten kavereiden tai muiden sukulaisten – paitsi silloin, jos sitä on jostain syystä oikeasti tarve käyttää lapselle puhuvan aikuisen tunnistamiseksi, mikä on epätodennäköinen tilanne.
Muista nämä:
– Kerro lapselle, että turvasana on teidän perheenne oma koodi. Sitä ei saa kertoa perheen ulkopuolisille missään tilanteessa.
– Kerro lapselle, että vieras ihminen (tai tuttu, jolla on pahat aikeet) voi yrittää monella tavalla saada hänet paljastamaan turvasanan tai väittää, että sitä ei tarvita. Turvallinen aikuinen, joka on vanhempien asialla, ei vaadi kertomaan turvasanaa eikä sano, että se on turha.
– Turvasana on kertakäyttöinen. Jos lapsi joutuu käyttämään turvasanaa, se tulee vaihtaa.
– Vanhempien on muistettava turvasana ja reagoitava välittömästi, jos lapsi sitä käyttää. Muuten turvasanasta ei ole hyötyä.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.