Jos lapset valvottavat, piinallisinta on ehkä se, että silloin kun pitäisi nukkua ei saakaan unta.

Sama tilanne on tietysti tukala silloinkin, kun lapsia ei ole. Sängyssä tuskaisena kieriminen kun ei saa unta on suoranaista painajaista.

Niksejä parempaan uneen ja helpompaan nukahtamiseen on vaikka kuinka. Monesti ne eivät tunnu auttavan.

Unettomuudesta itsekin kärsinyt psykologi Meg Arroll kertoo, mitä voit vielä kokeilla:

Unohda vaatimukset

Nykyään monet käyttävät hirveästi laitteita ja sovelluksia seuratakseen untaan. Siitä voi tulla entistä enemmän paineita ja stressiä nukkua ”oikein”, tarpeeksi ja hyvin.

Fakta kuitenkin on, että ihminen pystyy toimimaan vähilläkin unilla. Jokainen vanhempi tietää tämän! Se ei tietenkään ole ideaalitilanne, ja tuskin kukaan nauttii siitä, että nukkuu huonosti. Unettomuus voi todella viedä elämänilon ja johtaa uupumiseen.

Mutta yritä olla keskittymättä unettomuuden vaikutuksiin terveyteen ja tuntimääriin, joita nukut. Hyväksyvä asenne siihen, että nyt on tällainen vaihe että unta ei vaan saa tarpeeksi, voi auttaa paljon enemmän kuin se, että stressaat nukkumattomuudesta.

Keskity päivään, älä yöhön

Ennen ihmisten oli helpompi nukkua, koska öisin oli pimeää, eikä silloin voinut tehdä mitään. Nykyisin meillä on ärsykkeitä ja valoa vaikka vuorokauden ympäri. Pyri keskittämään elämäsi päiväsajalle niin, että et rehki tai joudu tekemään töitä iltaisin ja öisin.


Kuva Maddi Bazzocco, ylin kuva Annie Spratt.

Hankkiudu luonnonvaloon

Luonnonvalo säätelee uni-valverytmiämme. Kuitenkin monet meistä joutuvat olemaan päivän valoisana aikana sisällä. Yritä saada luonnonvaloa päivittäin. Altistuminen luonnonvalolle myös vähentää keinotekoisen valon valvottavaa vaikutusta.

Kokeile luontaistuotteita tai lääkitystä

Magnesium auttaa monia rentoutumaan ja nukkumaan. Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myydään rohdosvalmisteita, joita voi kokeilla univaikeuksien hoitoon. Lääkkeet aiheuttavat usein riippuvuutta, mutta ei niitäkään kannata turhaan pelätä. Lääkkeet toki hoitavat vain ongelmaa eivätkä sen syytä, mutta joissain tilanteissa ne voivat olla paras vaihtoehto. Toisia auttaa jo tieto siitä, että lääkekaapissa on tarvittaessa apua nukahtamiseen. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta lääkityksestä.

Pyri elämään oman rytmisi mukaisesti

Joskus nukahtamisvaikeudet johtuvat siitä, että oma luontainen rytmi on sellainen, että kovin aikaisin ei nukuta, mutta herätys on kuitenkin aikaisin. Jos mahdollista, sovita elämäsi luontaisen rytmisi ympärille, eikä niin päin että yrität väkisin nukkua väärässä rytmissä. Tämä ei tietenkään kaikissa töissä tai erirytmisten lasten kanssa ole mahdollista, mutta jos voit käyttää vaikka työajan liukumaa tai nopeuttaa aamutoimiasi, tee se.

Mieti omaa unentarvettasi, ja laske milloin sinun pitäisi olla sängyssä jotta ehdit nukkua tarpeeksi. Järjestä iltatoimesi niin, että pääset sänkyyn rauhoittuneena ennen sitä kellonlyömää kun sinun tulisi olla unessa. Älä makaa sängyssä räpläämässä puhelinta, vaan mene suoraan nukkumaan. Vaikka et nukahtaisikaan heti, olet sentään lepäämässä herätyksen kannalta tarpeeksi aikaisin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia